fbpx
23.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ιδρύεται Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική εταιρία «Ο λιθοξόος» για το ζεόλιθο Πετρωτών

- Χορηγούμενη-

Οι απανταχού Πετρωτιώτες ενώνονται, ενώνουν τις μικρές οικονομικές τους δυνάμεις και αποφασίζουν να αντιδράσουν, να προχωρήσουν και να αξιοποιήσουν μόνοι τους το ορυκτό που κρύβουν τα σπλάχνα της περιοχής τους
Σε πείσμα των καιρών, σε πείσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, σε πείσμα της αδυναμίας του Ελληνικού Κράτους να αξιοποιήσει τον ορυκτό του πλούτο, οι απανταχού Πετρωτιώτες ενώνονται, ενώνουν τις μικρές οικονομικές τους δυνάμεις και αποφασίζουν να αντιδράσουν, να προχωρήσουν και να αξιοποιήσουν μόνοι τους το ορυκτό που κρύβουν τα σπλάχνα της περιοχής τους, το ορυκτό με τις μαγικές ιδιότητες, το ορυκτό, Ζεόλιθος.
Είναι το ορυκτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στη Γεωργία και Κτηνοτροφία για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής στη Βιομηχανία, στην Ιατρική [συμπληρώματα διατροφής] στην Φαρμακοβιομηχανία, στην προστασία του περιβάλλοντος στην απορρόφηση και εξουδετέρωση της ραδιενέργειας [χρησιμοποιήθηκε απο τους Ιάπωνες στη Φουκοσίμα].
Ειδικά τα κοιτάσματα Ζεολίθου Πετρωτών σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Σώκου τον Μάιο του 2011 στα Δίκαια Τριγώνου και τα δημοσιεύματα της εποχής είναι μεγάλης καθαρότητας και παρουσιάζουν εξαιρετική ιδιαιτερότητα που καθιστούν το ορυκτό ασυναγώνιστο στη Διεθνή Αγορά. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του τα αποθέματα υπολογίζονται στους 70 εκατ. τόννους επιφανειακά και σε μικρό βάθος και και σε 500 εκατ. τόννους βαθύτερα. Από την εποχή ακόμη που αναδείχθηκε το θέμα της ύπαρξης κοιτασμάτων Ζεολίθου στα Πετρωτά του Τριγώνου -και έχουν περάσει απο τότε περισσότερα απο 10 χρόνια -οι θέσεις της τοπικής κοινωνίας με τους φορείς της ήταν πολλοί σαφείς, πολλοί συγκεκριμένοι και αδιαπραγμάτευτοι. Η επεξεργασία και η εκμετάλλευση του ορυκτού να γίνεται στον τόπο της εξόρυξής του. Η χρησιμοποίηση, όσο αυτό είναι δυνατόν, του εργατικού προσωπικού να είναι από την περιοχή.
Δυστυχώς το Ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα αποδείχτηκε ανίκανο να διαφυλάξει και να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους, φάνηκε αδύναμο να αξιοποιήσει ,αυτόν τον πλούτο προς όφελος της Εθνικής οικονομίας αλλά και της τοπικής.
Η συνέχεια ήταν για τους Πετρωτιώτες μονόδρομος. Τον δρόμο τον γνωρίζουν. Είναι ο δρόμος των προγόνων τους, που για 25 αιώνες, εξόρυσαν, επεξεργάζονταν και αξιοποιούσαν για την ανάπτυξη της περιοχής την πέτρα των Λατομείων Πετρωτών.
Κάνουν το πρώτο βήμα στα Πετρωτά. Αποφασίζουν να προχωρήσουν στην ίδρυση Ανώνυμης εταιρίας για την επεργασία του ορυκτού στον τόπο της εξόρυξής του. Συγκροτούν την προσωρινή Διοίκηση και προγραμματίζουν την μετάβασή της στην Στουτγκάρδη Γερμανίας όπου ζει και εργάζεται, με τις οικογένειές του, το σύνολο σχεδόν των μεταναστών του χωριού.
22 Ιανουαρίου 2017. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, απο 3 γενεές μεταναστών, [με περισσότερους απο 250 Πετρωτιώτες] στο κέντρο της πόλης και μετά από λεπτομερή ενημέρωση απο τα μέλη της προσωρινής Διοίκησης, οριστικοποιείται η ίδρυση της Εταιρίας με την επωνυμία: ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ». Ήταν το αποκορύφωμα μιας μεγάλης προσπάθειας και η απαρχή μιας καινούργιας ελπίδας για τον τόπο. Οι Πετρωτιώτες όλοι μαζί ξεκινούν έναν μεγάλο αγώνα τον οποίο είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν. Στον αγώνα αυτόν που θα είναι δύσκολος και ανηφορικός καλούν να είναι μαζί τους, ολόκληρη η Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι φορείς και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας του Νομού.
Είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση της ουσιαστικής ανάπτυξης του Νομού μας.

Βασίλης Σισμανίδης. Οικονομολόγος, πρώην έπαρχος βορείου Έβρου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο