«Η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού απειλούν σοβαρά το μέλλον της Ελλάδος»

Eρώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή το πολύ σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκτός των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει έχει να αντιμετωπίσει και το πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα του δημογραφικού. Ένα πρόβλημα που επηρεάζει σταδιακά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2011 και για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει. Οι νέοι κάτοικοι που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από αυτούς που πεθαίνουν. Και όλες οι προοπτικές σύμφωνα με τις μελέτες είναι από εξαιρετικά απαισιόδοξες έως δυσοίωνες.

Τα συστηματικά ποσοστά χαμηλών γεννήσεων (1,26 ανά ζεύγος) και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας προς ένα κατά πολύ γηραιότερο πληθυσμό.

Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1 παιδιά ανά ζεύγος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2050 θα μειωθεί στα 8,3 εκατομμύρια, με αντίστοιχη μείωση των παιδιών της σχολικής ηλικίας. Και ο εν δυνάμει ενεργά οικονομικός πληθυσμός θα μειωθεί από 7 εκατ. το 2015 σε 4,8-5,5 εκατ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι σε γνώση της τα παραπάνω στοιχεία;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποτραπεί η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη;

Τι ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη κατά της υπογεννητικότητας;»