fbpx
26 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Η “Ελίζα”… της Αλεξανδρουπολίτισσας Αποστολίας Γκιριτζιώτη

- Χορηγούμενη-

Το «Ελίζα» είναι ένα μυθιστόρημα ηρωικής φαντασίας, με έντονο το ρομαντικό στοιχείο, που εξελίσσεται σε έναν φανταστικό κόσμο, ως το πρώτο μέρος μίας επικής πενταλογίας.

Ο κόσμος αυτός βρίθει φανταστικών πλασμάτων (ξωτικών, μονόκερων, και άλλων), που διαφέρουν όμως από τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε μέσα από το τολκινικό έργο και την βορειοευρωπαϊκή παράδοση, που τόσο έχουν επηρεάσει το συγκεκριμένο λογοτεχνικό ρεύμα.

Οι άνθρωποι πάλι, στον κόσμο αυτό, δεν διαφέρουν πολύ από τους ρεαλιστικότερους χαρακτήρες που θα συναντούσαμε σε ένα δραματοποιημένο φάντασυ μεσαιωνικό κόσμο, με τους ήρωες και τους «κακούς» του.

- Χορηγούμενη-

Το έργο ξεκινά με μία ρομαντική ιστορία, ανάμεσα σε μια πριγκίπισσα των ανθρώπων και ένα ξωτικό.

Η κεντρική ηρωίδα, η Ελίζα (όπως υπόσχεται και ο τίτλος), ξεκινά στην αρχή του έργου πρός μία αναζήτηση η οποία υπερβαίνει τις γνώσεις και τις ρεαλιστικές ικανότητές της- καταφέρνει όμως να εκπληρώσει τον σκοπό της με τρόπους και μέσα που ούτε η ίδια φανταζόταν, ενώ μυστηριώδης αρωγός της εμφανίζεται πάντοτε ο «απο μηχανής θεός» Έσπεν, ο ίδιος ο τρομερός βασιλιάς των ξωτικών. Μέσα σε όλη αυτή την περιπετεια, η Ελίζα ανακαλύπτει τις ίδιες τις άγνωστες (ακόμα και σε εκείνη) πτυχές της προσωπικότητάς της, οι οποίες, από δυνατότητες μετατρέπονται σε ικανότητες, όπως περνά μέσα από τις δυσκολίες και τις παράτολμες πράξεις της, από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα.

Έτσι, καθώς η πλοκή ξετυλίγεται, ανακαλύπτουμε πως οι ήρωες δεν είναι τόσο απλοί όσο αρχικά θα φανταζόμασταν, ενώ τα πεπρωμένα τους είναι συνυφασμένα με κοσμικά γεγονότα, των οποίων και οι ίδιοι ανακαλύπτουν την βαθύτερη σημασία όπως  η πορεία τους σταδιακά ολοκληρώνεται.

Το φαντασιακό στοιχείο παίζει, επίσης, μεγάλο ρόλο στα τεκταινόμενα καθώς εισέρχεται στην πλοκή καιτο μεταφυσικκό στοιχείο, απλοϊκό αρχικά, το οποίο όμως παρουσιάζεται στο τέλος με όλη την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια και σοβαρότητα των προσωποποιημένων δυνάμεων  που υπερβαίνουν την ανθρώπινη σοφία.

Θα καταφέρουν άραγε οι ήρωες να σταθούν αντάξιοι των σημαντικών τους αποστολών;

***

Κείμενο οπισθόφυλλου:

–           Έζησα γιά λίγο κοντά στους ανθρώπους.

–           Πως γίνεται ένα ξωτικό να ζεί με τους ανθρώπους;

–           Είμαι μισός άνθρωπος, από την πλευρά της μητέρας μου.

–           Μισός άνθρωπος και μισό ξωτικό. Μπορεί ένας άνθρωπος να παντρευτεί ένα ξωτικό;

–           Μπορεί αν το θέλει…

Ήταν μόνο 17 χρονών όταν βρέθηκε ξαφνικά στον δρόμο για το άγνωστο, ψάχνοντας λύση σε ένα πρόβλημα του οποίου την σημασία ούτε οι πιο σοφοί δεν μπορούσαν να κατανοήσουν. Ποιά ήταν η κακόβουλη θέληση που απειλούσε να καταστέψει τον κόσμο της; Ποιός ήταν ο μυστηριώδης άνδρας που εμφανιζόταν συνεχώς ως «από μηχανής Θεός»- άραγε γιά να την βοηθήσει;

Η Ελίζα γιά πρώτη φορά βγαίνει από το προστατευμένο της περιβάλλον για να αντιμετωπίσει τον κόσμο. Έναν κόσμο σμιλεμένο από αντικρουόμενες δυνάμεις, που ολοένα σφίγγουν τον κλοιό γύρω της, καθώς η ίδια αποτελεί ένα σημαντικό πιόνι. Ηπαρτίδα όμως της είναι άγνωστη καιοι συνέπειες απρόβλεπτες. Θα καταφέρει η Ελίζα να επιτύχει στην αναζήτησή της;

***

Βιογραφικό: Η Αποστολία Γκιριτζιώτη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και έζησε σε πέντε διαφορετικές πόλεις, μιάς και οι γονείς της μετακόμιζαν συνεχώς.

Της άρεσε από πάντα οτιδήποτε προϋποθέτει φαντασία και υπερβαίνει τα όρια του τετριμμένου και του συμβατικού. Ασχολείται με την συγγραφή εξωπραγματικών ιστοριών από τότε που έμαθε να γράφει.

Επίσης, ασχολείται με την ιστορική αναβίωση, έχει μεγάλη αγάπη στις χειροτεχνίες και της αρέσει να δίνει δεύτερη ευκαιρία στα αντικείμενα.

Ζεί στην Αθήνα με τον σύζυγο της.

Η «Ελίζα» είναι το πρώτο της έργο που εκδίδεται.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -