fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η νέα προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας

- Χορηγούμενη-

Η Κυπριακή Δημοκρατία με γεωστρατηγική αξία ανεκτίμητη που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις Ηπείρους, Ευρώπης Ασίας Αφρικής, παρουσιάζει δείκτες προοπτικής ανάπτυξης που θα ζήλευαν ακόμα και αναπτυγμένα κράτη της γηραιάς ηπείρου.

Προοπτική ανάπτυξης της Κύπρου

Παρόλα τα 48 χρόνια παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού που υφίσταται από την Τουρκία, δεν εμπόδισε την Κυπριακή Δημοκρατία να προσπαθεί για την επανένταξη του βορείου τμήματος με την αδιάλλακτη Τουρκία ενώ τα επιτεύγματα της Κύπρου δεν σταματούν όλη την περίοδο αυτή.
Με κομβικό σημείο το 2003 όταν ο Τάσος Παπαδόπουλος υπογράφει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο η Κύπρος επιζητεί και με την Ελλάδα την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όμως η Ελλάδα την εποχή εκείνη διακατέχεται από το ”φοβικό σύνδρομο ” και αρνείται. Τελικά η σύμπραξη Ελλάδας Κύπρου φέρνει αποτελέσματα και η Κύπρος γίνεται κράτος μέλος της ΕΕ από την 1η Μαΐου 2004 και μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2008.
Η απόρριψη του σχεδίου Ανάν κατά 76%, φέρνει την Κύπρο τον Απρίλιο του 2004 να συνεχίζει την οικονομική και πολιτική της πορεία πλέον ως μέλος κράτος τόσο της ΕΕ όσο και της δικής της πορείας μέσα στο διεθνές σύστημα.

Το οικονομικό θαύμα της Κύπρου

Η Κύπρος από το 1996 και μετά έχει μία ανάπτυξη μεγάλη πλην της περιόδου 2010 – 2014 όταν υπήρξε η οικονομική κρίση όπου απωλέσθηκαν μεγάλα κεφάλαια από τις περικοπές που υπέστησαν οι πολίτες της Κύπρου. Παρόλη την οικονομική κρίση του 2010 – 2014 η Κύπρος ανθίσταται και με οικονομικά μέτρα ξεπερνά την κρίση.
Με αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στα 24,018 δις ευρώ και ακαθάριστο κατά κεφαλή εισόδημα τρεχουσών τιμών να φθάνει τα 26.680€, η Κύπρος κατατάσσετε στην 44η θέση παγκοσμίως πολύ ψηλότερα από μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη.
Η επίσημη ανεργία στην Κύπρο να φθάνει το 8.6% τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με 16.09% τον αντίστοιχο μήνα του 2014, σημαίνει ότι οι οικονομικοί δείκτες της ανάπτυξης θεωρούνται ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί.

Ενεργειακή προοπτική

Η ενεργειακή σχέση της Κύπρου με τις Αμερικανικές, Ευρωπαϊκές και Ασιατικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την εξόρυξη των οικοπέδων της ΑΟΖ της Κύπρου, της δίνουν την δυνατότητα να γίνει ενεργειακός πρωταγωνιστής στην ΝΑ Μεσόγειο. Με αυτήν την ιδιότητα του ενεργειακού πρωταγωνιστή η Κυπριακή Δημοκρατία οδεύει προς την δικαίωση της πολιτικής της επιλογής οριοθέτησης της ΑΟΖ της.

Η Κύπρος με την Ελλάδα κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο ηλεκτρικό ενεργειακό άξονα τροφοδοσίας στην ΝΑ Μεσόγειο μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οι υπό κατασκευή αγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας EuroΑsia Interconnector (Ισραήλ Κύπρος Ελλάδα) και Euroafrica Interconnector (Αίγυπτος Κύπρος Ελλάδα) προς την ΕΕ όταν θα λειτουργήσουν από το 2025 και 2023 αντίστοιχα, θα δώσουν μία τεράστια δυναμική σε ΕΕ αλλά και Κύπρο και Ελλάδα
Ο υπό κατασκευαστικό πλάνο Eastmed, που η ΕΕ επιθυμεί μαζί με Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, εάν κατασκευασθεί, εφόσον υπάρξει η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και φυσικά η εύρεση των ανάδοχων κατασκευαστικών εταιριών προσδίδει σε Κύπρο και Ελλάδα προμήθεια φυσικού αερίου 20 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, για τα επόμενα 20 χρόνια και συμβάλει στην πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία.
Επιπλέον η συμφωνία ως επίσημο νομοθέτημα των ΗΠΑ East Med Act 3 + 1 εστιάζει στη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων των ΗΠΑ

Η Κύπρος σταδιακά αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη εθνική ισχύ, οικονομική ισχύ και γίνεται ενεργειακό κέντρο προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου 2022 που συμπίπτει και με την 62η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ, μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα στην λύση του Κυπριακού προβλήματος. Η ενίσχυση της Κύπρου μελλοντικά μπορεί να της δώσει την εθνική ισχύ να επιβάλει την άποψη των θέσεων της με την βοήθεια των ΗΠΑ. Η ενδεχόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Κύπρου με οπλικά συστήματα των ΗΠΑ της δίνει την δυνατότητα να επιβάλει καταστάσεις και να ελέγχει τα γεγονότα στην Κύπρο που επί πολλά χρόνια έχουν βαλτώσει λόγω αδυναμίας της έχοντας αντιμέτωπη την τουρκική αδιαλλαξία.
Η διμερής συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 Acquisition and Cross – Servicing Agreement –(ACS) μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως σκοπό την ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας ενώ η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα State Partnership Program στις 01 Οκτωβρίου 2022 αποσκοπεί στην συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και εξοπλισμών.

Νέα Στρατηγική – επιχειρησιακή συμφωνία Ελλάδας Κύπρου

Η εκπόνηση νέου ανάλογου στρατηγικού – επιχειρησιακού δόγματος συνεργασίας με το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου του 1993 που έχει απαξιωθεί σταδιακά είναι επιτακτική. Η Ελλάδα με την αυξανόμενη ισχύ της μπορεί πλέον να υποστηρίζει την Κύπρο και επιχειρησιακά. Οι μελλοντικοί εξοπλισμοί με αεροσκάφη Rafale, F 16 Block 72, F 35 και φρεγάτες Belharra μπορούν να δώσουν μεγάλη επιχειρησιακή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία με συνεχή αεροπορική και ναυτική παρουσία αντίστοιχα. Η μελλοντική αυτή δημιουργία δίαυλου επικοινωνίας τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις για μελλοντικό καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Επίλογος

Συμπερασματικά, η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την γεωπολιτική, οικονομική, ενεργειακή της προοπτική στην γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου. Στις διεθνείς σχέσεις, πολλές φορές η ουδετερότητα, η πρόθεση μη δέσμευσης, η απόσταση από πολιτική ή στρατιωτική συμμαχία, βλάπτει αντί να ωφελεί. Κάθε κράτος θα πρέπει να προσπαθεί να ισχυροποιήσει την ισχύ του μέσα στο άναρχο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα ώστε η επόμενη μέρα να είναι προς όφελος των εθνικών του συμφερόντων.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο