fbpx
21.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων περνάει από τον αθλητισμό!

- Χορηγούμενη-

Τι σημαίνουν για μία χώρα τα κρυπτονομίσματα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, τίποτα. Αυτό, όμως, ενδέχεται να αλλάξει σύντομα και Δούρειος Ίππος μπορεί να αποδειχθεί ο αθλητισμός. Η Κίνα αποκάλυψε την πρόθεσή της να μπει στην αγορά των κρυπτονομισμάτων με τον πλέον επίσημο τρόπο και να χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά νομίσματα ως ένα επενδυτικό όχημα που θα τη φέρει στο τιμόνι του οδηγού ενός παγκόσμιου οικονομικού ράλι.

Ο Λι Μπο μόλις πρόσφατα ανέλαβε τα ηνία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και μία από τις πρώτες εξαγγελίες του αφορούσε τα οφέλη που μπορούν να προέλθουν από τα κρυπτονομίσματα. Ο Μπο επεσήμανε ότι η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου είναι ένα πρόβλημα και ο ίδιος φέρεται να ηγείται της προσπάθειας που κάνει η χώρα για να λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα! Καθώς όμως δεν αποτελεί προϋπόθεση για κανέναν να ενδιαφερθεί για ένα ψηφιακό νόμισμα μίας χώρας, η Κίνα σκέφτεται να κάνει υποχρεωτική τη χρήση του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διοργανώσει η ίδια!

Μία τέτοια απόφαση θα είναι πρωτοφανής και καινοτόμα, αφού τουλάχιστον έως σήμερα δεν έχει υπάρξει προηγούμενο στον αθλητισμό. Έως τώρα τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται με χιλιάδες τρόπους, από το να αγοράσει κανείς ένα ακριβό αυτοκίνητο έως καθημερινές απολαύσεις, όπως ένα online παιχνίδι στη Microsoft. Μπορεί κανείς να κλείσει αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο για τις διακοπές του, ενώ κάποια καταστήματα των KFC, Burger King, Pizza Hut και Subway δέχονται παραγγελίες με κρυπτονομίσματα. Επίσης, συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα επιτρέπουν πολλά online καζίνο και υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσει κανείς λογαριασμούς online, καθώς η Mastercard, το PayPal και άλλοι οικονομικοί κολοσσοί έχουν πλέον αγκαλιάσει τα κρυπτονομίσματα.

Τι μπορεί να σημαίνει, λοιπόν, μία πιθανή είσοδος της Κίνας σε αυτή την αχαρτογράφητη ακόμη αγορά; Η Λαϊκή Τράπεζα αναμένεται να γίνει μπροστάρης στην προσπάθεια επιβολής πρακτικών που είναι δυνατό να επιφέρει ισορροπίες ικανές ώστε να της επιτρέψουν να κάνει το μεγάλο βήμα. «Πιστεύουμε ότι το Bitcoin και άλλα σταθερά κρυπτονομίσματα αποτελούν κωδικοποιημένα κεφάλαια» είπε ο Λι Μπο: «Αυτά τα κεφάλαια αποτελούν ευκαιρίες επένδυσης, όχι απλώς ένας είδος νομισματικών συναλλαγών. Είναι μία εναλλακτική επένδυση, όχι απλώς ένα νόμισμα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι επενδύσεις αποτελούν το μέλλον και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της οικονομίας».

Με όλα αυτά κατά νου, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αρχίσει ενέργειες προκειμένου να μετατρέψει το επίσημο νόμισμα της χώρας σε ψηφιακό! Ήταν μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι το 2014 και οκτώ χρόνια μετά ενδέχεται να τη δούμε να υλοποιείται. Αυτή τη στιγμή το e-yuan χρησιμοποιείται πιλοτικά σε μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ο Λι Μπο επεσήμανε ότι «αρχικά προορίζεται για εσωτερική χρήση». Παρ’ όλα αυτά, η σκέψη της Κίνας ταξιδεύει αλλού: στις διεθνείς αγορές και συναλλαγές «σε βάθος χρόνου», ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κάνει το e-yuan βασικό νόμισμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022!

Μάλιστα, η υποχρεωτική χρήση του θα αποτελέσει προπομπή μίας κοινωνίας που δεν θα στηρίζεται σε καμία περίπτωση στα γνωστά μας χαρτονομίσματα. Ήδη από το 2020, οι τέσσερις στις πέντε συναλλαγές των κατοίκων της χώρας πραγματοποιούνται χωρίς να χρειάζεται το χρήμα να αλλάζει χέρια σε φυσική μορφή. Σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικής και έρευνας αγοράς, Statista, στην Κίνα υπάρχουν 853 εκατομμύρια πολίτες που χρησιμοποιούν το κινητό για τις συναλλαγές τους, δηλαδή ο μισθός πληθυσμός της χώρας.

Ακριβώς έναν χρόνο από σήμερα, οι κάτοικοι στις πόλεις Σενζέν, Σουζού, Ξιονγκάν και Τσενγκτού είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη του e-yuan μέσω ΑΤΜ που μετέφεραν άμεσα το ψηφιακό νόμισμα στο κινητό τους. Στη συνέχεια εκείνοι το χρησιμοποιούσαν για τις αγορές τους ακριβώς όπως κάθε άλλο φυσικό νόμισμα, αφού κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί να πληρωθεί σε αυτό. Το e-yuan είναι κρατικό νόμισμα, οπότε τα συστήματα πληρωμών είναι ενημερωμένα. Αντίθετα, συστήματα όπως το AliPay ή το WeChat Pay, που έχουν δημιουργήσει παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί, δεν είναι ευρέως διαδεδομένα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη κι αν ένας κάτοικος δεν έχει πρόσβαση στο internet, όπως σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή στη διάρκεια μίας πτήσης, πάλι μπορεί να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του και να μεταφέρει χρήματα μέσω NFC, ένας είδος Bluetooth τεχνολογίας. Η μεταφορά γίνεται από κινητό σε κινητό, όπως ακριβώς κάποιος δίνει φυσικό χρήμα χέρι με χέρι.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο