Η Αλεξανδρούπολη τσικνίζει ανεξάρτητα από την κακοκαιρία (βίντεο)

Αν και ο καιρός προμήνυε βροχές και καταιγίδες, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης φαίνεται να τιμούν και φέτος την Τσικνοπέμπτη, με την πόλη να ενδύεται την χαρακτηριστική τσίκνα και κάπνα από το πρωί.

Σύμφωνα με κρεοπώλεις της Αλεξανδρούπολης, η προετοιμασία για τη μεγάλη ημέρα γίνεται από τη Δευτέρα, από την αρχή δηλαδή της εβδομάδας, με τα κρεοπωλεία να ενισχύουν το απόθεμα των διαφορετικών ειδών κρεάτων που διαθέτουν, ώστε να είναι πανέτοιμοι για την Τσικνοπέμπτη. Μπιφτέκια, λουκάνικα, παϊδάκια, σουβλάκια, σουτζουκάκια αλλά και κοτόπουλο – με λίγα λόγια οτιδήποτε μπορεί να μπει στη σχάρα έχει την τιμητική του.

Η τιμή του κρέατος

Να σημειωθεί ότι την Τσικνοπέμπτη παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές, ανάλογα με τον τύπο του καταστήματος, την περιοχή και την ποιότητα του κρέατος. Για παράδειγμα, οι χοιρινές μπριζόλες και τα σουβλάκια μπορεί να τα βρει κανείς από 4 έως και 7 ευρώ, τα σουτζουκάκια από 6 έως 8, το μοσχάρι από 4 έως και 10 ενώ το κοτόπουλο από 3 έως και 5.

Το όνομα της ημέρας

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.