fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Α. Γκαρά: Αίτημα για αναστολή καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα του νομού Έβρου

- Χορηγούμενη-

Με επιστολή της σήμερα προς το Υπουργείο Οικονομικών η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά κατέθεσε αίτημα για παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται στο νομό το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Το γεγονός πως ολόκληρος ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των έντονων χιονοπτώσεων των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλες τις δραστηριότητες των πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, έχει απορρυθμιστεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική ζωή σε όλη την περιοχή, καθώς οι μετακινήσεις, οι μεταφορές προϊόντων και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται με σοβαρές δυσκολίες. Οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρή μείωση των εσόδων τους και παράλληλα με την αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεών τους.


Με γνώμονα την διευκόλυνση των πολιτών, ειδικά σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης όπως αυτή που αντιμετωπίζει τις τελευταίες βδομάδες η περιοχή μας, και δεδομένου ότι από μια τέτοια απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού η Α. Γκαρά αιτείται την παράταση και την αναστολή των βεβαιωμένων οφειλών καθώς παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και προβλέπονται ως μέτρο προστασίας από την Πολιτεία που οφείλει να στηρίζει πληθυσμούς που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα.

Αναμένεται τις επόμενες μέρες η επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το Γραφείο Τύπου

* Ακολουθεί η επιστολή όπως κατατέθηκε

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αναστασία (Νατάσα) Γκαρά

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου

Μητροπόλεως 1, Αθήνα, τ.κ. 10557

Τηλ. 210-3227292, fax 210- 3709745

 

Πρόκου 2, Ορεστιάδα, τ.κ. 68200

Τηλ.- fax 25520-29704

 

Μιαούλη 15, Αλεξανδρούπολη, τ.κ. 68100

Τηλ. – fax 2551080625

Προς:
Υφυπουργό Οικονομικών, κα. Παπανάτσιου Αικατερίνη

Θέμα: Αίτημα για παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε περιοχές πληγείσες από έντονα καιρικά φαινόμενα
(έντονη και διαρκή χιονόπτωση και παγετός) στην Περιφερειακή Κοινότητα Έβρου

Σύμφωνα με:

1. τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1284/1982 (ΦΕΚ 114 Α’), όπως ισχύει, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να παρατείνει με αποφάσεις του τις προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και Τρίτους που εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του πέμπτου άρθρου του Ν. 2275/1994 (ΦΕΚ 238 Α’), όπως ισχύει, με τις οποίες ο Υπουργός Οικονομικών με αποφάσεις του που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμύρων ή άλλων θεομηνιών από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να αναστέλλει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

3. Τη με Αριθμ. Πρωτ: 39 /10-01-2017 απόφαση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΑΔΑ: ΨΓ8Ν7ΛΒ-ΓΜΡ) με την οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών του Δήμου Αλεξ/πολης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και παγετός) που εκδηλώθηκαν στις παραπάνω περιοχές,

αιτούμαστε να παραταθούν οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών όπως και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και να ανασταλεί η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε περιοχές πληγείσες από έντονα καιρικά φαινόμενα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Ολόκληρος ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για 15 ημέρες, δηλαδή έως την 25-01-2017. Οι χιονοπτώσεις είναι συνεχείς από την 31.12.2016 και συνεχίζονται με διακοπές έως και σήμερα. Τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή σε όλη την περιοχή, καθώς οι μετακινήσεις, οι μεταφορές προϊόντων και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται με σοβαρές δυσκολίες. Οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρή μείωση των εσόδων τους και παράλληλα με την αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεών τους.

Το γεγονός ότι από μια τέτοια απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και πως παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για περιοχές της ελληνικής επικράτειας, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ζήτημα και όπως μας ενημερώσετε σχετικά σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αναμένοντας τις ενέργειες σας,

Με εκτίμηση,

Γκαρά Αναστασία

.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο