fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιορτή του Πατέρα σήμερα…

- Χορηγούμενη-

Τη Γιορτή του Πατέρα, προς τιμήν του ξεχωριστού αυτού ατόμου για κάθε άνθρωπο, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής του στην κοινωνία, τιμά σήμερα ο κόσμος.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου του 1910 και αποσκοπούσε στο να δείξει ότι ο ρόλος του στην κοινωνία είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας. Από τότε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, δηλαδή φέτος είναι σήμερα, 17 του μήνα.

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η Αμερικανίδα, Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα, μερικούς μήνες πριν στη Δυτική Βιρτζίνια, τον Δεκέμβριο του 1907. Η ίδια είχε ως στόχο να τιμήσει -μεταξύ άλλων- και τον πατέρα της, Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα έξι παιδιά της οικογένειας, μεταξύ των οποίων και την ίδια.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο Αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε, λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916, ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον, επισκέφθηκε το Σπόουκεν, όπου έκανε ομιλία για την ημέρα αυτή, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο.

Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό της στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Wikipedia, μετά την τελική επισημοποίηση του γιορτής από τον Νίξον, και ενώ υπήρχε η εντύπωση πως η πρώτη γιορτή του πατέρα είχε διοργανωθεί το 1910 από την Ντοντ, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908 κατόρθωσε να αποδείξει πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τη γιορτή καθιέρωσαν οι διαζευγμένοι πατεράδες, μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ). Ο ιδρυτής του, Νίκος Σπιτάλας, πήρε ώθηση για την κίνηση αυτή, εξαιτίας της στάσης από πλευράς Δικαιοσύνης στους πατεράδες όσον αφορά τα διαζύγια.

Άλλωστε, η επικοινωνία και η «χημεία» των μπαμπάδων με τα παιδιά τους είναι ιδιαίτερη και σίγουρα αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις μαμάδες. Παίζουν διαφορετικά, τα πειράζουν περισσότερο, τα πετούν στον αέρα, «παλεύουν» μαζί τους… Η σχέση αυτή μπορεί με έναν «μαγικό» τρόπο να λύσει την όποια ψυχοκινητική συστολή του παιδιού και να τους ανοίξει περισσότερο τους ορίζοντες.

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο