11.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025

Γιατί πρέπει να μιλάτε στα μωρά σαν να είναι ενήλικες

- Χορηγούμενη-

Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν λέξεις και τι σημαίνουν πολύ πριν αρχίσουν να μιλάνε και οι ερευνητές αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς το κάνουν.

«Νομίζω ότι είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι ακόμη και με ένα πολύ μικρό λεξιλόγιο, τα βρέφη φαίνεται ότι έχουν την αίσθηση ότι κάποιες λέξεις και έννοιες είναι περισσότερο ‘παρόμοιες’ από άλλες». Αυτό λέει η δρ. Elika Bergelson από το Πανεπιστήμιο Duke, Durham, που ηγήθηκε σχετικής έρευνας.

Και προσθέτει: «Αν και εξακολουθούν να έχουν πολλά να μάθουν προτού παρουσιάσουν επίπεδα κατανόησης που μοιάζουν με εκείνα των ενηλίκων, ή ακόμα και των μικρών παιδιών, αυτή η έρευνα μας δίνει μια ματιά στο πώς οργανώνονται αυτές οι πρώτες λέξεις και έννοιες».

Πώς έγινε η έρευνα

Η σωστή εκμάθηση λέξεων απαιτεί τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του λόγου και του κόσμου γύρω μας και την εκμάθηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών λέξεων.

Η ερευνητική ομάδα της δρ. Bergelson μελέτησε βρέφη ηλικίας 6 μηνών για να διαπιστώσει αν αυτές οι συνδέσεις ήταν γνωστές, σε αντίθεση με την απλή αναγνώριση των λέξεων μεμονωμένα.

Χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό παρακολούθησης των κινήσεων των ματιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη εστίασαν σημαντικά περισσότερο στις εικόνες αντικειμένων που συνοδεύονταν από ονομασία (π.χ. “αυτοκίνητο”), όταν τα αντικείμενα αντιστοιχούσαν σε μη σχετιζόμενα αντικείμενα (όπως μια εικόνα ενός αυτοκινήτου με μια φωτογραφία χυμού) παρά στις εικόνες με σχετικά μεταξύ τους αντικείμενα (όπως μια εικόνα ενός αυτοκινήτου με μια εικόνα ενός καροτσιού).

Τα βρέφη, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μπορεί να γνωρίζουν αρκετά για το νόημα μιας λέξης για να την διαχωρίσουν από το άσχετο αντικείμενο, αλλά όχι από το σχετικό (…) Δηλαδή, τα βρέφη γνωρίζουν ότι το ‘αυτοκίνητο’ δεν μπορεί να αναφέρεται στον χυμό, αλλά όχι αν το καροτσάκι εμπίπτει στην κατηγορία ‘αυτοκίνητο’».

Αναλύοντας οικιακές βιντεοσκοπήσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα βρέφη έμαθαν να αναγνωρίζουν τις λέξεις καλύτερα όταν μπορούσαν να δουν τα αντικείμενα με τη χρήση των λέξεων (για παράδειγμα, όταν τους είπαν, «εδώ είναι το κουτάλι σου», όταν το κουτάλι ήταν πραγματικά μπροστά τους).

Το πόσο συχνά χρησιμοποιείται η λέξη παρουσία του αντικειμένου έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της κατανόησης σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχει στο βρέφος η ομιλία.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών

“Νομίζω ότι πριν κατανοήσουμε πώς να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του λεξιλογίου, πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα πώς εξελίσσεται με φυσικό τρόπο. Αυτή η έρευνα είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε η δρ. Bergelson. Και πρόσθεσε: «Τούτου λεχθέντος, νομίζω ότι ένα πράγμα που προκύπτει από την έρευνά μας είναι ότι η διαρκής λεκτική επικοινωνία με τα βρέφη και η εστίαση σε αυτό που περιεργάζονται ανά πάσα στιγμή σίγουρα δεν θα τα βλάψει. Μάλιστα, ίσως να τα βοηθήσει με την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη».

«Αντιμετωπίστε το μωρό σας σαν έναν κανονικό συνομιλητή. Ακόμα και τα μικρά βρέφη ακούνε και μαθαίνουν για τις λέξεις και τον κόσμο γύρω τους προτού καν αρχίσουν να μιλάνε. Οι άνθρωποι που τα φροντίζουν είναι εκείνοι που το κάνουν εφικτό αυτό».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Ξάνθη – Γιορτές Νεολαίας 2025: Δημιουργία, Έκφραση, Συμμετοχή

Ο Δήμος Ξάνθης, πιστός στη στήριξη της νεολαίας και της δημιουργικότητάς της διοργανώνει τις Γιορτές Νεολαίας 2025. Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί κατά...

ΤΩΡΑ: Αυτοκίνητο έπεσε στο ποτάμι της Μαΐστρου στην Αλεξανδρούπολη

Ένα ακόμη περιστατικό συνέβη την Πρωτομαγιά στο ποτάμι της Μαΐστρου όταν αυτοκίνητο, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, βρέθηκε μέσα στο ποτάμι. Ο οδηγός κινούμενος...

Εαρινή συναυλία Μουσικού σχολείου Αλεξανδρούπολης 2025

Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, το Μουσικό σχολείο Αλεξανδρούπολης,, διοργανώνει εαρινή συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης στις 8:00 μ.μ.

Θεματικές πεζοπορίες στο Πάρκο Φιλίππων

Στην καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας, ανάμεσα στην Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες, απλώνεται μια από τις πιο ιστορικές και γόνιμες πεδινές εκτάσεις της...

Κέλλας: Έρχονται νέα προγράμματα στήριξης για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους

Την ανάγκη να διοχετευτούν περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά...

Ημερίδα από το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων...

Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA220 HED “BreathIN – Towards a...

Στο 9% η ανεργία τον Μάρτιο

Στο 9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, έναντι 10,8% τον Μάρτιο 2024 και 8,6% τον Φεβρουάριο 2025. Οι άνεργοι...

Αλεξανδρούπολη: Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «ΦΑΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 2025»

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Πνευμονολογική Κλινική και το ΠρόγραμμαΜεταπτυχιακών Σπουδών “Ιατρική του Ύπνου” του Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ. μαζί μετο Ίδρυμα Έρευνας Αναπνευστικών Νοσημάτων...

Διαβασε και αυτο