fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για τη λήξη της “ομηρίας” της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου νομαδική διέξοδος η “πολιτική απόφαση”

- Χορηγούμενη-

Ο ακριτικός λαός του Βορείου Έβρου και ιδιαίτερα του Διδυμοτείχου, γεμάτος θυμό και αγανάκτηση, αξιώνει και απαιτεί προς αποκατάσταση της νομιμότητας και απονομή της δικαιοσύνης, ύστερα από την δρομολογημένη, υποχρεωτική άλλωστε, ένταξή της πολύπαθης Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στο ΔΠΘ, τον καθορισμό της Βυζαντινής Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου ως την οριστική έδρα της, μέσω “ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ” της Κυβέρνησης δια του Υπουργείου Παιδείας.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε ενδεχόμενη μεταφορά της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στην Αλεξ/πολη, αυτή θα είναι μια οδυνηρή και επονείδιστη ταπείνωση για όλους τους θεσμικούς, ενώ θα αποτελέσει πράξη προσβολής και απαξίωσης απέναντι στους περήφανους ακρίτες κατοίκους του και στην ιστορική διαδρομή αιώνων αίγλης, κλέους και μεγαλείου της Αυτοκρατορικής πόλεως του Διδυμοτείχου.

Καμία συναλλαγή, κανένας συμβιβασμός έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος σε σχέση με την ανέντιμη και προσβλητική πράξη μεταφοράς της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στην Αλεξ/πολη, με πρόσχημα όμως τα αμφισβητούμενα και μεταβλητά “ακαδημαϊκά κριτήρια”, όπως εγγύς σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, των “υπηρεσιακών” του ΔΠΘ, αναλόγως της επίτευξης του σχεδίου τους, που προφανώς εξυπηρετεί δικούς τους στόχους.

Δεν διστάζουν, με επιδίωξη βέβαια την υφαρπαγή της Νοσηλευτικής, να προτείνουν πρόθυμα για την ανταλλαγή της ακόμη και την ίδρυση δύο ανόμοιων, ασύνδετων και ασύμβατων Τμημάτων, δηλ. αυτά της Ψυχολογίας και της Διαιτολογίας και Διατροφής στο Διδυμότειχο. Τα Τμήματα αυτά όμως, με δήθεν «αδιαμφισβήτητες επιστημονικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας» και «αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια» και μετά από «εξαντλητικό διάλογο», με τις δύο προηγούμενες από τις 06-12-18 και τις 04-07-19 αποφάσεις τους, που αφορούσαν προτάσεις τους για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΔΠΘ μέσω της ίδρυσης νέων Τμημάτων, τα είχαν χωροθετήσει σε δύο διαφορετικές πόλεις, την Κομοτηνή και την Αλεξ/πολη αντίστοιχα.

Ακλόνητο επιχείρημα απόδειξης της ακόρεστης βουλιμίας και των ακατανόητων εμμονών τους, αποτελούν οι αποφάσεις τους αυτές από τις οποίες ανενδοίαστα προκύπτει, ότι προκλητικά αγνοούσαν και απέκλειαν το Διδυμότειχο και ότι δεν το είχαν προτείνει ως έδρα ούτε καν ενός Τμήματος, επιβεβαιώνοντας απροσχημάτιστα τις κακόβουλες και απαξιωτικές προθέσεις τους προς αυτό. Το δήθεν εκ των υστέρων ενδιαφέρον τους για το Διδυμότειχο, με την από 01-10-20 απόφασή τους, είναι υποκριτικό και κίβδηλο με μοναδικό στόχο την εξαπάτηση των τοπικών Αρχών και Φορέων καθώς και της τοπικής κοινωνίας και με μοναδική επιδίωξη την υφαρπαγή της Νοσηλευτικής έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.

Παράλληλα και πρωτίστως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι τα 2 προτεινόμενα προς ίδρυση Τμήματα στο Διδυμότειχο εντάσσονται σε 2 διαφορετικές Σχολές που η έδρα και των δύο είναι στην Αλεξ/πολη, όντας δε ασύνδετα μεταξύ τους καθίστανται μη βιώσιμα. Συγκεκριμένα, το Τμήμα της Ψυχολογίας το εντάσσουν στη Σχολή Επιστημών Αγωγής με έδρα την Αλεξ/πολη ενώ αρχικά το ενέτασσαν στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κομοτηνή, ενώ το Τμήμα της Διαιτολογίας και Διατροφής το εντάσσουν στη Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα και αυτή η Σχολή την Αλεξ/πολη, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα υπό ίδρυση Τμήματα των ΑΕΙ μπορούν κατά την δική τους θεώρηση και πρακτική, να μετακινούνται χωρίς καμία αναστολή στην σκακιέρα του ακαδημαϊκού χάρτη αναλόγως με το κατά πως εξυπηρετούνται οι επιδιώξεις ορισμένων.

Εδώ είναι φυσικά που περίτρανα αναδεικνύονται σε όλο το εύρος και το μεγαλείο τους ότι τα επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήριά τους προσαρμόζονται αναλόγως με το τι επιθυμούν να πετύχουν, που όμως, όπως διατείνονται ουδείς δικαιούται να τα θέσει εν αμφιβόλω.

Η δίμηνος προθεσμία από 20 Ιουλίου μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2020 εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, για διαβούλευση των εμπλεκομένων Φορέων προς αναζήτηση συνεννόησης και λύσεων για τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, ήταν προφανές με δεδομένες τις εμμονικές και άδικες θέσεις του ΔΠΘ ότι θα κατέληγε άκαρπος.

Ας αντιληφθούν και ας συμβιβαστούν άπαντες ότι το Διδυμότειχο αξίζει και δικαιούται τη Νοσηλευτική με όποια «Πολιτική Απόφαση». Άλλως, να θεωρηθεί όλος ο Βόρειος Έβρος και δη το Διδυμότειχο σε κατάσταση «πολιτικού διωγμού» και «ακαδημαϊκής υποβάθμισης», που στις πλείστες των περιπτώσεων έναντι των άλλων 4 πόλεων της Θράκης, βιώνει συνεχώς και αναιτίως τον αποκλεισμό της Πολιτείας, σε κάθε προοπτική ανάπτυξης.

Όμως, είναι καιρός πλέον, διανύοντες ήδη το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά από 14 συναπτά έτη λειτουργίας της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, να σημάνει επιτέλους η οριστική λήξη της «ομηρίας» της, μέσω μιας άμεσης, έντιμης και δίκαιης «Πολιτικής Απόφασης» που θα αποκαθιστά «Το Δίκαιον και το Πρέπον», για την πολύπαθη Νοσηλευτική, καθορίζοντας ως οριστική έδρα της, το ακριτικό Διδυμότειχο.

Η ανέντιμη πράξη αποκλεισμού μόνο του Διδυμοτείχου, από την επί 46 συναπτά χρόνια λειτουργία-προσφορά του ΔΠΘ σε ολόκληρη τη Θράκη από του έτους 1974-75, πρέπει επιτέλους να τερματιστεί, όμως, χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Να εντάξουν επιτέλους στους κόλπους του Δ.Π.Θ. και το Διδυμότειχο, μέσω της ίδρυσης μιας νέας, αυτοτελούς Σχολής, της «Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας» (Σ.ΕΦ.Ε.Υ.Π.), δηλ. της 9η Σχολής του ΔΠΘ, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό, όχι κατ’ ευφημισμόν αλλά δικαιωματικά, ουσιαστικά και εν τοις πράγμασι το Διδυμότειχο, ως την πόλη 5η έδρα του ΔΠΘ.

Συνεπώς, η όποια προσπάθεια ρύθμισης και επιβολής από τα προτεινόμενα στις αποφάσεις τους, οδηγεί σίγουρα σε ένα ασύμβατο σχήμα και σε μια μη βιώσιμη λειτουργία. Γιατί χωρίς τη συγκρότηση αυτοτελούς Σχολής με δικό της Κοσμήτορα στο Διδυμότειχο και με την υπαγωγή σε αυτή τουλάχιστον 2 Τμημάτων παρεμφερούς γνωστικού αντικειμένου,  η πόλη δεν μπορεί να αποτελέσει την 5η έδρα του ΔΠΘ, όπως παραπλανητικά υπόσχονται ότι θα υλοποιήσουν, προς κατευνασμό των αντιδράσεων των τοπικών Αρχών και της κοινωνίας.

Όπως και σε προηγούμενα άρθρα έχει αναδειχθεί, το Τμήμα Εργοθεραπείας δεν μπορεί ως ασύμβατο με τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) να ενταχθεί σε αυτήν. Άλλωστε, τα 2 υφιστάμενα Τμήματα Εργοθεραπείας Αθηνών και Πτολεμαΐδος είναι ενταγμένα σε ΣΕΥΠ και όχι σε ΣΕΦΑΑ. Έτσι πλέον του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, 2 επιπρόσθετα Τμήματα, όπως αυτό της Εργοθεραπείας και της Διαιτολογίας και Διατροφής, παρεμφερούς δηλ. γνωστικού αντικειμένου, οφείλουν υποχρεωτικά να συγκροτήσουν και τα 3 μαζί μια νέα αυτοτελή Σχολή, αυτή της Σ.ΕΦ.Ε.Υ.Π. του ΔΠΘ και να χωροθετηθούν υποχρεωτικά στο Διδυμότειχο. Το δε Τμήμα Ψυχολογίας αμοιβαία να μεταφερθεί από το Διδυμότειχο στην Κομοτηνή και να ενταχθεί στη Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Συνεπώς, όλα τα Τμήματα των πρώην ΤΕΙ που ανήκαν σε Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.), όπως Νοσηλευτικής, Εργοθεραπείας, Διαιτολογίας και Διατροφής κ.α., επιβάλλεται μετά την αναβάθμισή τους από ΤΕΙ σε ΑΕΙ, να ενταχθούν υποχρεωτικά μέσω της μετεξέλιξης όλων των υφισταμένων ΣΕΥΠ, άρα προφανώς και της ΣΕΥΠ που  εδρεύει στο Διδυμότειχο, σε Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.ΕΦ.Ε.Υ.Π.), γιατί τα Τμήματα αυτά με προγράμματα σπουδών στις εφαρμοσμένες επιστήμες υγείας, εντελώς λανθασμένα ταυτίζονται και ασύμβατα εντάσσονται σε Σχολές Επιστημών Υγείας (Σ.Ε.Υ.).

Κυρίαρχα για λόγους εθνικής ευθύνης και υποχρέωσης, για τη λύση του «γόρδιου δεσμού» της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, που θα σηματοδοτεί οριστικά πλέον με νόμιμο και δίκαιο τρόπο την λήξη της «ομηρίας» της, χωρίς εκκρεμότητες και με προοπτική ανάπτυξης, μοναδική διέξοδος η Κυβερνητική «Πολιτική Απόφαση», για την παραμονή της στο εθνικά ευαίσθητο μεθόριο Διδυμότειχο.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ δική Σας.

«ΔιδυμοΚαστροΠολίτης»

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο