fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Φουλάρει η ΑΑΔΕ για ελέγχους στις μισθώσεις Airbnb εν όψει της σεζόν

Νέες τεχνικές αξιοποιεί η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έτσι οι ελεγκτές θα μπαίνουν στις πλατφόρμες και ως "πελάτες" και θα προχωρούν σε έλεγχο του ακινήτου. Στο μικροσκόπιο ελέγχων μισθώσεις τύπου Aribnb.

- Χορηγούμενη-

Το πρώτο βήμα για το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται σήμερα, με το οικονομικό επιτελείο να ελπίζει ότι φέτος η κίνηση θα είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα όμως «ζεσταίνει» μηχανές του ο ελεγκτικός μηχανισμός ειδικά για να ακτινογραφήσει τη λεγόμενη οικονομία «διαμοιρασμού», δηλαδή τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω των διαφόρων πλατφορμών όπως η AirBnB, Booking και Homeaway.

- Χορηγούμενη-1

Έτσι με νέα απόφαση (1079/2021) του Διοικητή της ΑΑΔΕ κυρίου Γιώργου Πιτσιλή επικαιροποείται η όλη διαδικασία, κάτι βέβαια που έχει αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς λόγω Πάσχα ήδη ακούγεται έντονη φημολογία για πολλές ενοικιάσεις μέσω Airbnb παραθαλάσσιων κατοικιών εντός των ορίων του κάθε νομού.

Όπως αναφέρεται τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης δύνανται να εντοπίζουν τους «Διαχειριστές» που δεν έχουν τηρήσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο, ή και με μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού.

Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις και εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φερόμενων ως «Διαχειριστών» των ακινήτων Δ.Ο.Υ. στοιχεία των ως άνω ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπίστωση πιθανών παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας.

Μάλιστα όπως ξεκαθαρίζει η Απόφαση, το Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογούμενους των αρμόδιων Δ.Ο.Υ. για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φερόμενων ως «Διαχειριστών» των ακινήτων επιβεβαιώνει την ιδιότητα του προσώπου που εμφανίζεται ως «Διαχειριστής» με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Για την επιβεβαίωση, μάλιστα, της ιδιότητας των «Διαχειριστών» δύναται να αξιοποιούνται και τα δεδομένα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», του «ΟΠΣ Περιουσιολογίου» (Ε9) τα οποία τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Διαχειριστές» αυτών των ακινήτων που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει;

να έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Να έχουν δηλωθεί τα μισθώματα στο Τaxisnet,
Να είναι η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
Αν δεν έχουν τηρηθεί όλο το σχετικό πλαίσιο, και υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα ή με ακίνητα που δεν είναι καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑΔΕ, προβλέπονται πρόστιμα 5.000 ευρώ τα οποία πολλαπλασιάζονται και μπορούν να φθάσουν τα 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για επαναλαμβανόμενη παράβαση.

Να σημειωθεί ότι για παλιότερες χρήσεις ήδη προκαταρκτικοί έλεγχοι σε στοιχεία εισπράξεων από πλατφόρμες και τους παρόχους πληρωμών έχουν αποκαλυφθεί περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων. Στις περιπτώσεις αυτές η ΑΑΔΕ αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ειδοποιητήρια για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αναγνωρίσει το λάθος του και πληρώσει τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που θα προκύψουν θα έχει προσαύξηση μόνο με τους αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Στην αντίθετη περίπτωση όποιος δεν αναγνωρίσει το σφάλμα, τότε θα κληθεί να πληρώσει και τους επιπλέον φόρους, αλλά και πρόστιμα για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Aλλοδαπός οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και κατείχε σιδερογροθιά στην Καβάλα

Συνελήφθη την 25-9-2021 το μεσημέρι, στη Χρυσούπολη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νέστου, ένας αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ