15.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025

Ευπρεπισμός στα εβραϊκά κοιμητήρια της Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Οι καλά καλυμμένοι από πυκνή και άγρια βλάστηση για δεκαετίες, οικογενειακοί τάφοι των Εβραϊκών οικογενειών της Αλεξανδρούπολης, επιτέλους αναδείχθηκαν πριν λίγες ημέρες, από συνεργείο πρασίνου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά από παρέμβαση κατοίκων της περιοχής.

Ο ευπρεπισμός του χώρου και η περίφραξή του, μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να δώσουν στην υπεύθυνη Αντιδημαρχεία Πρασίνου, που ανταποκρίθηκε ταχύτατα στο σχετικό αίτημα πολιτών, βγάζοντας επιτέλους το εβραϊκό κοιμητήριο Αλεξανδρούπολης από την αφάνεια και τη λήθη.

Χωρίς τα σύνδρομα του παρελθόντος η κοινωνία της Αλεξανδρούπολης φαίνεται πως σταδιακά αποκαθιστά την ιστορία της πόλης και τα τοπόσημά της. Ωστόσο αναμένουμε από τη δημοτική αρχή να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και για άλλα σημαντικά τοπόσημα, όπως είναι το συγκρότημα του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης.

Μία μικρή αναφορά στους Εβραίους της Αλεξανδρούπολης
Οι πρώτοι Εβραίοι εμφανίζονται στο Δεδεαγάτς με την άφιξη του τρένου στην περιοχή, τη δεκαετία του 1870. Λίγο πριν τη Βουλγαρική κατοχή προσέγγιζαν τα 150 άτομα ενώ το γεγονός πως οι συλληφθέντες τη μοιραία νύχτα της 3ης-4ης Μαρτίου 1943 ήταν 42 άτομα, (που ανήκαν σε 12 οικογένειες και κατοικούσαν σε 11 σπίτια), αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι Εβραίοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, όπως άλλωστε και πολλοί κάτοικοι της κατοχικής Αλεξανδρούπολης από τους Βουλγάρους.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, δεν είχε ανθηρά οικονομικά, αφενός διότι ήταν σχετικά ολιγάριθμη και αφετέρου επειδή, όντας νεότερη Κοινότητα, δεν είχε προλάβει να αποκτήσει προσοδοφόρα ακίνητη περιουσία, ώστε να μπορεί να συντηρείται με αυτάρκεια. Προφανώς γι’ αυτό, τον Μάιο του 1930, επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου στη θρακική πόλη, του υποβάλει υπόμνημα, με το οποίο ζητά την κρατική αρωγή για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της, ώστε να καλύψει «τα έξοδα συντηρήσεως της Συναγωγής και της μισθοδοσίας του Ραββίνου», αλλά και για να περιτειχίσει το νεκροταφείο της, «το οποίο παραμένον από μακρόν ετών εκτεθειμένον ευρίσκεται εν αθλία καταστάσει και παρουσιάζει όψιν αξιοθρήνητον.». Το υπόμνημα βρίσκεται στο βιβλίο των Θάνου Βερέμη-Φωτεινής Κωνσταντοπούλου (επιμέλεια), Οι Έλληνες Εβραίοι. Στοιχεία της ιστορίας τους μέσα από διπλωματικά και ιστορικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1999, σελ. 489-490. Από το Υπόμνημα αυτό μαθαίνουμε ότι η Κοινότητα είχε συγκεντρώσει ένα σεβαστό ποσό για την περιτείχιση του κοιμητηρίου και της υπελείπετο ποσό τριάντα χιλιάδων δραχμών περίπου, για το οποίο είχε ζητήσει να γίνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου, ο οποίος όμως είχε άλλες προτεραιότητες.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης απέκτησε πλήρη νομική οντότητα μόλις στα 1938, υπό το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά. Ιδρυτικά μέλη της Κοινότητας αναφέρονται οι Μωϊς Χάτεμ, Αβραάμ Χάτεμ, Μωϊς Ματαλόν, Ισαϊα Αμπουλάφια, Σαμουέλ Εσκεναζή, Σαμουέλ Μέντα, Λέων Μητράνη, Λέων Ματαλών, Ισουά Μπαλούλ, Αλμπέρτ Μπεχάρ, Αιμίλ Ματαλόν, Μποχώρ Αμπουλάφια, Αντζέλ Σιμσή, Νισήμ Γκερόν, Ραφαήλ Αμπουλάφια, Βιτάλη Οβαδιά, Νισήμ Γκάρτη, Βιτάλη Ματαλόν, Σαδή Ματαλόν, Μαϊρ Μπεχάρ, Ισουά Μπεχάρ, Ιομτώβ Ματαλόν, Ιωσήφ Μητράνη, Ιωσήφ Μπενσόα και Ααρών Σιμσή. Πρόεδρος αναφέρεται ο Μ. Χάτεμ και γραμματέας ο Α. Μπεχάρ.
Το εβραϊκό κοιμητήριο Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πόλης, σε πάροδο της οδού Κεσσάνης, σε μικρή απόσταση από το παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο αλλά και τους λοιπούς κοιμητηριακούς χώρους της πόλης.
Τα ορατά και μη καλυμμένα μνήματα είναι περίπου δεκαπέντε. Κάποια από αυτά φαίνεται να έχουν συληθεί, κάποιες επιτύμβιες πλάκες έχουν μετακινηθεί ή και σπάσει αλλά η γενικότερη εικόνα του κοιμητηρίου, δείχνει σχετικά καλή, παρά την μακροχρόνια εγκατάλειψή του.
Κάποια από τα μνήματα έχουν κυλινδρική μορφή στο άνωθεν μέρος τους, με τον κύλινδρο, το πιθανότερο να συμβολίζει το Σέφερ Τορά, τον κύλινδρο της Τορά, και ασφαλώς αφορούν σε κεκοιμημένους ιδιαίτερης πνευματικότητας και θρησκευτικότητας.
Αρκετοί από τους τάφους παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς έχουν τον ίδιο μορφολογικό τύπο με αυτά του εβραϊκού νεκροταφείου Διδυμοτείχου, όπου η επιγραφή είναι οριζόντια χαραγμένη στη μεγάλη διάσταση της πλάκας και απουσιάζουν θρησκευτικά σύμβολα. Ο τύπος αυτός είναι πιθανότατα ένδειξη της καταγωγής των τεθνεώτων αλλά και του τεχνίτη χαράκτη. Υπάρχουν και νεώτερης τεχνοτροπίας μνήματα, όπου ξεχωρίζει το Μαγκέν Νταβίντ, ενώ σε κάποια η επιγραφή είναι γραμμένη στα λαντίνο με εβραϊκούς χαρακτήρες.
Οι χρονολογίες κυμαίνονται ανάμεσα στα 5681 και στα 5702, δηλαδή ανάμεσα στο 1921 και στο 1942, λίγο πριν ξεσπάσει το κακό που όλοι γνωρίζουμε.
Οι πληροφορίες για το Εβραϊκό Κοιμητήριο και τους Εβραίους προέρχονται από το σύγγραμμα του κ. Θρασύβουλου Παπαστρατή “Οι Εβραίοι της Αλεξανδρούπολης”, περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ, φ. 251, τ. 42, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019, έκδοση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Χριστόδουλος Τοψίδης: Ανοίγει τις πύλες της 20η Διεθνής Έκθεση Alexpo (ακούστε)

Στον sferiko 99,3 φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί του Σαββάτου από τον Σάκη Σταυρίδη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης και...

ΔιαΧείριση στην Αιώνια Πόλη, με παράδοση το «κίτρινο υποβρύχιο»

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με το κίνητρο σε πρώτο πλάνο. Ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Λάτσιο – Γιουβέντους, Μπενφίκα – Σπόρτινγκ και...

Αλεξανδρούπολη: “Ο Καραγκιόζης απελευθερωτής” & “Ο Καραγκιόζης στο κυνήγι της Αρμονίας...

Δύο μοναδικές παραστάσεις θεάτρου σκιών με ζωντανή μουσική από τον Μικρό Διάκοσμο και το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη και της Γεωργίας Γιαννοπούλου! Καλλιτέχνες...

Δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων Πολιτικής Προστασίας στην Ορεστιάδα

Ο Δήμος Ορεστιάδας θωρακίζεται με τη δημιουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕ.ΔΙ.Κ.Π.Π.) Τεχνολογικός εξοπλισμός αιχμής: Ο Δήμος Ορεστιάδας προχωρά με αποφασιστικότητα στη δημιουργία του...

Οι γαλλόφωνοι μαθητές του Νομού Έβρου τραγουδούν, απαγγέλουν και παίζουν!

Για έκτη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέττας», σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση στο...

ΠΑΜΘ: Η καινοτομία στη γεωργία στο επίκεντρο του 5oυ «TrophyΤροφή Meet-Up»

Η επιτακτική ανάγκη ώστε οι αγρότες να υιοθετήσουν όλα τα σύγχρονα καινοτόμα συστήματα για την εφαρμογή της  γεωργίας ακριβείας, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί,...

Στρατηγός Χουδελούδης: Τα γεγονότα γύρω μας δείχνουν πως ένας πόλεμος μπορεί...

«Οι πολεμικές συρράξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια μας διδάσκουν ότι μόνο η σκληρή στρατιωτική ισχύς μας δίνει την ειρήνη στην περιοχή...

IOANNIDIS BROS: Όλος ο κόσμος του αυτοκινήτου… στην Αλεξανδρούπολη

Στο 2ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων, βρίσκεται ένας προορισμός που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά αυτοκινήτου. Το κατάστημα της IOANNIDIS BROS στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί...

Διαβασε και αυτο