fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Αίτημα τοποθέτησης εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου για τρεις μαθητές του 10ου Δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, εμείς οι γονείς και οι κηδεμόνες του 10ου Δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι, εδώ και 42 ημέρες τρεις μαθητές του σχολείου μας παραμένουν ουσιαστικά χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης.

Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης στηρίζεται στο Ν. 3699/2008 (Φ.Ε.Κ. Α΄199/2-10-2008), ο οποίος και καθορίζει, ειδικότερα, τον σχεδιασμό, την τοποθέτηση και εν γένει τη λειτουργία αυτής στη δημόσια εκπαίδευση, θέτοντας ως ρυθμιστή και θεματοφύλακα της σωστής λειτουργίας του θεσμού, τα κατά τόπους Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ). Εκ του νόμου τούτου, επίσης, θεσμοθετείται και η ατομικότητα και «διαφορετικότητα» της κάθε μιας παράλληλης στήριξης, που απαιτείται για κάθε ένα παιδί, που την έχει ανάγκη, μετά τη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, λόγω της υποτιθέμενης οικονομικής κρίσης, αν και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στηριζόμενοι οι αρμόδιοι φορείς -εν προκειμένω η Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου- σε μία εγκύκλιο του έτους 2014 του τότε Υφυπουργού Παιδείας, τοποθετεί στα σχολεία έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης για τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις παιδιών, που τις περισσότερες φορές χρήζουν παράλληλη στήριξη πλήρους ωραρίου, ζητώντας στη συνέχεια, αναρμοδίως, από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου να τοποθετήσει αυτές ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται με την εγκληματική ανοχή του αρμοδίου ΚΕΔΔΥ, το οποίο αποδεχόμενο τη συγκεκριμένη κατάσταση αυτοαναιρεί το λόγο ύπαρξής του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φέτος στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν τρεις περιπτώσεις μαθητών, που χρήζουν παράλληλη στήριξη πλήρους ωραρίου, σε διαφορετικές τάξεις και με διαφορετικές απαιτήσεις το καθένα. Από τη Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου, με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης του ΚΕΔΔΥ Έβρου, τοποθετήθηκε μία μόνο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης, για να καλύπτει μόνο για 8 ώρες την εβδομάδα τις ανάγκες κάθε παιδιού, μοιράζοντας την υπηρεσία της και στα τρία παιδάκια του σχολείου μας. Ζητήθηκαν εγγράφως αφενός, από τη Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου να διευκρινίσει για ποιόν συγκεκριμένο μαθητή τοποθετήθηκε η εκπαιδευτικός και αφετέρου, από το ΚΕΔΔΥ Έβρου να παρουσιάσει τον σχεδιασμό, που έκανε για κάθε έναν μαθητή που συνέστησε παράλληλη στήριξη, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Αμφότερες οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν συγκεκριμένα και αιτιολογημένα στα γραπτά αιτήματα των ενδιαφερόμενων γονέων. Το σημαντικότερο όμως, που καταδεικνύει την ανευθυνότητα και προχειρότητα των παραπάνω υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι, η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός τοποθετήθηκε, ενώ βρίσκεται σε παρατεταμένη εγκυμοσύνη και θα αποχωρούσε από τη θέση της στις 12-10-2017, πράγμα το οποίο γνώριζαν, όπως τούτη ισχυρίζεται, οι προαναφερόμενοι αρμόδιοι φορείς για την τοποθέτησή της! Επιπλέον, τούτη, όπως της δίνει το δικαίωμα ο νόμος περί μητρότητας, αποχώρησε πολύ πιο νωρίς, λαμβάνοντας ιατρική άδεια και συγκεκριμένα από τις 29-9-2017! Δηλαδή μετά από μόλις 2 εβδομάδες εργασίας, αφήνοντας όμως κατά συνέπεια τρεις μαθητές χωρίς έστω την υποτυπώδη παράλληλη στήριξη μόνο των 8 ωρών.

Σήμερα, οι τρεις αυτοί μαθητές παραμένουν ακόμη χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης μέσα στις σχολικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη η παρακολούθηση της διδακτέας ύλης.

Με ομόφωνη απόφαση της η Γενική Συνέλευση των γονέων του σχολείου μας σε έκτακτη συνεδρίασή της στις 15-10-2017, συμπαραστέκεται αμέριστα στο πλευρό των τριών μαθητών και σας παρακαλούμε:

Κύριε Υπουργέ να επιδείξετε την κοινωνική ευαισθησία που σας χαρακτηρίζει, επιλύοντας τη δυσχερή αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όχι από δικό μας σίγουρα λάθος, αλλά από την προχειρότητα αντιμετώπισης της περίπτωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής μας, που δεν επιτρέπει στους συγκεκριμένους μαθητές να έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, ενώ ταυτόχρονα, ο χρόνος μετρά εις βάρος τους. Η ύπαρξη εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης είναι εξίσου σημαντική με την ύπαρξη εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι, την Τετάρτη 18-10-2017 θα προβούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας, αρχικά στο σχολείο μας με την αποχή των μαθητών μας από τα μαθήματα την 1η διδακτική ώρα και στη συνέχεια στην έδρα της Διεύθυνσης Α’/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου, επιφυλασσόμενοι και για μελλοντικές παρεμφερείς ενέργειες διάρκειας αορίστου χρόνου.

Με την ελπίδα ότι, θα ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

10ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Κελεμίδης

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 1. Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος

 

 1. Βουλευτές Έβρου_ κα Αναστασία Γκαρά, κ.κ. Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καίσας,

Αναστάσιος Δημοσχάκης

 1. Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος
 1. Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς
 1. Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης
 1. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Γκοτσίδης
 1. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Αλεξανδρούπολης (δια του Προέδρου του Δ.Σ.)

 

 1. Εκπροσώπους Νομαρχιακών Επιτροπών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
 1. Διευθυντής Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας κ. Παναγιώτης Κασσιανός
 1. Διευθυντής Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε./Δ.Ε. Α.Μ.Θ. κ. Παναγιώτης Κεραμάρης
 1. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Αν. Μακ.-Θράκης κ. Ανανίας Τοζακίδης
 1. Προϊσταμένη Δ/νσης Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου κα Θεσσαλία Κεχαγιά
 1. Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Έβρου κα Αναστασία Γραμμένου
 1. Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δήμου Αλεξανδρούπολης
 1. Επιτροπή Α’/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης
 1. Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας – Πρόεδρος και Δ.Σ.
 1. Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και Μαθητών Ελλάδας – Πρόεδρος και Δ.Σ.
 1. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου – Πρόεδρος και Δ.Σ.
 1. Ένωση Γονέων Μαθητών Αλεξανδρούπολης – Πρόεδρος και Δ.Σ.
 1. Διεύθυνση και Σύλλογος Διδασκόντων 10ου Δημοτικού σχολείου Αλεξ/πολης
 1. Μ.Μ.Ε.
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο