fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Οnline σεμινάρια και εργαστήρια του “TALE OF X CITIES”

- Χορηγούμενη-

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης για δεύτερη χρονιά συμμετέχει στο “Tale of X Cities” και σας προσκαλεί να γίνετε μέλη αυτού του δημιουργικού δικτύου πολιτών από την Βόρεια Ελλάδα.

Ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών – φορέων – πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την Δημιουργικότητα και την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή.

Το TALE OF X CITIES υλοποιήθηκε για πρώτη χρονιά το 2021 μετά από πρωτοβουλία του Goethe – Institut Thessaloniki και της ArtBOX, σε συνεργασία με πάνω από 20 φορείς από πόλεις της Βορείου Ελλάδας.

• Το Tale of X Cities αποσκοπεί στην διαμόρφωση καινοτόμων πρακτικών για τη συλλογική ευημερία, που επιτυγχάνεται μέσω του αυτοπροσδιορισμού της κοινότητας, της χειραφέτησης, της ενδυνάμωσης και της αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τέχνη και η δημιουργικότητα λειτουργούν ως βασικοί παράγοντες για τον οραματισμό εναλλακτικών στρατηγικών για την τοπική ανάπτυξη. Πρόκειται για μία διαδικασία που διαμορφώνεται με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συν-παραγωγού.

• Το Tale of X Cities περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια που υλοποιούνται στο διαδίκτυο (μέσω ZOOM), και ένα τελικό υβριδικό Φεστιβάλ, μια γιορτή που παρουσιάζει τα έργα των συμμετεχόντων και δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων. Επιπλέον δράσεις που επιμελείται το Goethe – Institut Thessaloniki προς ενίσχυση του προγράμματος υλοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς (συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών, training φορέων, συνεργασίες με γειτονικές χώρες).

Δείτε μερικές από τις περσινές δράσεις: www.x-cities.net/localevents2021.html

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα σεμινάρια και εργαστήρια του Tale of X Cities είναι ανοιχτά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων, που ζουν σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Στηρίζονται στη φιλοσοφία της άτυπης εκπαίδευσης και της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης.

Στα σεμινάρια, ειδικοί από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, θέατρο, δημοσιογραφία, βίντεο, φωτογραφία, podcast), ανάμεσά τους οι Μιμή Ντενίση (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός) και Σώτη Τριαντάφυλλου (συγγραφέας, αρθρογράφος, ιστορικός), εισάγουν τους συμμετέχοντες στην τέχνη της αφήγησης ιστοριών με διαφορετικά εκφραστικά μέσα.

Στα εργαστήρια που ακολουθούν, οι συμμετέχοντες καλούνται να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, χρησιμοποιώντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες. Καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία έργων, στην υλοποίηση των οποίων έχουν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής – καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων. Ήδη το 2021, τα εργαστήρια οδήγησαν στη δημιουργία έργων – βίντεο, φωτογραφίες, podcast, εγκαταστάσεις και performances – που είναι διαθέσιμα εδώ.

Τα σεμινάρια / εργαστήρια πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (ZOOM), δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινότητας ανθρώπων από πολλές διαφορετικές πόλεις. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος δημιουργείται μία βιβλιοθήκη με τα σεμινάρια και σχετικό υλικό αναφοράς, διαθέσιμο στους συμμετέχοντες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Λεπτομέρειες Συμμετοχής

Σημαντικές Ημερομηνίες:
Σεμινάρια: 27 Απριλίου – 8 Ιουνίου.
Εργαστήρια παραγωγής έργων: 15 Ιουνίου – 30 Ιουλίου.
Ολοκλήρωση παραγωγής έργων: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος.
Τελικό φεστιβάλ: Οκτώβριος (η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί σύντομα).

Ημέρες και ώρες συναντήσεων εργαστηρίων:
Σεμινάρια: κάθε Τετάρτη, 18:00 – 19:30.
Εργαστήρια παραγωγής έργων: οι συναντήσεις καθορίζονται με βάση τον αριθμό των προτάσεων. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και οι συναντήσεις διαμορφώνονται αναλόγως, σε ομάδες ή/και όλοι οι συμμετέχοντες μαζί.
Ο αριθμός των εργαστηρίων και οι ώρες μπορεί να τροποποιηθούν, με κοινή απόφαση κατα τη διάρκεια του προγράμματος, για να εξυπηρετηθούν ανάγκες των συμμετεχόντων.
Το εργαστήριο υλοποιείται διαδικτυακά μέσω zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή.

Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.
Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την παραγωγή των έργων.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, και δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός ή άλλος περιορισμός.

Η φόρμα υποβολής ενδιαφέροντος συμμετοχής είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.x-cities.net/participationform.html

Προθεσμία υποβολής: 15 Απριλίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες: www.x-cities.net

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο