fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για αποπληρωμή Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων

- Χορηγούμενη-

Γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, και την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 27 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στο ζήτημα της αποπληρωμής του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές ορεινών κοινοτήτων της Ελλάδας καθώς και στις φιλοξενούσες τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα Δημοτικές Αρχές.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση παρά το γεγονός ότι υπήρχε η σχετική δέσμευση του προηγούμενου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Σκουρλέτη, ενώ υπεγράφη και η σχετική απόφαση, ακόμα εκκρεμεί η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων καταναλωτών αλλά και Δημοτικών Αρχών.

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον λόγο που δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στις Δημοτικές Αρχές και γιατί δεν απαλλάχθηκαν οι κάτοικοι των Δημοτικών Κοινοτήτων και Οικισμών από την καταβολή εξόδων ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών τους.

Επίσης, ερωτάται ο Υπουργός αν έχει προβεί στον σχετικό προγραμματισμό για την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς και αυτών που δικαιούνται τη δωρεάν ηλεκτροδότηση, μέχρι ορισμένου ύψους, των κατοικιών τους.

Αναλυτικά η ερώτηση

ΘΕΜΑ: Αποπληρωμή Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές και στις Δημοτικές Αρχές

Κύριε Υπουργέ,

Είναι η τρίτη φορά που επανερχόμαστε στο ζήτημα της αποπληρωμής του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές ορεινών κοινοτήτων της Ελλάδας καθώς και στις φιλοξενούσες τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα Δημοτικές Αρχές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4203/2013 (ΦΕΚ Α΄235) και συγκεκριμένα το άρθρο 5, κατ΄ εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η ΚΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1 οικ.23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β΄3497/29.12.2014).

Και στις προηγούμενες δύο απαντήσεις του προκατόχου σας, κου Σκουρλέτη (η πρώτη με αριθμό πρωτ. 117/10-3-2016 κι η δεύτερη με αριθμό πρωτ. 700/ 8-9-2016) στις αντίστοιχες ερωτήσεις μας (η πρώτη με αριθμό πρωτ. 3111/12-2016 και η δεύτερη με αριθμό πρωτ. 6134 / 13-06-2016), που είχαμε συνυπογράψει 25 και 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα, είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Τα ποσά είναι 13 εκ. ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές ορεινών κοινοτήτων της Ελλάδας και 20 εκ. ευρώ προς τις φιλοξενούσες τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα Δημοτικές Αρχές.

Στη δεύτερη απάντησή του, μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει υπογραφεί η Απόφαση (Αρ. Πρωτ. ΑΠΕΗΛ/οικ. 181815/09.08.2016), με την οποία εγκρίνεται οριστικά η διάθεση των ποσών για τα έτη 2010-14. Τονίζεται μάλιστα ότι η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προσδιορίζει τους δικαιούχους της πίστωσης και προβαίνει στους προβλεπόμενους υπολογισμούς εντός δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε και Δελτίο Τύπου (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni%5B524%5D=4389&language=elGR), όπου επισημαίνει ότι θα αποδοθεί το ποσό των 17,6 εκ. ευρώ στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές που λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ακριτικά χωριά, στα βόρεια σύνορά μας, που εκτείνονται από τον Έβρο, δηλαδή από την απόληξη της οροσειράς της Ροδόπης, μέχρι τα όρια της Θράκης προς την Ανατ. Μακεδονία, που είναι ο ποταμός Νέστος και μιλάμε συγκεκριμένα για τους Οικισμούς, Αισύμης, Μάκρης, Λευκίμης, Μικρού Δερείου, των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα στις Δημοτικές Αρχές και σε είδος παροχής υπηρεσιών στους δικαιούχους καταναλωτές ορεινών Οικισμών – χωριών ερωτάσθε:

 1. Αν κι έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο για ποιο λόγο δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές της Χώρας και γιατί δεν απαλλάχθηκαν οι κάτοικοι των Δημοτικών Κοινοτήτων και Οικισμών από την καταβολή εξόδων ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών τους;

 2. Υπάρχει προγραμματισμός για το πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των κατά νόμο δικαιούχων Δήμων, καθώς και αυτών που δικαιούνται τη δωρεάν ηλεκτροδότηση, μέχρι ορισμένου ύψους, των κατοικιών τους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 1. Δημοσχάκης Αναστάσιος – Βουλευτής Έβρου
 2. Ανδριανός Ιωάννης – Βουλευτής Αργολίδος
 3. Αθανασίου Χαράλαμπος – Βουλευτής Λέσβου
 4. Αντωνιάδης Ιωάννης – Βουλευτής Φλωρίνης
 5. Αντωνίου Μαρία – Βουλευτής Καστοριάς
 6. Βαγιωνάς Γεώργιος – Βουλευτής Χαλκιδικής
 7. Βούλτεψη Σοφία – Βουλευτής Β’ Αθηνών
 8. Γιαννάκης Στέργιος – Βουλευτής Πρεβέζης
 9. Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις – Βουλευτής Β’ Αθηνών
 10. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος – Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
 11. Δήμας Χρίστος – Βουλευτής Κορίνθιας
 12. Καλαφάτης Σταύρος – Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
 13. Κακλαμάνης Νικήτας – Βουλευτής Α’ Αθηνών
 14. Καραμανλή Άννα – Βουλευτής Β’ Αθηνών
 15. Καράογλου Θεόδωρος – Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
 16. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος – Βουλευτής Α’ Πειραιώς
 17. Κεδίκογλου Συμεών – Βουλευτής Εύβοιας
 18. Κέλλας Χρήστος – Βουλευτής Λαρίσης
 19. Κεραμέως Νίκη – Βουλευτής Επικρατείας
 20. Κόνσολας Εμμανουήλ (Μάνος) – Βουλευτής Δωδεκανήσου
 21. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος – Βουλευτής Πιερίας
 22. Κουμουτσάκος Γεώργιος – Βουλευτής Β’ Αθηνών
 23. Κυριαζίδης Δημήτριος – Βουλευτής Δράμας
 24. Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα) – Βουλευτής Α’ Αθηνών
 25. Μπασιάκος Ευάγγελος – Βουλευτής Βοιωτίας
 26. Μπουκώρος Χρήστος – Βουλευτής Μαγνησίας
 27. Σκρέκας Κωνσταντίνος – Βουλευτής Τρικάλων
 28. Φορτσάκης Θεόδωρος – Βουλευτής Επικρατείας
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο