fbpx
32.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Κομοτηνής:”Φρένο” στα βίαια περιστατικά

Στην Εισαγγελία και στην Αστυνομία απευθύνθηκε το Σωματείο Υπαλλήλων Νοσοκομείου Κομοτηνής, επιδιώκοντας να βάλει “φρένο” στα βίαια περιστατικά που λαμβάνουν χώρα σε βάρος εργαζομένων.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην κεντρική είσοδο του Σισμανόγλειου, όπως και σε όλες τις εισόδους των Κλινικών, είναι ενδεικτικές των ενεργειών που έχουν γίνει εκ μέρους του σωματείου για την προστασία των εργαζομένων από συμβάντα βίας, λεκτικής ή σωματικής, αλλά και απειθαρχίας στους κανόνες λειτουργίας των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση:

Αγαπητέ, επισκέπτη, συνοδέ, ασθενή

Εισερχόμενος στο νοσοκομείο αυτό πρέπει να γνωρίζεις ότι:
Η συνεργασία σου με όλο το προσωπικό και η υπακοή σου στις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων, βοηθά όχι μόνο στην καλύτερη εκτέλεση της εργασίας αυτών, αλλά τους δίνεις και τη δυνατότητα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην θεραπεία των ασθενών.

Επειδή πιστεύουμε ότι θα θελήσεις να βοηθήσεις στην προσπάθεια για καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, στο να γίνεις γρήγορα καλά εσύ και ο ασθενής που επισκέπτεται, αλλά και οι άλλοι ασθενείς του Νοσοκομείου, σε ευχαριστούμε, γιατί η επίσκεψή σου είναι σύντομη και η παραμονή σου πολιτισμένη.

Εάν όμως δεν θέλεις να βοηθήσεις και θέλεις να εμποδίζεις το έργο των υπαλλήλων του Νοσοκομείου και ειδικότερα θέλεις να φωνάζεις να απειλείς, να εισέρχεσαι παράνομα σε χώρους που δεν επιτρέπεται, να βρίσκεται σε χώρους του Νοσοκομείου και πέραν του ωραρίου επισκέψεων, αν θέλεις να κωλυσιεργείς το έργο μας τότε και εμείς θα απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές για να προστατεύουμε πρώτα τον ασθενή, την εργασία μας και την ιδιότητά μας.

Έτσι, εφόσον με την παρ. 3 του άρθρου 334 του ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ορίζεται ότι: “Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί της οποίας τη θέληση του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο διεξαγωγής της υπηρεσίας με σκοπό την παρακώλυση αυτής. Επίσης, εφόσον σύμφωνα και με το άρθρο 36 του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης “Όταν δεν απαιτείται έγκληση ή αίτηση, η ποινική δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη.” Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας”.

Για την υγεία όλων μας-Σωματείο Υπαλλήλων Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Θέλουν να προλάβουν περιστατικά βίας

Την προσφυγή του σωματείου τόσο στην Εισαγγελία όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, επιβεβαιώνει στον “Χ” ο πρόεδρος των εργαζομένων Κοσμάς Φιλιππίδης, εξηγώντας γιατί κρίθηκε απαραίτητη μία τέτοια κίνηση.

“Στο νοσοκομείο έρχονται διάφοροι άνθρωποι, άλλοι ήρεμοι, άλλοι όχι ήρεμοι, μεθυσμένοι, αγριεμένοι και πολλοί από αυτούς νομίζουν ότι το νοσοκομείο είναι σάκος του μποξ. Εξαιτίας των περιστατικών που έχουν λάβει χώρα σε βάθος χρόνου αναζητήσαμε και βρήκαμε το νομικό “πάτημα” ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται μήνυση, αλλά να γίνεται αυτεπάγγελτα η διαδικασία σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 334 του Ποινικού Κώδικα”.

Το παραπάνω σημαίνει ότι “πλέον – και είναι ενήμερος και ο εισαγγελέας και ο αστυνομικός διευθυντής – θα γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον όποιου βιαιοπραγεί, φωνάζει, βρίζει ή παρανόμως εισέρχεται στον χώρο ή δεν αποχωρεί. Όλες οι περιπτώσεις ακόμα και όταν ζητάς από κάποιον να αποχωρήσει και δεν φεύγει θα αντιμετωπίζονται όπως ορίζει ο Νόμος”.

Το να υπάρχει ευταξία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι σημαντικό, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους, σημειώνει ο κος Φιλιππίδης και παραθέτει μία σειρά περιστατικών βίας. Τα περισσότερα από αυτά, όπως διαπιστώνει από τα χρόνια εργασίας του, αφορούν νοσηλεύτριες.

“Βρίζουν και χειροδικούν σε βάρος γυναικών της νοσηλευτικής, άλλοι σπάνε πόρτες ή μηχανήματα και φεύγουν”, τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων και σημειώνει ότι με αυτήν την ενέργεια τους οι εργαζόμενοι θέλουν να προλάβουν περιστατικά βίας. “Θα είμαστε ευγενικοί προς τους πάσχοντες και συνοδούς, αλλά ευγένεια δεν σημαίνει ότι θα ανεχόμαστε τις βρισιές του καθενός”, καταλήγει.

Όλα τα παραπάνω έρχονται στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού σωματικής βίας σε βάρος εργαζόμενου στη φύλαξη του νοσοκομείου από συνοδό ασθενούς, όταν διαπίστωσε ότι η Τροχαία Κομοτηνής του αφαίρεσε την πινακίδα του παράνομα σταθμευμένου οχήματός του.

Δήμητρα Συμεωνίδου

- Χορηγούμενη-
πηγηxronos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο