Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΈρευνα: Ποιοι κόβουν ευκολότερα το κάπνισμα;

Έρευνα: Ποιοι κόβουν ευκολότερα το κάπνισμα;

Δυσκολότερη για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες είναι η διακοπή του καπνίσματος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο που διεξήχθη στο Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης που παρατηρούνται στο γυναικείο φύλο θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, ενώ άξια αναφοράς είναι και η διαφορετική αντίδραση στη νικοτίνη που παρατηρήθηκε από τους γυναικείους εγκεφάλους.

Στην τελευταία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς του Νοσοκομείου St. Michael’s του Τορόντο τα ποσοστά κατάθλιψης ή διαταραχών άγχους στις γυναίκες έφταναν το 41% σε αντίθεση με το ποσοστό των ανδρών που έφτανε μόλις το 21%.

«Η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε γυναίκες που καπνίζουν», εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Beth Abramson. «Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα τροποποίησης του κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες».

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 56 έτη και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών ήταν γυναίκες. Οι ασθενείς ανέφεραν πως κάπνιζαν κατά μέσο όρο 18 τσιγάρα ημερησίως για 37 χρόνια. Τα δύο τρίτα είχαν λιπιδικές ανωμαλίες όπως η δυσλιπιδαιμία, στην οποία τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) ήταν πολύ αυξημένα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έπασχαν από υπέρταση ενώ σχεδόν το 50% έπασχαν από καρδιακά νοσήματα, ενώ περισσότεροι από το 25% έπασχαν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, 58 από τους συμμετέχοντες έκοψαν το κάπνισμα, ενώ 68 μείωσαν κατά περισσότερο από 50% τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν. Παρότι μερικές μελέτες δεν έχουν δείξει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας αντιδρά διαφορετικά στη νικοτίνη, εξήγησε η Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου του Καπνίσματος Northwell Health, Patricia Folan.

Η διαφορά αυτή ενδέχεται να δυσχεραίνει την προσπάθεια των γυναικών να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης», εξήγησε η Patricia Folan και πρόσθεσε πως «μερικές γυναίκες φοβούνται ότι θα βάλουν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Είναι λοιπόν σημαντικό να εξηγούμε στις γυναίκες πως μετά τη διακοπή του καπνίσματος θα αντιλαμβάνονται καλύτερα τη γεύση των τροφίμων, επιφέροντας μία μικρή αύξηση βάρους».

«Η στροφή των γυναικών σε υγιεινά προϊόντα, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, και η προσπάθεια διαρκούς ενυδάτωσής τους με άφθονο νερό θα τις βοηθήσει να αποφύγουν την αύξηση βάρους», πρόσθεσε η Patricia Folan. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η διακοπή του καπνίσματος θα δώσει περισσότερη ενέργεια και αντοχή στην άσκηση για τις γυναίκες, κάτι που μπορεί να παίξει αντισταθμιστικό ρόλο στην αύξηση βάρους και στην αντιμετώπιση του στρες.

«Οι γυναίκες τείνουν να καπνίζουν για να αντιμετωπίζουν το άγχος της ζωής τους, έτσι ο συνδυασμός των συμπεριφορικών αλλαγών με φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανό να τις βοηθήσει να πετύχουν το σκοπό τους. Οι εφαρμογές για τη διακοπή του καπνίσματος όπως το HelpMeQuit που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη είναι διαθέσιμες για το κοινό και θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των χρηστών τους και να τους υποστηρίξουν», καταλήγει η Patricia Folan.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Οι αλλαγές στις επιδοτήσεις που φέρνει η κυβέρνηση λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ – Εκτός πραγματικότητας οι αριθμοί για μέλι και βιολογική κτηνοτροφία

Στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας πρώτη προτεραιότητα την...

Με 42 αθλητές συμμετείχε η “Ελληνική Πολεμική Αγωγή” στο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος Βορείου Ελλάδος

Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης "Ελληνική Πολεμική Αγωγή" συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος Βορείου Ελλάδος...

Παρόμοια