Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
28.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΟικονομιαΈρχεται μεγάλος αδελφός για POS- ταμειακές

Έρχεται μεγάλος αδελφός για POS- ταμειακές

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην αγορά και να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο η απόκρυψη εισοδημάτων και η φοροδιαφυγή, όμως και αυτό δεν αποδεικνύεται πανάκεια.

Ήδη οι ελεγκτές έχουν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωποι με κρούσματα επιχειρήσεων, κυρίως του κλάδου της εστίασης, όπου η πληρωμή με κάρτα δεν συνεπάγεται πάντα και την έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν ο πελάτης ζητήσει να πληρώσει με κάρτα ακολουθεί η έκδοση απόδειξης. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι ο έλεγχος έκδοσης απόδειξης την εποχή των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης είναι πολύ εύκολος. Οι ελεγκτές ζητούν το αρχείο της συσκευής POS με τις χρεώσεις που έχουν γίνει καθώς και το αρχείο της ταμειακής μηχανής για τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.

Γίνεται σύγκριση αριθμού αποδείξεων που έχουν εκδοθεί και χρεώσεων καθώς και του ποσού που έχει εισπραχθεί ηλεκτρονικά με τη συνολική αξία των αποδείξεων της ταμειακής και αν διαπιστωθούν αποκλίσεις πέφτουν “καμπάνες”.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι ρισκάρουν και δεν κόβουν απόδειξη ακόμη και αν ο πελάτης πληρώσει με κάρτα. Τα κρούσματα αυτά είναι συχνά κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε συναλλαγές που γίνονται με τουρίστες. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια τριπλή ηλεκτρονική διασύνδεση.
Της ταμειακής μηχανής με τη συσκευή POS, της συσκευής POS με το taxis και της ταμειακής με το taxis. Πρόκειται για ένα ειδικό λογισμικό που στο τέλος κάθε ημέρας θα συγκρίνεται η αξία εισπράξεων με κάρτα και αποδείξεων και εφόσον το σύστημα χτυπάει κόκκινο η επιχείρηση θα δέχεται την επίσκεψη τω ελεγκτών.

Αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως του κλάδου της εστίασης, είχαν ανακαλύψει και μια ακόμη πατέντα προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην καταγράφονται οι εισπράξεις τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είχαν προμηθευτεί αλλοδαπά POS όπου η εκκαθάριση των συναλλαγών και η κατάθεση των χρημάτων γινόταν σε ξένες χώρες, όπως τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο ή τη Μάλτα. Οι συσκευές αυτές με την επιβολή των capital controls τέθηκαν εκτός νόμου.
Υπενθυμίζεται, ότι ζήτημα ημερών είναι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει ποιες επαγγελματικές κατηγορίες θα υποχρεωθούν το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου να έχουν εγκαταστήσει συσκευές POS. Σε αυτές σίγουρα θα περιλαμβάνεται η εστίαση και οι ιατρικές υπηρεσίες.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

Τελευταία άρθρα

Έως 11 Ιουλίου οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ στον Έβρο

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, στις 15:00, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων...

Σύλληψη ημεδαπής για επικίνδυνη οδήγηση στην Κομοτηνή

Συνελήφθη την 1-7-2025 το βράδυ στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής μία...

Οι αλλαγές στις επιδοτήσεις που φέρνει η κυβέρνηση λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ – Εκτός πραγματικότητας οι αριθμοί για μέλι και βιολογική κτηνοτροφία

Στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας πρώτη προτεραιότητα την...

Έβρος: Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 4 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη την 1-7-2025 το μεσημέρι σε ορεινή περιοχή του Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος...

Παρόμοια