fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου

- Χορηγούμενη-

Απευθυνόμενοι προς όλους όσοι διοικούν και συνδιοικούν την πόλη στην οποία καλούμαστε να
παίξουμε πολλαπλό ρόλο (γονείς, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, εργαζόμενοι, καταναλωτές και γενικότερα πολίτες της πόλης του Διδυμοτείχου), ερχόμαστε να εκφράσουμε με λύπη και απογοήτευση ότι ενημερωθήκαμε από φήμες αρχικά, σχετικά με την απόφαση της δημοτικής αρχής Διδυμοτείχου να παραχωρήσει τη σχολική μονάδα των παιδιών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, προκειμένου να λειτουργήσει στην πόλη μας Τμήμα Ψυχολογίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να συστεγαστεί το Τμήμα ΤΕΙ Νοσηλευτικής που ήδη λειτουργεί τα τελευταία περίπου 13 έτη.

Η λύπη και η απογοήτευσή μας πηγάζουν από την παντελή απαξίωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής προς τους 150 μαθητές και τις οικογένειές τους, τον Διευθυντή και τους δασκάλους, καθώς και τους πολίτες κι ορισμένους επαγγελματίες της πόλης του Διδυμοτείχου. Αισθανόμαστε πως ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τους ανθρώπους αυτούς όφειλε να συζητήσει και να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν την τοπική αρχή σ’ αυτήν την απόφαση.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι δημότες του Διδυμοτείχου, χάρη στο μεράκι, την διάθεση και την προσωπική εργασία του Διευθυντή, των εκπαιδευτικών και των γονέων των παιδιών αυτών, την συνεργασία και υπακοή των παιδιών και του εκάστοτε Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που “υπηρέτησε” όλα αυτά τα χρόνια στο σχολείο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου, αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Ήταν και είναι πάντα καθαρό, συντηρημένο και καλλωπισμένο, χωρίς πολλές λειτουργικές δαπάνες και πλήρως εξοπλισμένο σε κάθε του αίθουσα διδασκαλίας με νέες τεχνολογίες. Δυστυχώς, κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτά τα «πλεονεκτήματα» του σχολείου, έναντι άλλων σχολικών μονάδων θα αποτελέσουν την καταδίκη του σε κλείσιμο!

Το σχολείο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να φιλοξενεί μαθητές μικρών ηλικιών και κάθε του γωνία διαμορφώθηκε χρόνο με το χρόνο με προσωπική εργασία και κόπο, απευθυνόμενο πάντα σε μαθητές της πρώτης σχολικής ηλικίας. Την ποιότητα και το υψηλό του επίπεδο αναγνώρισαν ακόμη και παγκόσμιου φήμης οργανώσεις, όπως η οργάνωση «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», η οποία μάλιστα, πέραν της συνεχούς και συνεπούς συνεισφοράς της σε ποικίλο και υψηλού κόστους ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εξασφάλισε πριν λίγους μήνες την ευγενική χορηγία ιδιωτικής επιχείρησης και από κοινού σχεδίασαν και αναβάθμισαν όλα τα γήπεδα του προαυλίου χώρου, ώστε αυτά να καταστούν ασφαλέστερα για τα παιδιά μας, σε μια εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε και η νυν δημοτική αρχή και η οποία έτυχε πανελλαδικής προβολής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προβολή της πόλης. Δυστυχώς όμως και αυτά τα δεδομένα
αποτελούν σωρευτικά με τα προηγούμενα την καταδίκη του σχολείου μας σε κλείσιμο!

Από τις ίδιες φήμες, αλλά και στην μετέπειτα άμεση επίσκεψή μας στο Δήμαρχο Διδυμοτείχου,
πληροφορηθήκαμε πως υπάρχει η σκέψη – πρόθεση τα παιδιά μας να μοιραστούν, μέρος αυτών σε άλλη σχολική μονάδα της πόλης, αλλά και μέρος αυτών στις εγκαταστάσεις που μέχρι στιγμής φιλοξενούνταν το Τμήμα Νοσηλευτικής! Το μοναδικό «επιχείρημα» που ακούγεται μάλιστα αναφέρεται σε μικρή θυσία των παιδιών και των οικογενειών τους για το καλό της πόλης!

Όπως, προαναφέραμε, το Τμήμα Νοσηλευτικής λειτουργεί τα τελευταία περίπου 13 έτη, σ’ ένα
κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για πολλούς λόγους και γι’ αυτό ήταν όλα αυτά τα χρόνια σε επισφαλή θέση και οι φοιτητές του κάθε έτος βίωναν ανασφάλεια και δυσχέρεια για όλα όσα αφορούν την λειτουργία αυτού.
Αυτά είναι γνωστά και στη σημερινή τοπική αρχή, όπως και στις προηγούμενες, οι οποίες παρότι ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του τόπου, εντούτοις δεν κινήθηκαν προς ετοιμασία νέου χώρου. Η νυν δημοτική αρχή έρχεται σήμερα, λοιπόν, να ενδιαφερθεί και να διαλύσει όλα τα κύτταρα του σχολείου μας, ζητώντας να δεχτούμε να τα μεταφέρει σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες ουδόλως προσομοιάζουν σε σχολικό περιβάλλον.

Οι εγκαταστάσεις που επιθυμεί να μεταφερθούν τα παιδιά στερούνται ακόμη και αναγκαίων χώρων, όπως ο χώρος προαυλισμού (περίφραξη), που σήμερα είναι ο μοναδικός χώρος στάθμευσης οχημάτων στην πόλη, ο (εσωτερικός κι εξωτερικός) χώρος γυμναστηρίου, η αίθουσα πληροφορικής και μουσικής, αίθουσα για τα τμήματα ένταξης και υποδοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο αυτό πριν πολλά χρόνια κρίθηκε ακατάλληλο να φιλοξενεί τους μαθητές του τότε 2ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νέο και καλύτερο κτίριο.

Παράλληλα, η μεταφορά του συνόλου του εξοπλισμού από τον υπάρχοντα χώρο σε έναν άλλον
(άγνωστο το που μπορεί να τοποθετηθεί τόσος εξοπλισμός που υφίσταται) θα σημάνει την φθορά ή ακόμη και την καταστροφή αυτού και επουδενί το 3ο Δημοτικό Σχολείο δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει όπως ήταν, ακόμη και στην -μάλλον απίθανη- περίπτωση να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο.

Επιπροσθέτως, σε μία περίοδο που η δημόσια υγεία (σωματική αλλά και ψυχική) μικρών και
μεγάλων βρίσκεται σε κρίση, επιλέγεται να συνωστιστούν περισσότεροι μαθητές σε μικρότερες
εγκαταστάσεις δοκιμάζοντας ακόμη περισσότερο τις αντοχές της κοινωνίας.

Πέραν όλων των προαναφερόμενων, έντονη ανησυχία προκαλούν οι επιπτώσεις που αναμένεται να επέλθουν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς εξαιτίας της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος των παιδιών, χωρίς κάποια προφανή και ευκόλως αποδεκτή αιτία που να προκλήθηκε από φυσική καταστροφή ή ανωτέρα βία. Μια τέτοια αλλαγή, σύμφωνα και με την επιστημονική βιβλιογραφία, έχει τη δυναμική να προκαλέσει συναισθηματική αναστάτωση (φόβο, λύπη, άγχος, αγωνία, θυμό, απογοήτευση, έλλειψη συγκέντρωσης) τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Πρόκειται για απώλεια κι επομένως για συναισθήματα πένθους. Διπλό το πένθος, λοιπόν, για όλους όσους θα το βιώσουμε. Πένθος για την απώλεια της ασφάλειας
της υγείας μας λόγω του ιού Covid-19 και της διακεκομμένης ελευθερίας μας λόγω των μέτρων προστασίας για υγειονομικούς λόγους, πένθος και για την απώλεια του σχολικού περιβάλλοντος των παιδιών με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Μια ακόμη παράμετρος, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη στις σκέψεις και τον «σχεδιασμό» της
δημοτικής αρχής, είναι η νομιμότητα μιας τέτοιας πιθανής απόφασης, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται να μετακινηθεί μια σχολική μονάδα, αλλά και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο τόπος προορισμού! Επιπλέον, στο ίδιο επίπεδο, αυτό της νομιμότητας και της ισχύουσας νομοθεσίας, ας αναλογιστούμε όλοι μας και τι πρόκειται να συμβεί με τις άδειες λειτουργίας παρακείμενων καταστημάτων, οι οποίες λόγω της εγγύτητας σε σχολική μονάδα ενδέχεται να χρειαστεί να ανακληθούν, επηρεάζοντας τον βιοπορισμό των επαγγελματιών συμπολιτών μας, αλλά και την κοινωνική ζωή της πόλης που αγωνίζεται καθημερινά για την επιβίωσή της!

Κύριε Δήμαρχε, απαντώντας στο αν επιθυμούμε την ανάπτυξη και την πρόοδο του Διδυμοτείχου, δηλώνουμε ότι οι περισσότεροι εξ ημών παραμένουμε από επιλογή στην πόλη, μεγαλώνουμε εδώ τα παιδιά μας, επενδύουμε εδώ τα χρήματά μας, συμμετέχουμε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, στηρίζοντας την εκάστοτε δημοτική αρχή, αλλά προπαντός την τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου, της οποίας αποτελούμε ενεργά μέλη. Όπως ενώπιον σας, έτσι και δημοσίως, δηλώνουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας για την υλοποίηση αυτής της κοινής μας επιθυμίας, να μετατραπεί η πόλη μας σε πανεπιστημιούπολη, αρκεί να πραγματοποιηθεί με δημοκρατικές διαδικασίες και χωρίς να χρειαστεί να καταστρέψουμε κάτι, το οποίο μάλιστα εκτός από κτίρια περιλαμβάνει
κι ανθρώπινες οντότητες και ψυχές. Σ’ αυτό μας βρίσκεται κάθετα αντίθετους!

Εφιστούμε την προσοχή όλων των συμπολιτών μας, καθώς είναι ανεπίτρεπτο και άτοπο να τίθενται ψευτοδιλήμματα μεταξύ του καλού της πόλης και του καλού των παιδιών αυτής της πόλης! Και σαφέστατα δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης, όπως μας ζητήσατε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, της συναισθηματικής κατάστασης των παιδιών που καλούνται να βιώσουν συναισθήματα απώλειας, χωρίς αυτό να είναι επιλογή τους, σε σχέση με ενήλικες οι οποίοι μόνοι τους επιλέγουν να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους.

Ο Δήμος και η Πολιτεία έχουν ηθικό χρέος και νομική υποχρέωση να παρέχουν την μόρφωση και την υποχρεωτική εκπαίδευση στους νέους και αυτό ακριβώς προσδοκούμε ως πολίτες, ως δημότες, ως γονείς.

Σε μια εποχή που κυκλοφορούν εθνικά κι ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, σε μια εποχή που κυκλοφορούν εκατομμύρια ευρώ, καλούνται 150 παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών, να αλλάξουν το εξαιρετικό σχολικό τους περιβάλλον, με ένα άλλο που δεν παρέχει καμία εγγύηση ασφαλείας και σταθερότητας και καμία ποιότητα σχολικής ζωής.

Κλείνοντας, όπως αναφέρουμε παραπάνω, δηλώνουμε φανατικά υπέρμαχοι της ανάπτυξης και της προόδου του Διδυμοτείχου, με συλλογικές και διαλογικές διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών και όχι κρυφές συνεννοήσεις προς αποφυγή αντιδράσεων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής των τελευταίων ετών να πέσει στις πλάτες νεαρών μαθητών, δασκάλων και οικογενειών.

Δηλώνουμε συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης μας, όπως αυτή την σχεδιάζει η Πολιτεία και ο Δήμος, προασπίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια και την ποιοτική σχολική ζωή των μικρών μαθητών.

Αίτημά μας είναι να λειτουργήσει το Τμήμα Ψυχολογίας και άλλα Τμήματα Ανώτατης εκπαίδευσης στο Διδυμότειχο, για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς και εθνικής ασφάλειας, αλλά σε λίγο μεταγενέστερο χρόνο, όταν και η δημοτική αρχή δηλώνει πως θα έχει δρομολογήσει τις νέες εγκαταστάσεις πλησίον του σταθμού ΟΣΕ Διδυμοτείχου.

Παρακαλούμε, χρονική ευελιξία στην έναρξη λειτουργίας των νέων τμημάτων τριτοβάθμιας
εκπαίδευσης να υπάρξει από μέρους της πολιτείας, δίνοντας στην τοπική αρχή του Διδυμοτείχου το χρονικό περιθώριο που στην πραγματικότητα απαιτείται για να ετοιμαστεί οποιαδήποτε γραφειοκρατική, κτιριακή, λειτουργική εργασία από μέρους της, αντί να ζητείται από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να δείξουν ευελιξία, να θυσιαστούν και να διαχειριστούν όλα όσα θα έρθουν ως συνέπεια αυτής της απόφασης άσκοπης μεταφοράς τους.

Κανένα Δημοτικό Σχολείο δεν επιτρέπεται να θυσιαστεί!
Κανένας νεαρός μαθητής δεν επιτρέπεται να θυσιαστεί!

Εκ του Δ. Σ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο