Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
33.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΕπικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης Ελλάδας – Τουρκίας με φόντο το Αγαθονήσι

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης Ελλάδας – Τουρκίας με φόντο το Αγαθονήσι

Τη στρατηγική της κλιμακούμενης έντασης επιλέγει η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, αν και η ελληνική πλευρά περίμενε σχετική ηρεμία μετά τις κάλπες.

Η Τουρκία βάφτισε τουρκικό έδαφος το Αγαθονήσι ενώ το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στο επίκεντρο βρέθηκε η Τουρκία.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Φικρί Ισίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση και χαρακτήρισε το Αγαθονήσι τουρκικό έδαφος, ενώ επιτέθηκε και στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Πιο συγκεκριμένα ο Τσελίκ δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, πως ο Έλληνας υπουργός δεν είναι «κάποιος που πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί». Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Αγαθονήσι το Πάσχα, δήλωσε «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκικό έδαφος. Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις».

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και προστίθεται: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας». Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Με 36.000 ευρώ τον χρόνο θα νοικιάσει το πάρκινγκ πίσω από τον ΟΣΕ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Με το ποσό των 36.000 ευρώ το μήνα θα νοικιάσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, από...

Δέλτα Έβρου: Πρώτος θάνατος αλόγου πιθανότατα λόγω έλλειψης γλυκού νερού

Περίπου 150-200 άλογα, τα οποία είναι οικόσιτα αλλά έχουν περιέλθει σε άγρια μορφή, βρίσκονται...

«myStreet»: Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά η νέα εφαρμογή καταγγελιών για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση

Μετά την επιτυχία του MyCoast, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα...

Δεν έχετε κλιματιστικό; – Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ όταν έχει καύσωνα

Η θερμοκρασία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να «αγγίξει κόκκινο» στη χώρα μας με...

Παρόμοια