28.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Ένταξη του δικτύου φυσικού αερίου της ΑΜΘ στο ΠΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου

- Χορηγούμενη-

Τις εργασίες της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014 – 2020 που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα την Παρασκευή 16/11, χαιρέτησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, προσκεκλημένος της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Κατά το χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στο συντονιστικό ρόλο που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μεταξύ της ΑΜΘ και της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου για την προώθηση του έργου που αφορά στις 6 μεγάλες πόλεις της περιοχή και έχει προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ ενώ το υπουργείο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει και σε επέκταση του φυσικού αντικειμένου εφόσον χρειαστεί. Όπως σημείωσε αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ενταχθεί στο ΠΕΠ της ΑΜΘ ολοκληρώνοντας μια σημαντική πολιτική εξαγγελία της κυβέρνησης για την. Παράλληλα, ο υφυπουργός επεσήμανε τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την Περιφέρεια για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση του ορεινού Όγκου Ροδόπης και ποταμού Νέστου.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΜ-Θ, ο κος Γιαννακίδης είπε: “Με 522 εκατ. € (συμπεριλαμβανομένου του αποθεματικού επίδοσης που θα διατεθεί το 2019), μπορεί να αποτελέσει πραγματικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. Το πρόγραμμα παρουσιάζει υψηλό βαθμό ενεργοποίησης (94,38 %). Τα επόμενα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου κρίνονται σημαντικά καθώς περισσότερα έργα πρόκειται να ενταχθούν (με δεδομένο ότι οι εντάξεις βρίσκονται στο 50,59%) για την αξιοποίηση όλων των πόρων του προγράμματος: έργα για τη διαχείριση των λυμάτων, την ενίσχυση επιχειρήσεων, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα κλπ.

Σημαντική είναι η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης του ορεινού όγκου Ροδόπης και Νέστου. Με έμφαση στις δυνατότητες της περιοχής, η στρατηγική μέχρι στιγμής δίνει έμφαση στον τουρισμό, την αγροδιατροφή και την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της ενίσχυσης των υποδομών. Από όσο γνωρίζουμε, η διαβούλευση λήγει σε μερικές μέρες. Το υπουργείο Οικονομίας είναι εδώ για να ενισχύσει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή και ήδη συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια προκειμένου με επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για την ανάπτυξη της περιοχής.

Εξόχως σημαντικό έργο του προγράμματος είναι αυτό του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στην οποία προχωρά η επέκταση του δικτύου.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει αναλάβει το συντονισμό για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών με στόχο την άμεση ένταξη των έργων του φυσικού αερίου στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, τόσο στην ΑΜΘ όσο και στη Στερεά Ελλάδα. Μετά από τη συνεργασία που είχαμε λοιπόν με την Περιφέρεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ως φορέα υλοποίησης, αναμένουμε άμεσα την ένταξη του αντίστοιχου έργου της δικής μας Περιφέρειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου οριστικοποιήθηκε στα 55 εκατ. €, το ήμισυ εκ των οποίων θα καλυφθεί από πόρους ΕΣΠΑ ενώ η ένταξη πρέπει να έχει γίνει πριν το τέλος του έτους. Το υπουργείο παρακολουθεί και συντονίζει τις προσπάθειες ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου και εφόσον χρειαστεί μπορούμε να προχωρήσουμε και σε επέκταση του φυσικού αντικειμένου.

Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας λοιπόν. Και είμαστε εδώ για να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Όπως το πράξαμε όποτε μας ζητήθηκε, όπως στην περίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας στην Καβάλα, όπου βρεθήκαμε από τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα. Είναι βέβαια στη διακριτική ευχέρεια της αυτοδιοίκησης να δεχτεί τη βοήθεια που προσφέρουμε ή να μη την δεχτεί. Στο τέλος της ημέρας οι επιλογές μας κρίνονται από το αποτέλεσμα για τον πολίτη και άρα δεν θα κρίνω αυτή τη στιγμή όσα ακολούθησαν την επίσκεψή μας στην Καβάλα.

Πρέπει όμως να επισημάνω ότι όποια και αν είναι η επιλογή των τοπικών αρχών, οφείλουν να απομονώνουν και να καταδικάζουν απαξιωτικές και απρεπείς δημόσιες αναφορές που υποβιβάζουν το επίπεδο του διαλόγου. Εμείς εδώ συζητούμε μόνο πολιτικά”.

Ο Σ. Γιαννακίδης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο των Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, που του έχει ανατεθεί, δίνει την ευκαιρία να συνδράμει τις προσπάθειες για την περιφερειακή ανάπτυξη σε όλη τη χώρα αλλά, ειδικότερα, στην Περιφέρεια ΑΜΘ και υπενθύμισε την αναγκαία συνεργασία που οφείλουν να επιδεικνύουν όλες οι πλευρές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της ενεργοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους και εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε στο γενικό πολιτικό πλαίσιο και τις θετικές οικονομικές εξελίξεις για τη χώρα, στη γενικότερη φιλοσοφία του υπουργείου στην κατανομή των δημόσιων επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, την αρχιτεκτονική των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα έργα που υλοποιούνται από διάφορες δράσεις και προγράμματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και αποτελούν μέρος της συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως έχει εκπονηθεί μέσα από τα αναπτυξιακά συνέδρια.

- Χορηγούμενη-
πηγηxronos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ