Εν μέσω έντασης εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του σφαγείου Φερών (βίντεο)

Εν μέσω έντασης ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης που συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την «Έγκριση Τευχών Δημοπράτησης και τρόπου εκτέλεσης για την υλοποίηση του έργου  «Εγκατάσταση  Δημοτικού Σφαγείου στις Φέρες».

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής των Φερών.

Χορηγούμενη

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε φωνές και εντάσεις, σε σημείο που ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γκοτσίδης Κώστας αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος με την έναρξη της συνεδρίασης πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου του σφαγείου που ξεκίνησε από το 2012, όταν αποφασίστηκε να αγοραστούν οι εγκαταστάσεις της ΘΡΑΚΗ ΑΕ.

Ωστόσο το 2014, αφού επέβησαν άκαρπες οι διαδικασίες για την απόκτηση των σφαγείων της ΘΡΑΚΗ ΑΕ και ασύμφορη η ανακαίνισή τους, ξεκίνησε ο αγώνας για την κατασκευή ενός νέου σφαγείου στις Φέρες.

«Σε καμία περιοχή της χώρας δεν θα βρείτε τόσο μεγάλα έργα, σε κανένα από τους 21 δήμους της ΠΑΜΘ τα τελευταία 8 χρόνια» τόνισε ο Ευάγγελος Λαμπάκης, τονίζοντας ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο πρώτος σε απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια.

Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του δημάρχου και του Μάριου Γουδουλάκη, που φώναζε «τόσα χρόνια μας λέγατε ψέματα κάθε φορά που σας ρωτούσαμε, ότι σε δεκαπέντε μέρες θα έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης».

Ο Ευάγγελος Λαμπάκης απάντησε πως «Έτσι μου έλεγαν από το Υπουργείο, όμως έκαναν 14 μήνες να έρθουν. Σας έλεγα ότι μου έλεγαν, δεν έλεγα ψέματα».

Αφού ηρέμησαν λίγο τα πνεύματα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του έργου του σφαγείου, λέγοντας πως η «σημερινή ημέρα θα έπρεπε να είναι πανηγυρική αφού με το σφαγείο όλα τα έργα που υποσχέθηκε στην δημοτική ενότητα των Φερών υλοποιούνται.

«Ιδιαίτερα όλοι αυτοί που αγωνιούν για το σφαγείο θα έπρεπε να πάρουν την ευκαιρία και να δούμε όλοι μαζί με ποιο τρόπο θα αναπτύξουμε τον κτηνοτροφικό τομέα στις Φέρες και να δούμε πως θα λειτουργήσουμε το σφαγείο. Κι αυτό είναι το κάλεσμα του δημάρχου, προς όλους τους κτηνοτρόφους, να είμαστε έτοιμοι για να λειτουργήσει» τόνισε.

Αμέσως μετά μίλησε ο Απόστολος Φωτιάδης που σχολίασε πως ο δήμαρχος απολογήθηκε ουσιαστικά, όμως δεν ήταν καθόλου πειστικός. Στο σημείο αυτό επικράτησε και πάλι μεγάλη ένταση μεταξύ δημοτικών συμβούλων και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά ώστε να ηρεμήσουν όλοι και να ξεκινήσει ξανά η συνεδρίαση.

Ο Παύλος Μιχαηλίδης είπε πως ο δήμαρχος παραπληροφορούσε τους πολίτες ανακοινώνοντας συνεχώς ημερομηνίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την κατασκευή του σφαγείου, ωστόσο συμφώνησε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο πως θα λειτουργήσει το σφαγείο.

Ο Νίκος Τζανίδης από την πλευρά του αν και τόνισε την αναγκαιότητα κατασκευής του σφαγείου εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τη λειτουργία του και τη βιωσιμότητά του.

Επίσης τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Γιώργος Παντελίδης Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Γκότσης Αντιδήμαρχος Φερών, Γιώργος Κουκουράβας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και οι κ.κ. Κώστας Μαυρίδης και Ευάγγελος Μυτηλινιός.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Ευάγγελος Λαμπάκης, δήλωσε πικραμένος από τη στάση της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου και για τις επιθέσεις που δέχθηκε. «Δεν είπα ψέματα, ούτε παραπληροφόρησα. Έλεγα ότι μου έλεγαν τα Υπουργεία. Γιατί να ήθελα να το κάνω; Εσείς τι κάνατε για αυτό το μεγάλο έργο; Γιατί δεν πήγατε μόνοι σας στα υπουργεία να ρωτήσετε, δεν μιλήσατε με τους βουλευτές, γιατί δεν με βοηθήσατε; Μόνος μου κουβάλησα αυτό το σταυρό. Τολμάτε και θέλετε και συγνώμη. Δεν μου αξίζει αυτός ο πόλεμος που δέχθηκα» κατέληξε.

Αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα, όπου ο Κώστας Αλεξανδρής πήρε το λόγο και απηύθυνε ερωτήματα προς τον κ.Κουκουράβα, όπως για το πότε θα εγκατασταθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο. Η απάντηση που πήρε ήταν πως αν δεν υπάρξουν ενστάσεις μέσα στο καλοκαίρι του 2019 το πιο πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και να μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.