Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή επιχειρησιακή δράση της Interpol και της Europol, με την κωδική ονομασία OPSON VI

 

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση της Interpol και της Europol, με την κωδική ονομασία «OPSON VI», για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών και υποβαθμισμένων τροφίμων και ποτών.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο 2016 μέχρι τον Μάρτιο 2017, με τη συμμετοχή (61) χωρών, από τις οποίες (21) ευρωπαϊκές.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν συνολικά (9.800) τόνοι, πάνω από (24,6) εκατομμύρια λίτρα και (13) εκατομμύρια τεμάχια απομιμητικών και υποβαθμισμένων προϊόντων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα (230) εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην κοινή επιχείρηση, ενώ με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας συμμετείχαν σε αυτή και οι συναρμόδιες Αρχές της Χώρας μας (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ), Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων Τελωνείων).

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, καθώς επίσης με ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις κατά τόπους τελωνειακές Αρχές.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και οι αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας χειρίσθηκαν (71) υποθέσεις, για τις οποίες συνελήφθησαν (82) άτομα και κατασχέθηκαν:

  • περίπου (47.439) λίτρα και (7.570) μπουκάλια διάφορων αλκοολούχων ποτών και ελαιόλαδου,
  • (900.000) νωπά αυγά,
  • (1.391) κιλά νωπό κρέας,
  • (750) κιλά αχιβάδες
  • (160) κιλά χέλια, του προστατευόμενου είδους Anguilla Anguilla και
  • (1.794) τεμάχια αναψυκτικών.

Τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.