fbpx
29.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Έλεγχοι στατικότητας σε γέφυρες και άλλες υποδομές στην Περιφέρεια ΑΜΘ

- Χορηγούμενη-

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών πέρα από την θλίψη που έχει προκαλέσει σε όλες και όλους μας, δύναται και πρέπει να λειτουργήσει ως ηχηρό καμπανάκι ώστε άπαντες οι ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δημοσίων υποδομών που χρησιμοποιούνται ευρέως από το κοινό.

Η Περιφερειακή Σύνθεση ως εκ του ρόλου της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ οφείλει να ασκεί έλεγχο στη Διοίκηση και τα πεπραγμένα της και σε αυτό το πλαίσιο υποβάλλαμε επερώτηση με θέμα την στατικότητα και την ασφάλεια των υποδομών που λειτουργούν στην επικράτεια της ΠΑΜΘ και ειδικότερα των Γεφυρών.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί ξανά στο παρελθόν από την παράταξή μας, ωστόσο πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν στοχευμένες και απολύτως ακριβείς απαντήσεις από την πλευρά της Διοίκησης.

Η Διοίκηση άλλωστε είναι αυτή που φέρει την ευθύνη ορθής λειτουργίας των υποδομών και την υποχρέωση συνεργασίας με άλλους φορείς ώστε να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Δυστυχώς στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες κατάρρευσης υποδομών (π.χ. Γέφυρα Κομψάτου, Ροδόπη) και μπορεί στο εν λόγω συμβάν να μην υπήρξαν θύματα όμως αυτό ήταν καθαρά θέμα τύχης. Και επειδή η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη, καλούμε τη διοίκηση της ΠΑΜΘ να ενημερώσει αναλυτικά το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις ενέργειες και τους ελέγχους που έχει κάνει στις Γέφυρες και τις λοιπές υποδομές και σε περίπτωση που αυτοί οι έλεγχοι δεν έχουν γίνει, τους καλούμε να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους πριν να είναι αργά.

Ακολουθεί η επερώτηση:

20/03/2023

Προς

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κοινοποίηση

Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών

Επικεφαλής παρατάξεων

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Έλεγχοι στατικότητας σε γέφυρες και άλλες υποδομές στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών παρατηρείται μία πανελλαδική τάση ελέγχων σε υποδομές από τις οποίες διέρχεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως για παράδειγμα γέφυρες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το παράδειγμα της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων στην Κοζάνη, η οποία έκλεισε με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (16/03) προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτήν επικίνδυνες ρηγματώσεις.

Κατά το μήνα Φεβρουάριο η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του ελέγχου που πραγματοποίησε με ίδιους πόρους σε 108 γέφυρες στην επικράτεια της (πολλές από αυτές χρονολογούνται από το 1960) και έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες ώστε η συντήρησή τους να ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», σε συνεργασία  με το Υπουργείο Υποδομών.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, υπάρχουν επίσης Γέφυρες μεγάλης ηλικίας και εν γένει «γηρασμένες» υποδομές, ενώ η Περιφερειακή Σύνθεση έχει θέσει σχετικό θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τουλάχιστον πέντε φορές!

Εν τούτοις, οι απαντήσεις που έχουμε λάβει κατά καιρούς ήταν πρόχειρες ή έστω τυπικές και με διάθεση μετάθεσης ευθυνών (π.χ. «Το Μητρώο Γεφυρών είναι ένα ζήτημα που χειρίζεται το Υπουργείο»).

Με δεδομένο ότι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής αποτελεί ή έστω πρέπει να αποτελεί ζήτημα υψίστης και μοναδικής προτεραιότητας, και με το προηγούμενο της Διοίκησής σας να λαμβάνει μέτρα μετά τα συμβάντα και όχι προληπτικά (βλ. κατάρρευση γέφυρας Κομψάτου) ερωτώνται ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης:

  • Υπάρχει σαφής αποτύπωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι γέφυρες και οι λοιπές υποδομές της Περιφέρειας μας;
  • Εάν ναι, πότε έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών;
  • Εάν όχι, για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει και πότε σκοπεύει η Διοίκησή σας να τους δρομολογήσει;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

927 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για ενδοοικογενειακή βία

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας...