Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών–Θυμάτων Βίας διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025, στις 20:00, στην Αποθήκη 3 στο λιμάνι. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Πειραματικής Σκηνής Αλεξανδρούπολης, της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος – Παραρτήματος Αλεξανδρούπολης, του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης, καθώς και της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ (Τμήματα Αρτοποιίας–Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής Τέχνης).
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η θεατρική παράσταση «Μη με ντύνεις με σιωπή» της Πειραματικής Σκηνής Αλεξανδρούπολης, η οποία παρουσιάζει δύο μονόλογους βασισμένους σε ιστορίες γυναικών από τη Σικελία και την Κρήτη. Ο πρώτος είναι εμπνευσμένος από τη νουβέλα «Ήθελα να φορέσω παντελόνια» της Λάρα Καρντέλα (μετάφραση Κούλας Καφετζή), ενώ ο δεύτερος προέρχεται από το διήγημα «Το Προξενιό» της συλλογής «Μικρές Ιστορίες μετά Φόνου» της Κατερίνας Ευαγγέλου-Κίσσα.
Οι δύο αφηγήσεις επιχειρούν να φωτίσουν, χωρίς υπερβολές και με άμεσο τρόπο, τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε πατριαρχικά περιβάλλοντα, καταγράφοντας ιστορίες βίας και καταπίεσης. Οι μονόλογοι παρουσιάζονται χωρίς δραματοποίηση, δίνοντας έμφαση στη φωνή και την εμπειρία των ηρωίδων, που δεν αναζητούν λύπηση, αλλά προσοχή και κατανόηση. Τη θεατρική δράση συνοδεύει πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Κάλλια, ενώ η παράσταση θα εμπλουτιστεί με ηχητικό απόσπασμα της Γιώτας Τηγανούρια.
Συντελεστές παράστασης
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσαουσέλης
Πρωτότυπη μουσική: Κωνσταντίνος Κάλλιας
Ηχητικό απόσπασμα: Γιώτα Τηγανούρια
Παίζουν: Ρένα Παπανδρώνου, Γιώτα Λασκαρίδου, Δέσποινα Μιχαήλ, Γιάννης Νικολαΐδης, Μιχάλης Πυρένης, Ασημάκης Φλιάτουρας






















