20.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Εκδήλωση στο Ηράκλειο για τους 300 Εβρίτες που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης

Ήρωες οι 300 Εβρίτες που πολέμησαν γενναία στη Μάχη της Κρήτης!  Κοινή παρουσία, πορεία και συμμετοχή είχαν διαχρονικά οι Θρακιώτες και οι Κρήτες σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Γένους. Ιστορική επαναβεβαίωση μετά από 77 χρόνια… απέδωσε η 10χρονη έρευνα της εγγονής!

- Χορηγούμενη-

Περίσσευμα συγκίνησης συνόδευσε τις διήμερες εκδηλώσεις της Παρασκευής (28/09) και του Σαββάτου (29/09) προς τιμήν των 300 στρατεύσιμων οπλιτών του Έβρου και της Θράκης, οι οποίοι φύλαξαν Θερμοπύλες και αγωνίστηκαν ηρωικά στη Μάχη της Κρήτης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης τιμής και μνήμης είχε ο τοπικός Σύνδεσμος Εθνοφυλάκων “Δασκαλογιάννης”, και ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης, με τη συμμετοχή του τοπικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ το παρών έδωσε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, συνοδευόμενος από τη Μαίρη Τζιβελέκη-Δημοσχάκη, εγγονή του Θεοφάνη Δημοσχάκη, τα οστά του οποίου βρέθηκαν μετά από πολυετή αναζήτηση.

dav

Στον χαιρετισμό τους προς την εκδήλωση, επεσήμαναν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Θρακιώτες και Κρητικοί, έχουν διαχρονικά μια ιδιαίτερη σχέση, με κοινές παραδόσεις, κοινά ήθη και έθιμα, κοινή ιστορική διαδρομή, η οποία αποτυπώνεται από την παρουσία τους σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους μας.
  • Ο Χρήστος Ρουσσόπουλος ένας από τους 300, με το χρήσιμο ημερολόγιό του, αποτέλεσε την πραγματική πηγή πληροφοριών, προκειμένου να γραφτεί από το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου το βιβλίο “Η μάχη της Κρήτης”.
  • Στις σελίδες του, μπορεί να ιχνηλατήσει κανείς μνήμες και συγκινητικές περιγραφές, για τις ηρωικές πράξεις των Θρακιωτών, οι οποίοι πολέμησαν γενναία, μαζί με τους Κρητικούς, αλλά και συμπατριώτες μας από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, καθώς και τους Συμμάχους μας, απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, και την ολέθρια απειλή της για την ανθρωπότητα.
  • Το βιβλίο, μας προσέφερε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πολλές καινούριες πληροφορίες για τους 300 Εβρίτες, και τους 24 που τραυματίστηκαν θανάσιμα στο πεδίο της μάχης, με σπουδαιότερη όλων την αποκάλυψη ότι, τα οστά τους, ειδικώς διασκευασμένα αλλά και την ίδια στιγμή ξεχασμένα, βρίσκονται σε αυτοσχέδιο οστεοφυλάκιο στον υπόγειο χώρο του μνημείου.
  • Το ΓΕΣ, που ενημερώθηκε σχετικά, μετά από ουσιαστική και εμπεριστατωμένη αυτοψία και έρευνα, διαπίστωσε ότι, πράγματι, σε μεταλλικά στρατιωτικά κουτιά βρίσκονται οστά που ανήκουν σε πολεμιστές της Μάχης της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και του Θεοφάνη Δημοσχάκη.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου (29/09), με αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση, με τη συγκίνηση να κορυφώνεται τη στιγμή της επίσκεψης του Βουλευτή και της Μαίρης Τζιβελέκη-Δημοσχάκη, στενών συγγενών του πεσόντως υπέρ πατρίδος Θεοφάνη Δημοσχάκη στην υπόγεια καταπακτή όπου βρέθηκαν πριν από δυο μήνες τα οστά του, ταυτοποιημένα, με το ονοματεπώνυμο και τον βαθμό του.

Με επιστολή προς τη Μαίρη Τζιβελέκη-Δημοσχάκη, το Γενικό Επιτελείο Στρατού γνωστοποίησε ότι, τα οστά θα εξεταστούν και από τη Διεύθυνση Μοριακής Βιολογίας του 401 ΓΣΝΑ, και θα συγκριθούν με οστά επιβιωσάντων συγγενών, ώστε να επισημοποιηθεί και η επιστημονική ταυτοποίησή τους.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο