Εγκαινιάσθηκε η 24η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών (βίντεο)

Με τις ευλογίες που Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 24ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών, με την παρουσία των βουλευτών Δερμεντζόπουλου Χρήστου και Σταύρου Κελέτση, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και αντιπεριφερειάρχη Έβρου, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, του δημάρχου Σουφλίου, καθώς και πλήθους κόσμου, χωρίς όμως την παρουσία κάποιου επίσημου κυβερνητικού εκπροσώπου που θα έδινε ένα επιπλέον κύρος στο θεσμό.

Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: Οι Φέρες πολιτιστική κοιτίδα του δήμου Αλεξανδρούπολης

Χορηγούμενη

Ο Σεβασμιότατος μετά τον αγιασμό στο χαιρετισμό του έδωσε τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές και επεσήμανε πως “μπορεί η Αλεξανδρούπολη να είναι το αστικό κέντρο του δήμου, όμως οι Φέρες είναι η πολιτιστική κοιτίδα του. Με μια ιδιαίτερη εμπορική κίνηση από το 1930 με το θεσμό της εμποροπανήγυρις που αναπτύχθηκε και έγινε η σημερινή έκθεση που μας προκαλεί να γυρίσουμε στον πρωτογενή τομέα”.

Γ. Ζαμπούκης: Ώρα να εργαστούμε για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των αγροτών

Ο Γιάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, στην πρώτη του ουσιαστικά επίσημη παρουσία, με την έναρξη της ομιλίας του είπε πως “ο θεσμός της αγροτικής έκθεσης Φερών οφείλει την ύπαρξή του στους αγρότες της περιοχής. Τόσα χρόνια ακούγανε να μιλάνε γι αυτούς άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Μόνο ντροπή μπορούμε να νοιώσουμε για τις υποσχέσεις που ακούστηκαν από αυτό το βήμα όλα αυτά τα χρόνια και απομάκρυναν τους αγρότες από την έκθεση” .

Κατόπιν αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο όχι μόνο του δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά κι ολόκληρης της χώρας και έχουν σχέση με τις εκάστοτε εφαρμοζόμενες πολιτικές.  “Ο αγροτικός τομέας είναι βαλτωμένος. Ώρα να εργαστούμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν. Με τη συνεργασία όλων μπορούμε να ξανακάνουμε την αγροτική οικονομία στυλοβάτη της περιοχής μας” τόνισε.

“ΟΧΙ στο χρυσό”

Ο Γιάννης Ζαμπούκης άδραξε της ευκαιρίας και από το βήμα της Αγροτικής Έκθεσης Φερών είπε ένα ξεκάθαρο “όχι” στην επένδυση χρυσού.

“Προσωπική μου θέση αλλά κι όλης της παράταξης είναι ενάντια στα χρυσωρυχεία. Είναι μια ξεκάθαρη θέση, συλλογική. Πιστεύω ότι η γη του δήμου μας προσφέρει άλλων ειδών χρυσάφια χωρίς το κυάνιο” τόνισε με έμφαση κλείνοντας την ομιλία του.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των βουλευτών του Έβρου της Νέας Δημοκρατίας.

Χ. Δερμεντζόπουλος: Βούληση της κυβέρνησης η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων

Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος μεταξύ άλλων εξέφρασε την στήριξή του στο θεσμό της αγροτικής έκθεσης Φερών που κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει λύσεις για να γίνει ανταγωνιστικός ο αγροτικός τομέας με τη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης έκανε την πρόταση το βήμα της έκθεσης να γίνει ένα βήμα απολογισμού το έγινε κάθε χρόνο για τη στήριξη των αγροτών.

Σ. Κελέτσης: Πολλά τα προβλήματα των αγροτών αλλά να μη μηδενίζουμε τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κελέτσης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως “μετά από 24 χρόνια η έκθεση είναι ένας καλά ριζωμένος θεσμός στην περιοχή. Μπορεί ο αγροτικός κόσμος να έχει πολλά προβλήματα, αλλά να μη μηδενίζουμε ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και αγροτών που όλα αυτά τα χρόνια έδιναν τη μάχη για τη λύση τους” σημείωσε.

Επίσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενόψει της νέας ΚΑΠ που οι κυβέρνηση αναλαμβάνει για να προετοιμάσει την καλύτερη τύχη των αγροτών της χώρας.

Χ. Μέτιος:Στηρίζουμε την Αγροτική Έκθεση Φερών

Ο περιφερειάρχεις ΑΜΘ είπε μεταξύ άλλων πως η έκθεση είναι σημείο αναφοράς γιθα την αγροτική επιχειρηματικότητα της περιοχής αφού βοηθάει στην προβολή των τοπικών προϊόντων, τις συνεργασίες των αγροτών και την ενημέρωσή τους. “Εμείς στηρίζουμε όλες της έκθεσης που προβάλουν τα τοπικά προϊόντα και προωθούν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα” σημείωσε και αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνει η Περιφέρεια για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Δ. Πέτροβιτς: Μαχητές οι αγρότες του Έβρου

Ο Αντοπεριφερειάρχης Έβρου μεταξύ άλλων είπε πως η έκθεση ενώνει τους αγρότες του Έβρου, που είναι μαχητές αφού κάθε χρόνο έχουν αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως οι ζωονόσοι και οι φυσικές καταστροφές. Επίσης ανέφερε ότι λείπουν 30 εκ. ευρώ από τον πρωτογενή τομέα που αν υπήρχαν, θα μπορούσαν βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση του της αγροτικής οικονομίας του Έβρου.

Δ. Κολγιώνης: Προτεραιότητά μας η ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων και των μεταποιητικών μονάδων της περιοχής

Ο Δημήτρης Κολγιώνης αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στον “αγώνα δρόμου” που έγινε από τους εργαζόμενους του δήμου Αλεξανδρούπολης για να είναι όλα έτοιμα για τα εγκαίνια και την άρτια διοργάνωση της έκθεσης.

Κατόπιν, μεταξύ άλλων είπε πως η “προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι να δοθεί έμφαση στην ποιοτική γεωργία, στην επένδυση στις νέες τεχνολογίες, στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής”.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι στις 15 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να την επισκεφθούν χιλιάδες κόσμου του Έβρου, της Θράκης αλλά κι από ολόκληρη τη βόρειο Ελλάδα.