fbpx
18 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

«Δυνατότητες βιώσιμης λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών»

- Χορηγούμενη-

Ερώτηση προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Τουρισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνυπογράφουν και οι 3 βουλευτές στον Ν. Έβρου με θέμα:

α) τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση – πέραν του Πράσινου Ταμείου – των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,
β) τα περιθώρια ένταξης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε ευρύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διασύνδεση αυτών των περιοχών και την άνθηση οικοτουριστικών δραστηριοτήτων
γ) την θωράκιση του εργασιακού καθεστώτος όσων απασχολούνται στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

- Χορηγούμενη-

 

Θέμα: «Δυνατότητες βιώσιμης λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών»

Ο Ν. 3044/2002 (ΦΕΚ 197/27-8-2002) αποτέλεσε κομβικό σημείο για την επέκταση του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Μέσω του συγκεκριμένου νόμου, 25 περιοχές – μεταξύ των οποίων και εκείνες του Παρνασσού και της Οίτης – προστέθηκαν στις μόλις 2 περιοχές, οι οποίες έως τότε ήταν οι μοναδικές προστατευόμενες, ήτοι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα.

Οι σχετικά πρόσφατες εξελίξεις στο Φορέα Διαχείρισης Παρνασσού, με την κατάσχεση από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των τραπεζικών λογαριασμών του Φορέα και της Προέδρου, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ανέδειξαν τα χρονίζοντα προβλήματα χρηματοδότησης των εν λόγω φορέων. Σε γενικές γραμμές, το ισχύον καθεστώς προβλέπει ότι η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από το Πράσινο Ταμείο. Το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες ως δικαιούχος σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1022/09-03-2017 υπουργική απόφαση.

Δυστυχώς, ωστόσο, ελέω και της εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι πληρωμές κάθε άλλο παρά τακτικές είναι. Το αποτέλεσμα είναι η υπολειτουργία των φορέων και η αδυναμία των εργαζομένων να εκτελέσουν με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους. Επί της παρούσης και αποκλειστικά για τη φετινή χρονιά, το πρόβλημα λύθηκε χάριν της ευαισθησίας, την οποία επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς και πολιτικοί προϊστάμενοι. Ωστόσο, ο στόχος οφείλει να είναι η δημιουργία θεσμικών δομών, οι οποίες θα εγγυώνται την τακτική χρηματοδότηση των αναγκών των φορέων δίχως αυτοί να επαφίενται στην από καιρού εις καιρόν ευσυνειδησία δημοσίων λειτουργών.

Το εργασιακό καθεστώς των απασχολούμενων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι θολό, ενώ δεν υπάρχει καταγραφή περί του πόσοι και ποιοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης, άλλο σημαντικό πρόβλημα σχετίζεται με τις καταβολές των τελών κυκλοφορίας και των ασφαλειών των οχημάτων των φορέων. Η αδυναμία κάλυψης των εν λόγω δαπανών από το Πράσινο Ταμείο έχει ακινητοποιήσει τα οχήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η βεβαίωση των οφειλών στις ΔΟΥ έχει προκαλέσει αδυναμία εκ μέρους των φορέων να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα.

Συνεπώς, επειδή η χρηστή λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία των οικοσυστημάτων.

Επειδή η δημιουργία θεσμών συνιστά το διακύβευμα για την αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.

Επειδή μέριμνα της πολιτείας θα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι στους Φορείς να αισθάνονται ασφαλείς προκειμένου να εκτελούν ανεμπόδιστα το έργο τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Α) Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την επιπρόσθετη – εκτός Πράσινου Ταμείου – χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών; Υφίσταται νομικό πλαίσιο αυτοχρηματοδότησής τους μέσω, επί παραδείγματι, εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή πολιτιστικών δράσεων;

Β) Ποια είναι τα περιθώρια ένταξης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε ευρύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα με άξονα τη διασύνδεση τέτοιων περιοχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη συνολική άνθηση των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων;

Γ) Υπάρχει κάποια πρόβλεψη αναφορικά με τη θωράκιση του εργασιακού καθεστώτος όσων απασχολούνται στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Γκαρά Αναστασία

Δέδες Ιωάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα

Καΐσας Γεώργιος

Καματερός Ηλίας

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιάννης Ιωάννης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κωνσταντινέας Πέτρος

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Λιβανίου Ζωή

Μιχελής Αθανάσιος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Πρατσόλης Αναστάσιος

Ρίζος Δημήτριος

Σκούφα Ελισάβετ

Στέφος Ιωάννης

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Τζούφη Μερόπη

Τσίρκας Βασίλειος

Ψυχογιός Γεώργιος

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Ντ. Μπακογιάννη για το στρατόπεδο στον Προβατώνα: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – η βασική αλλαγή είναι διοικητικής φύσης» (βίντεο)

Το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί μπροστά από το Επιμελητήριο Έβρου για να διαμαρτυρηθεί για τις φήμες περί κατάργησης της 7ης Ταξιαρχίας Πεζικού στον Προβατώνα καθυσήχασε η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ντ. Μπακογιάννη από Αλεξανδρούπολη: «Η Διακομματική σκοπεύει σε 6 μήνες να έχει ένα πόρισμα υποστηριζόμενο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις» (βίντεο)

Για τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα της Θράκης αλλά και του Έβρου ειδικότερα συζήτησε σήμερα με θεσμικούς φορείς της περιοχής η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής της στην περιφέρεια.
- Χορηγούμενη -
error: Content is protected !!