Ο Σύλλογος Ποντίων Προαστίου Δράμας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» σε συνεργασία με την Μητρόπολη και τον Δήμο Δράμας υποδέχεται την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Λάλογλης, στον Ιερό Ναό Αγ.Κων/νου & Ελένης στο Προάστιο Δράμας.
Σε μια συνοικία που Αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες προερχόμενους απο την περιοχή του Καρς…
Οι λεγόμενοι Καυκάσιοι ή Καρσλήδες εκδιώχτηκαν δύο φόρες από τις πατρογονικές τους εστίες. Αρχικά, ήταν εγκατεστημένοι στην Αργυρούπολη, όπου το 1878 εγκαταλείπουν την αφιλόξενη πλέον περιοχή του Πόντου και εγκαθίστανται στην περιοχή του Καρς. Πριν φύγουν, όμως, από την Αργυρούπολη, πήραν μαζί τους μια εικόνα, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα. Εγκαταστάθηκαν στο Κάρς χτίζοντας 72 χωριά. Μεταξύ αυτών, δέσποζε το χωριό Λάλογλη, με τον περίλαμπρο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την Ιερά Μονή, όπου θησαυρίζονταν η εικόνα τη Παναϊας τη Λάλογλης
Η ιστορία επαναλήφθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Από το 1917-1922 οι πρόσφυγες του Καρς για δεύτερη φορά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Με τα λιγοστά πράγματα που πήραν μαζί τους, μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα ιερά κειμήλια, ένα εκ των οποίων και η εικόνα τη Παναϊας τη Λάλογλης.
Ακόμα, μετέφεραν τον χρυσοκέντητο επιτάφιο, τις πόρτες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Γαβριήλ (οι οποίες βρίσκονται στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στον Νέο Καύκασο Φλωρίνης), αλλά και ψαλτήρια μέσα σε ένα μπαούλο. Την ευθύνη για τη μεταφορά όλων αυτών των ιερών κειμήλιων στην Ελλάδα είχε ο Παύλος Πετίδης του Ανανία, ένας ευσεβής άνθρωπος, ο οποίος θεώρησε ότι το πολυτιμότερο όλων εκείνων που έπρεπε να πάρουν μαζί τους ήταν η εικόνα της Παναγίας, εικόνα που κοσμεί σήμερα την εκκλησία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεσονησίου Φλωρίνης.