Διάταξη-φωτιά που βάζει μπλόκο στο επίδομα ανεργίας για όσους δουλεύουν στα «κρυφά» με αγροτικό μεροκάματο περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Όσοι δηλώνουν την απασχόλησή τους στα χωράφια δεν θα παίρνουν επίδομα για 1 έως 3 μήνες μέσα στο έτος ενώ αν δεν δηλώσουν την απασχόλησή τους, τότε κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα ευεργετήματα που παρέχει ο νόμος για τους ανέργους που είναι η διακοπή-αφαίρεση του επιδόματος για όλο το έτος αλλά και η εξαίρεση από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα απασχόλησης.

Στην περίπτωση δε που εντοπιστούν να απασχολούνται, περιστασιακή ευθύνη θα έχει και ο κάτοχος της εκμετάλλευσης και πιθανότατα θα υποχρεώνεται και να τους ασφαλίσει για να αποφύγει το πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας.

Χορηγούμενη

Η διάταξη που φέρνει ντε φάκτο την αφαίρεση επιδομάτων από ανέργους που απασχολούνται στη γεωργία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε χθες για το μητρώο φορτοεκφορτωτών και στο άρθρο 11 σχετικά με την περιστασιακή απασχόληση εγγεγραμμένων ανέργων σε γεωργικές εργασίες προβλέπει ότι:

Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες μέχρι και εβδομήντα ημέρες κατ’ έτος διατηρούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως εγγεγραμμένοι άνεργοι και κάτοχοι κάρτας ανεργίας, υπό την προϋπόθεση της νόμιμης αναγγελίας της εργασίας αυτής στον ΟΑΕΔ.

Ο χρόνος απασχόλησής τους δεν θεωρείται χρόνος ανεργίας και δεν καταβάλλεται επίδομα ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η απασχόληση αυτή.

Για παράδειγμα άνεργος με επίδομα για 12 μήνες το χρόνο που απασχολείται 3 μήνες στην καλλιέργεια ή συγκομιδή προϊόντων μέχρι τώρα δεν είχε ρητή εκ του νόμου υποχρέωση να δηλώσει την απασχόλησή του εφόσον ήταν περιστασιακή και δεν υπήρχαν έλεγχοι για τα «μαύρα» μεροκάματα.

Με αυτό που λέει η διάταξη θα του επιτρέπεται να διατηρεί την κάρτα ανεργίας και τα δικαιώματα συμμετοχής σε προγράμματα απασχόλησης εφόσον δηλώνει ότι εργάζονται έως 3 μήνες στα χωράφια ενώ του αφαιρούνται τα 360 ευρώ για το διάστημα της εργασίας του.

Όσοι παίρνουν επίδομα και δεν δηλώνουν τυχόν περιστασιακή απασχόληση στα χωράφια τότε κινδυνεύουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να χάσουν το επίδομα ακόμη και για όλο το χρόνο, καθώς η διάταξη λέει ότι διατηρούν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένοι άνεργοι μόνο με δήλωση ότι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες.

Στην τσιμπίδα του νόμου κινδυνεύουν να πιαστούν χιλιάδες άνεργοι που συμπληρώνουν το εισόδημά τους για τρεις μήνες το χρόνο με αγροτική εργασία χωρίς όμως να δηλώνουν ότι έχουν απασχόληση.

Από τις ποινές είναι πολύ πιθανό να μην εξαιρούνται ούτε τα μέλη μιας οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης καθώς στο επίμαχο άρθρο δεν αναφέρεται καμία εξαίρεση.