Διατροφικός κίνδυνος για όσους έχουν τατουάζ!

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον Dr. Γιόργκεν Σέραπ, δείχνει ότι 13 από τα 21 πιο δημοφιλή μελάνια για τατουάζ που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη περιέχουν καρκινογόνες χημικές ουσίες, γεγονός που είχε επιβεβαιωθεί και από παλαιότερες έρευνες, οι οποίες ανέφεραν ότι το μπλε και το πράσινο μελάνι περιέχουν, για παράδειγμα, κοβάλτιο, το κόκκινο υδράργυρο και το μαύρο βενζοπυρένιο, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος στα ζώα.
Το οξειδωτικό στρες αφορά την ανισορροπία μεταξύ της οξειδωτικής έκθεσης και της αντιοξειδωτικής άμυνας. Επομένως, μπορεί να προκαλείται από διάφορους προ-οξειδωτικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι και η είσοδος στον ανθρώπινο οργανισμό των βαρέων μετάλλων. Πολλά μελάνια τατουάζ περιέχουν βαρέα μέταλλα, τα οποία έχουν συνδεθεί με ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ανάμεσα στα άλλα μέταλλα που βρίσκονται στα τατουάζ είναι:
Ο Υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη, που σημαίνει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα . Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές.
Ο Μόλυβδος παρεμβαίνει σε μία ποικιλία διεργασιών του σώματος και είναι τοξικός για πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των οστών, το έντερο, τα νεφρά, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο κοινώς μολυβδίαση, μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, κώμα και θάνατο. Άλλα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την έκθεση στο μόλυβδο περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, σύγχυση, κεφαλαλγία, αναιμία και ευερεθιστότητα.
Το Αντιμόνιο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια , το δέρμα και τους πνεύμονες. Καθώς συνεχίζεται η έκθεση , μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ασθένειες των πνευμόνων, καρδιακά προβλήματα, διάρροια, σοβαρό έμετο και έλκη στομάχου.
Το Βηρύλλιο αναφέρεται ως καρκινογόνο της πρώτης κατηγορίας. Η έκθεση σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ασθένεια των πνευμόνων.
Το Κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία , συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των οστών, και πνευμονική βλάβη.
Το Αρσενικό είναι ένα γνωστό καρκινογόνο, και οι νέες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα αρσενικού οδηγεί σε γενετικές βλάβες.

Η Αντιοξειδωτική αντιμετώπιση

Προκειμένου να αναχαιτιστούν οι βλαβερές συνέπειες που προκαλούν αποδεδειγμένα οι προ-οξειδωτικές χρωστικές ενώσεις που περιέχουν τα τατουάζ είναι αναγκαία η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες των βαρέων μετάλλων, μετατρέποντάς τις σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδεικτικά, τέτοιες ουσίες είναι οι βιταμίνες C και Ε, το β-καροτένιο, τα φλαβονοειδή, τα διάφορα είδη λυκοπενίων που περιέχονται στην ντομάτα, καθώς και άλλες φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο σταφύλι, στα σταυρανθή, στο σκόρδο, στο χαμομήλι και σε διάφορα τρόφιμα…