fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαδικτυακή εκδήλωση της Μητρόπολης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας και Σουφλίου: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – «Συμμετοχή της Θράκης στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Άγνωστα- στους περισσότερους- ιστορικά στοιχεία και ονόματα Θρακιωτών που συμμετείχαν στην οργάνωση, την προετοιμασία αλλά και σε μάχες, αρχικά στη Μολδοβλαχία και στη συνέχεια στην επαναστατημένη, νότια Ελλάδα, παρουσίασε σε ομιλία του ο 𝛋𝛂𝛉𝛈𝛄𝛈𝛕ής 𝛕𝛐𝛖 𝛕𝛍ή𝛍𝛂𝛕𝛐ς 𝚰𝛔𝛕𝛐𝛒ί𝛂ς 𝛋𝛂𝛊 𝚬𝛉𝛎𝛐𝛌𝛐𝛄ί𝛂ς 𝛕𝛐𝛖 𝚫𝛈𝛍𝛐𝛋𝛒ί𝛕𝛆𝛊𝛐𝛖 𝚷𝛂𝛎𝛆𝛑𝛊𝛔𝛕𝛈𝛍ί𝛐𝛖 𝚯𝛒ά𝛋𝛈ς, 𝚬𝛍𝛍𝛂𝛎𝛐𝛖ή𝛌 𝚩𝛂𝛒𝛃𝛐ύ𝛎𝛈ς, ο οποίος άνοιξε τη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (17/04) η Μητρόπολη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα επετειακών δράσεων που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος.Ο κ. Βαρβούνης εξήγησε αρχικά ότι η Θράκη, λόγω της εγγύτητάς της στην Κωνσταντινούπολη, “ήταν δύσκολο να διατηρήσει την Επανάσταση”, πρόσθεσε ωστόσο ότι “ήταν υψηλό το φρόνημα των Θρακών, οι οποίοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα και συμμετείχαν στις επαναστατικές κινήσεις του Γένους”.

Ξεκινώντας από το “τέταρτο μέλος” της Φιλικής Εταιρείας, τον Θρακιώτη Αντώνιο Κομιζόπουλο, και συνεχίζοντας την αναφορά του σε δεκάδες ακόμα καταγόμενα από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ο κ. Βαρβούνης έδωσε “ορισμένα ψήγματα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “της συμβολής των Θρακών στην Επανάσταση του 1821”. Και παρότι τα ονόματα και η συμβολή των Θρακιωτών Φιλικών “αναφέρονται σπάνια”, πρόσθεσε ο κ. Βαρβούνης, “χωρίς αμφιβολία ήταν πολλοί και έτσι εξηγείται και η πολυάριθμη συμμετοχή Θρακιωτών στον Ιερό Λόγο του Αλέξανδρου Υψηλάντη”.

Ανάμεσα σε αυτούς, και ο Θανάσης Μπελιάς (Καράμπελιας) από την Κορνοφωλιά του Έβρου, που όπως μετέφερε από την προφορική παράδοση ο κ. Βαρβούνης, “είχε σχηματίσει αρχικά αντάρτικο σώμα στην περιοχή του Σουφλίου. Αργότερα, και αφού μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, τάχθηκε στο πλευρό του Αλέξανδρου Υψηλάντη, και μετά την αποτυχία στη Μολδοβλαχία, κατευθύνθηκε με πολλούς άλλους αγωνιστές προς τη νότια Ελλάδα…

Διασχίζοντας την οροσειρά της Ροδόπης, ο Καραμπελιάς έπεσε σε τουρκική ενέδρα, συνελήφθη και απαγχονίστηκε στην Αδριανούπολη”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μορφή του Καράμπελια πήρε θρυλικές διαστάσεις και ο χαμός του έγινε και δημοτικό τραγούδι.

Ο κ. Βαρβούνης αναφέρθηκε και στον Γιαννακούδη, συμπολεμιστή του Καράμπελια, επίσης από την Κορνοφωλιά, ο οποίος έφτασε στη νότια Ελλάδα, πολέμησε και αργότερα επέστρεψε στο χωριό του. Οι πηγές μνημονεύουν επίσης ομάδα επαναστατών από το Ορτάκιοϊ της Αδριανούπολης, στα γεγονότα της Μολδοβλαχίας και, στη συνέχεια, στην ελληνική επανάσταση.

Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες που πήγαν στη νότια Ελλάδα έμειναν εκεί, πολλοί λίγοι επέστρεψαν στις πατρίδες τους, και εκείνοι που επέστρεψαν, φορούσαν πλέον φουστανέλες αντί για ποτούρια, για για τον λόγο αυτό τους έλεγαν Μοραλήδες…”, μετέφερε ο καθηγητής του Δ. Π. Θ.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο κ .Βαρβούνης τόνισε ότι “πολλοί Θρακιώτες βρήκαν τραγικό θάνατο, ο σπόρος της Επανάστασης έπεσε στη γη της Θράκης, άντεξε, και 100 χρόνια μετά, το 1920, βλάστησε το δέντρο της Ελευθερίας, που καρποφόρησε την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, δικαιώνοντας πόθους, θυσίες, όνειρα, ελπίδες και οράματα…”.

𝚳𝛈𝛕𝛒𝛐𝛑𝛐𝛌ί𝛕𝛈ς 𝚫𝛂𝛍𝛂𝛔𝛋𝛈𝛎ός: ❞𝛈 𝚬𝛋𝛋𝛌𝛈𝛔ί𝛂 𝛅𝛊𝛂𝛋𝛐𝛎𝛆ί 𝛕𝛈 𝛅𝛊𝛂𝛒𝛋ή 𝛋𝛂𝛊 𝛍𝛂𝛕𝛚𝛍έ𝛎𝛈 𝛅𝛊𝛆𝛋𝛅ί𝛋𝛈𝛔𝛈 𝛕𝛈ς 𝚬𝛌𝛆𝛖𝛉𝛆𝛒ί𝛂ς…❞

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης απηύθυνε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνός, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι “το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι να διακονεί με τον λόγο της τη διαρκή και ματωμένη διεκδίκηση, της Ελευθερίας στην πράξη…”.

Ο κ. Δαμασκηνός επεσήμανε επίσης ότι με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, “επιχειρείται η ιστορική αποκατάσταση του ρόλου και της συμβολής της Εκκλησίας στην υπόθεση του Αγώνα για την Ελευθερία…”, ενώ πρόσθεσε πως στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, “στοχεύουν, αφενός στην ανάδειξη των γεγονότων της Επανάστασης, των ιδεών που τη στήριξαν, των συνθηκών που ευνόησαν την οργάνωση και το ξέσπασμά της, και, αφετέρου, την επικαιροποίηση των μηνυμάτων που η Επανάσταση του 1821 μπορεί να δώσει στους σύγχρονους Έλληνες, ιδιαίτερα στους νέους, που δοκιμάζονται κάτω από τις αντίξοες συνθήκες μιας ποικιλόμορφης αξιακής κρίσης…”.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το πρωί της Κυριακής (18/04), με ημερίδα αφιερωμένη στον “Ιερομάρτυρα Κύριλλο τον ΣΤ’” και το απόγευμα με ιεροψαλτικό συνέδριο που θα έχει θέμα του τη “συμβολή του Πατριάρχη Κύριλλου ΣΤ΄στην απλοποίηση της σημειογραφίας της βυζαντινής μουσικής”.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΜΟΥΡΙΔΟΥ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο