fbpx
20.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Έτσι θα περάσουν τον Έβρο αν χρειαστεί

- Χορηγούμενη-

Το Δ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ εκπαιδεύεται διαρκώς στη διάβαση ποταμού και στη χρήση πλωτών μέσων για να μπορέσει ανά πάσα στιγμή να προστατέψει τη χώρα.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την εβδομάδα από 10 έως 14 Ιουλίου 2017, το Δ΄ Σώμα Στρατού, με τις ΧΙΙ – ΧVI Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού, καθώς και την 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, πραγματοποίησε εκπαίδευση στα Πλωτά Μέσα.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, εκτελέσθηκαν από τους Σχηματισμούς, ασκήσεις Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Λόχου Πεζικού, κατά τη Διάβαση Ευκαιρίας.

Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η άριστη εκπαίδευση, το εξαιρετικό ηθικό του προσωπικού και η υψηλή λειτουργικότητα των μέσων.

Το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη») είναι σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού.

Ιδρύθηκε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε σε όλες τις συγκρούσεις που συμμετείχε η Ελλάδα μέχρι τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941.

Επανασυστάθηκε το 1976, με σκοπό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό στον Ελληνικό Στρατό.

Το Δ΄ Σώμα Στρατού συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 23 Δεκεμβρίου του 1913 στην Καβάλα της Ανατολικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Όταν η Ανατολική Μακεδονία καταλήφθηκε από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το σύνολο του Σώματος, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ιωάννη Χατζόπουλου, αποστρατεύθηκε και του απαγορεύθηκε να προβάλει αντίσταση από την κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς στο Γκέρλιτς της Γερμανίας, ως «επισκέπτες» της γερμανικής κυβέρνησης, όπου παρέμεινε για σχεδόν τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μετασχηματίστηκε σε Στρατιά Θράκης με έδρα την Αδριανούπολη.

Το 1922, μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία, κάλυψε την απόσυρση πολλών μονάδων στη Θράκη και αποτέλεσε μέρος της Στρατιάς Έβρου.

Το Νοέμβριο του 1940, κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, μετονομάστηκε και πάλι σε «Τμήμα Στρατού Ανατολικής Μακεδονίας» (ΤΣΑΜ) περιλαμβάνοντας το υπόλοιπο του στρατού που πολεμούσε στην Αλβανία.

Τον Απρίλιο του 1941 παραδόθηκε στις γερμανικές δυνάμεις.

Το 1976 το Σώμα ανασυστάθηκε στην Ξάνθη και σήμερα αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο