5.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Δ. Ρίζος: “Να μην μπουν POS στα κυλικεία των σχολείων”

- Χορηγούμενη-

Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων συνυπέγραψε ο Βουλευτής Έβρου Ρίζος Δημήτρης, με θέμα “Ανάκληση υποχρέωσης εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών  (POS)  σε σχολικά κυλικεία”.

- Χορηγούμενη-1

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

Προς τον  κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Ανάκληση υποχρέωσης εγκατάστασης τερματικών  αποδοχής καρτών πληρωμής (POS) σε σχολικά κυλικεία.

Στο άρθρο 65 του ν. 4446/2016 «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη- Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις», καθορίζεται η υποχρέωση  αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) .

Οι υπόχρεοι συμμόρφωσης, οι προθεσμίες, οι διαδικασίες δήλωσης και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων ρυθμίζονται  και εξειδικεύονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών

Σε συμμόρφωση των ως άνω εκδόθηκε και η πρόσφατη Κ.Υ.Α. 133473/2017 (ΦΕΚ Β’ 4309/11.12.2017), με την οποία προστέθηκαν οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ΚΑΔ), 33.20 έως 96.04, στους οποίους ορίζονται οι υπόχρεοι που οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών  μηνών από τη δημοσίευση της ως άνω Κ.Υ.Α.

Στον Κ.Α.Δ.  56.29.20.04 ορίζονται ως υπόχρεοι συμμόρφωσης «υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)».

Η υποχρεωτικότητα εγκατάστασης τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμών στα σχολικά κυλικεία, προσκρούει σε ορισμένες εγγενείς αδυναμίες  που σχετίζονται με τη φύση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, τα παιδιά και οι έφηβοι, που είναι το κοινό με το οποίο συναλλάσσονται τα κυλικεία, είτε δεν διαθέτουν κάρτα για λόγους νομικής ή πραγματικής αδυναμίας, είτε δεν είναι εξοικειωμένα στο να πραγματοποιούν στην καθημερινότητά τους αγορές με κάρτες.

Επιπλέον, ο χρόνος που εκ των πραγμάτων απαιτείται να διατεθεί για συναλλαγές με κάρτα επιμηκύνει  τη διάρκεια αναμονής των παιδιών στα σχολικά κυλικεία,  απομειώνοντας τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο στο ήδη περιορισμένο διάλειμμα και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις συναλλαγές.

Τα ποσά που δαπανώνται για την αγορά ειδών στα κυλικεία δεν υπερβαίνουν τις περισσότερες φορές τα 2 ευρώ, ενώ συχνά τα μεμονωμένα είδη πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες του ως άνω τιμήματος (ενδεικτικά το κόστος ενός κουλουριού είναι  0,50ευρώ), συνεπώς  είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο ένα τέτοιο μέτρο  καθώς πρόκειται για συναλλαγές χαμηλού κόστους.

Περαιτέρω υπάρχουν και τεχνικής φύσεως δυσκολίες, όπως η μη ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής ή σύνδεσης στο διαδίκτυο η απόκτηση των οποίων θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες κυλικείων.

Επειδή και σύμφωνα με τα παραπάνω η εφαρμογή τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμής σε σχολικά κυλικεία, είναι πρακτικά σχεδόν ανέφικτη και πρόκειται να εμποδίσει συναλλαγές χαμηλού κόστους, χωρίς να συνεισφέρει στην ασφάλεια των συναλλαγών ή να εμποδίζει φαινόμενα φοροδιαφυγής.

 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι προτίθεται να κάνει και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να εξαιρεθούν τα σχολικά κυλικεία από την υποχρέωση αυτή;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σια) 

Αντωνίου Χρήστος 

Αυλωνίτου Ελένη 

Βαρδάκης Σωκράτης 

Γεννιά Γεωργία 

Δρίτσας Θεόδωρος

Θελερίτη Μαρία 

Ιγγλέζη Κατερίνα

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα 

Μιχελής Αθανάσιος 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 Μουμουλίδης Θέμης 

Μπαλλής Συμεών 

Μπαλτάς Αριστείδης

Μπγιάλας Χρήστος 

Πάντζας Γιώργος 

Παπαφιλίππου Γιώργος 

Παυλίδης Κώστας 

Ρίζος Δημήτρης 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 Σιμορέλλης Χρηστος 

Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ

Συρίγος Αντώνιος 

Φίλης Νίκόλαος

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ