fbpx
7.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δ. Μερκούρης: Βιώσιμη Ανάπτυξη – Πόλη και σταθμοί μνήμης

- Χορηγούμενη-

Πρόταση προς το Συμβούλιο  Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης – Συμβούλιο Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τον τίτλο “Βιώσιμη Ανάπτυξη – Πόλη και σταθμοί μνήμης” κατέθεσε ο Δημήτρης Μερκούρης Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης.

 Αλεξανδρούπολη  31/05/2020

Θέμα: Βιώσιμη Ανάπτυξη –  Πόλη και σταθμοί μνήμης.

Αγαπητοί συνάδελφοι με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς  των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση/απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους και τις προοπτικές για μια νέα συνθετική, δημιουργική και αναγεννητική πορεία του Δήμου μας,  καταθέτω ενώπιων σας πρόταση για τη δημιουργία σταθμών μνήμης.  

Οι ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΝΗΜΗΣ, είναι μια πρόταση για τη σήμανση για μνημείων, ιστορικών κτιρίων, κοινωνικοπολιτικών γεγονότων και σημαντικών προσωπικοτήτων, την οποία ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρέπει να υιοθετήσει, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση/απελευθέρωση της πόλης. Αποτελούν εύληπτα και ελκυστικά για τον περιπατητή στοιχεία του αστικού χώρου, εναρμονισμένα με το περιβάλλον αλλά και διακριτά, σε ένα ενιαίο επικοινωνιακό σύνολο, με αισθητική και ταυτότητα μιας σύγχρονης πόλης.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη με ιστορία πέραν των εκατό χρόνων, με ιστορική παρουσία και πληθυσμιακές ομάδες που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στο σώμα της πόλης. Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ναοί και αρχιτεκτονικά σύνολα, τόποι όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, προσωπικότητες που καθόρισαν τη ζωή της, αποτελούν τις ψηφίδες που συνθέτουν την πλουραλιστική πολιτισμική  ιστορία της.

Ο πολιτιστικός πλούτος της πόλης παραμένει για τον πολύ κόσμο άγνωστος, γι’ αυτό είναι  αναγκαία η υπόμνηση και η παρουσίασή του όχι μόνο για τον επισκέπτη της αλλά και τον κάτοικο που επιθυμεί να την γνωρίσει και να βιώσει το παρελθόν της, Να αποκτήσει, δηλαδή, ένα δίκτυο σημάνσεων που να γίνονται «σπίθες ενεργοποίησης της ιστορικής μνήμης». 

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΝΗΜΗΣ αποτελούνται από:•Επιδαπέδιες πινακίδες μονής ή διπλής όψης ανάλογα με τον χώρο ή την πολλαπλότητα των στοιχείων πληροφόρησης που θα περιλαμβάνουν.•Επιτοίχια πινακίδια για προσωπικότητες ή κτίρια και γεγονότα όταν η στενότητα του χώρου το επιβάλλει.•Μεγάλα αναλόγια σε κάποια σημεία θέασης του ορίζοντα της πόλης με αναφορά σε σημαντικά τοπόσημά της.

Το περιεχόμενο των πινακίδων συγκροτείται από κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια με πολύγλωσσα κείμενα  (ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και βουλγαρικά), σε κατάλληλα διαμορφωμένες γραφιστικά συνθέσεις…”

Η τελική λίστα των ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΝΗΜΗΣ πρέπει να επιλεγεί από επιτροπή με ειδικούς επιστήμονες  και ερευνητές. (Να ληφθει απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου για σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής η οποία εκτός από το να συντονίσει θα αναζητήσει και τους πόρους κατασκευής – εθνικοί ή ευρωπαϊκοί καθώς και χορηγίες).

Τέλος παραθέτω ενδεικτικές πινακίδες μνήμης και  ζητώ :

Α) Να λάβει απόφαση -για το σύνολο της πρότασης και ως έχει- η Κοινότητα Αλεξανδρούπολης. Δηλαδή την έγκριση ή όχι της πρότασης και της σύστασης διεπιστημονικής επιτροπής . 

Β)    Ανεξάρτητα από την απόφαση του συμβουλίου της κοινότητας να τεθεί υπόψη των μελών του  Δημοτικού Συμβουλίου προς έγκριση ή απόρριψη. 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο