Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
13.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΥγειαΧοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Αν αγαπάτε το κόκκινο κρέας, αλλά έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες.

Αν έχετε χοληστερίνη δεν χρειάζεται να κόψετε το κόκκινο κρέας εντελώς, αλλά θα πρέπει να το περιορίσετε και να επιλέγετε άπαχα κομμάτια. Επίσης, πρέπει να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως φασόλια, ενώ και τα ψάρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Το κόκκινο κρέας, το οποίο περιλαμβάνει βοδινό, χοιρινό και αρνί, παρέχει περισσότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη ανά μερίδα από τα πουλερικά, τα ψάρια και, φυσικά, τα λαχανικά. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, θέτοντάς σας σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένα συνολικό ποσοστό χοληστερίνης κάτω των 200 ml/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο) και μια χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) κάτω από 130 ml/dL σας βάζει στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου.

Το σώμα σας απορροφάει τη χοληστερόλη από τα ζωικά προϊόντα που τρώτε. Και, όταν καταναλώνετε υπερβολική διαιτητική χοληστερόλη, τότε συμβάλλετε στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα σας. Οι ειδικοί συνιστούν να κρατάτε την πρόσληψη χοληστερόλης κάτω από 200 mg την ημέρα. Σκεφτείτε ότι μια χοιρινή μπριζόλα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 60 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης. Αλλά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την χοληστερίνη αν παίρνετε φυτικές πρωτεΐνες, όπως εκείνες από τα φασόλια.

Εκτός από την απορρόφηση της χοληστερόλης από τα τρόφιμα, το σώμα σας είναι σε θέση να συνθέσει χοληστερόλη από κορεσμένο λίπος, το οποίο βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το βούτυρο. Όσο περισσότερο κορεσμένο λίπος καταναλώνετε, τόσο περισσότερο το σώμα σας μπορεί να παράγει χοληστερόλη.

Σύμφωνα με την American Heart Association, τα κορεσμένα λιπαρά δεν θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο πάνω από το 7% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρώτε περισσότερο από 15 γραμμάρια κορεσμένου λίπους τη ημέρα, εάν η διατροφή σας κυμαίνεται στα τυπικά επίπεδα των 2.000 θερμίδων/ημέρα.

Σκεφτείτε ότι μια μοσχαρίσια μπριζόλα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Η ίδια μερίδα από άπαχο χοιρινό έχει περίπου 3 γραμμάρια. Ωστόσο, η κατανάλωση λευκών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, σας δίνει λιγότερο από 1 γραμμάριο, ενώ δεν υπάρχει καθόλου κορεσμένο λίπος στα όσπρια.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι 58 και 55 ετών βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του

Σε τραγική κατάληξη οδήγησε η αναζήτηση ενός ζευγαριού στην Αλεξανδρούπολη, καθώς ένας 58χρονος και...

Επίσκεψη Τοψίδη στη Δράμα: Παρακολούθηση έργων που ενισχύουν υποδομές και ασφάλεια

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Π.Ε....

Αλεξανδρούπολη: Τα «16α Βραβεία Πολιτισμού» της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) διοργανώνει το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025, στις 19:00,...

Αλεξανδρούπολη: Η Ένωση Γονέων έθεσε στον Δήμαρχο τα προβλήματα των σχολείων – Αναλυτικές απαντήσεις Ζαμπούκη

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων...

Παρόμοια