Χαιρετισμός Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη στην έναρξη του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ

-Αγαπητοί φίλοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπηρεσιακοί εκπρόσωποι και επιστημονικοί συνεργάτες των Δήμων και του ΕΔΔΥΠΠΥ,

-Κύριοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μας,

-Φίλοι και Φίλες,

καλώς ήλθατε στην εσχατιά της Ελλάδος, στο ακριτικό Διδυμότειχο, όπου η καρδιά του Ελληνισμού κτυπά πιο δυνατά και καθαρά εδώ και αιώνες. Μιας καρδιάς που μπορείτε να την ακούσετε απ’ όσο μακριά κι αν έρχεστε κι όπου κι αν βρεθείτε στον τόπο μας. Στο αιώνιο Διδυμότειχο, στη νεώτερη πόλη της Ελλάδας την Ορεστιάδα, στο Σουφλί του μεταξιού, στην αρχέγονη Σαμοθράκη και στην πρωτεύουσα του Νομού Έβρου την Αλεξανδρούπολη.

Αγαπητοί Σύνεδροι και επίσημοι προσκεκλημένοι,

φίλες και φίλοι,

με ιδιαίτερη χαρά και βαθειά συγκίνηση σας καλωσορίζω στα ιερά χώματα της Θρακικής γης.

Σας καλωσορίζουμε στο Διδυμότειχο με την σπουδαία γεωστρατηγική θέση με την πλούσια φυσική ομορφιά του κτισμένο στη συμβολή δυο ποταμών: του Έβρου και του Ερυθροποτάμου. Ο Καλλικρατικός Δήμος Διδυμοτείχου εφάπτεται Βόρεια με τη Βουλγαρία και Ανατολικά με την Τουρκία αποτελείται από 35 οικισμούς και την πόλη του Διδυμοτείχου και αριθμεί περί τους 23.000 κατοίκους. Είναι μια περιοχή το πλείστον αγροτική με πεδινές εκτάσεις, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και ειδυλλιακά δασύλλια. Η πόλη με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, παλιότερα κέντρο επαρχίας ευρύτερης περιοχής, ήταν πάντα αστικό και εμπορικό κέντρο. Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, αυλή της Βασιλεύουσας, πόλη των Αυτοκρατόρων (Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατάτζης, Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος, Ιωάννης Κατακουζηνός και άλλοι). Πύλη εισόδου ανατολής και Δύσης σιδηροδρομικώς με το σταθμό του Πυθίου.

Φίλες και Φίλοι,

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι η ίδια του η ιστορία: η περιοχή μας κατοικείται αδιαλείπτως από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια  και διαθέτει μνημεία και αρχαιολογικούς θησαυρούς όλων των περιόδων. Αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτών αποτελούν ο αρχαιολογικός χώρος της Πλωτινόπολης (με προϊστορικά, ρωμαϊκά, πρωτοχριστιανικά και βυζαντινά ευρήματα, το πρώτο υδραγωγείο στην Ευρώπη, καθώς και μοναδικά ψηφιδωτά), τα απόρθητα Βυζαντινά κάστρα του Διδυμοτείχου, περίτεχνες Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες οι οποίες μάλιστα λειτουργούν μέχρι και σήμερα, σημαντικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου, με σπουδαιότερο το μεγαλοπρεπές Τέμενος του Βαγιαζήτ, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τα αρχαιότερα Οθωμανικά λουτρά επί Ευρωπαϊκού εδάφους, τα λουτρά του Ορούτς Πασά, αρκετά νεοκλασσικά και παραδοσιακά κτίρια. Η σημαντικότητα άλλωστε της γεωπολιτικής θέσεως του Διδυμοτείχου, ήταν αυτή που το ανέδειξε πρωτεύουσα τόσο του Βυζαντίου, όσο και της Οθωμανικής περιόδου.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτή την περιοχή επιδιώκουμε παρά τις δύσκολες συγκυρίες να αναδείξουμε και να προβάλλουμε πανελληνίως και διεθνώς, και φυσικά αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τον κόσμο μας και ιδιαίτερα τη νεολαία στα σύνορα. Ενέργειες – Συνέδρια όπως το σημερινό του ΕΔΔΥΠΠΥ πιστεύω ότι συμβάλλουν οπωσδήποτε προς το σκοπό αυτό. Γνωρίζω καλά την ευαισθησία του κου Πατούλη για όλες τις ακριτικές περιοχές και το αποδεικνύει αυτό εμπράκτως.

Αγαπητοί σύνεδροι, φίλες και φίλοι,

Καλώς ήρθατε στο Διδυμότειχο με τους παραδοσιακούς και πετρόκτιστους οικισμούς του, το οποίο διαθέτει πλούσια λαογραφία και παράδοση, αποτελεί άλλωστε τη γενέτειρα κορυφαίων μουσικών και οργανοπαικτών της Θράκης, όπως είναι ο Χρόνης Αϊδονίδης,  ο Καριοφύλλης Δοϊτσίδης, ο  Βαγγέλης Δημούδης και τόσοι άλλοι, ενώ σίγουρα αποτελεί και γαστρονομικό προορισμό, καθώς διαθέτει κέντρα εστίασης που προσφέρουν τοπικά εδέσματα της πολυπολιτισμικής Θρακιώτικης κουζίνας.

Σας καλωσορίζουμε στο Διδυμότειχο με τους γνήσιους και φιλόξενους κατοίκους του, μαζί με τους οποίους καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βάση ένα σωρό προβλήματα και δυσκολίες.  Όπως άλλωστε έκαναν, αιώνες τώρα, οι πρόγονοι μας.

Σας καλούμε, λοιπόν, στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ να το γνωρίσετε, να μας γνωρίσετε.

Αγαπητοί σύνεδροι, φίλες και φίλοι,

Το ΕΔΔΥΠΠΥ αποτελεί σημαντικό θεσμό-φορέα διαμόρφωσης  πολιτικής και υλοποίησης δράσεων σχετικών με την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και προαγωγή της υγείας στις τοπικές μας κοινωνίες. Κατά τη διάρκεια του 14ου  Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις δράσεων και καλές πρακτικές Δήμων στον τομέα της Υγείας από σημαντικούς επιστήμονες, εκπροσώπους Δήμων μελών του Δικτύου και θεσμικών φορέων.

Ως Δήμαρχος Διδυμοτείχου δηλώνω ευτυχής για τη διοργάνωση του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων. Γιατί είμαι σίγουρος ότι από την πλούσια θεματολογία και τις εργασίες του θα προκύψουν χρήσιμα και κυρίως εφαρμόσιμα συμπεράσματα, προτάσεις και κατευθυντήριες πολιτικές  με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση ζητημάτων και προκλήσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Διδυμοτείχου, της Θράκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας μας.

Αγαπητοί μας Επίσημοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Φίλες και Φίλοι,

Κλείνοντας τον Χαιρετισμό μου θα ήθελα να ευχαριστήσω:

-Το προσωπικό του Δήμου Διδυμοτείχου και των Νομικών του Προσώπων,

-Το Προσωπικό και τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΕΔΔΥΠΠΥ

-Όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου,

-Όλους τους συμμετέχοντες,

-Τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ για την απόφαση τους να πραγματοποιηθεί αυτό το συνέδριο στο ιστορικό Διδυμότειχο.

-Τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη μας για την παρουσία του, αλλά και τη διαρκή συνεργασία μας.

Κυρίως όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου, κύριο Γιώργο Πατούλη, ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τη διοργάνωση του Συνεδρίου στο Διδυμότειχο και συνέβαλλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση του.

Αγαπητοί Σύνεδροι, Φίλες και Φίλοι, σας εύχομαι καλή διαμονή και «εξερεύνηση» στο Διδυμότειχο, μια «άγνωστη» πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Οθωμανικής περιόδου.

-Ο-

Δήμαρχος  Διδυμοτείχου

Παρασκευάς Πατσουρίδης