Χ. Μέτιος:”Κανένα περιθώριο συνεργασίας με όσους μας υπονόμευσαν” (βίντεο)

Στο γεμάτο δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, παρουσίασε το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου 2019 το προεκλογικό του πρόγραμμα και παρουσίασε πέντε γυναίκες και εννέα άνδρες που θα στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό του για την περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Χορηγούμενη

“Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να πάει μπροστά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και με ενωμένη και δυνατή διοίκηση” τόνισε και περιέγραψε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου των 334 έργων και δράσεων της Διοίκησής του, τα σημαντικότερα από τα έργα που έχει δρομολογήσει και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν την επιλογή τους στις εκλογές έχοντας αξιολογήσει τα πρόσωπα, τις προτάσεις και το πρόγραμμα κάθε παράταξης.

Ειδικά για τον Έβρο, είπε πως συνολικά θα διατεθούν 150 εκ. ευρώ ένα πολύ μεγάλο ποσό, σε σχέση και με τους άλλους νομούς.

“Έχω απόλυτη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω με τη διεκδίκηση της θέσης του Περιφερειάρχη της ΑΜΘ. Δέχθηκε οργανωμένο σχέδιο επίθεσης. Διαφώνησαν κάποιοι μαζί μου απλά γιατί δεν ικανοποίησα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Χωρίς καμία ουσιαστική κριτική, χωρίς προτάσεις. Εισέπραξα τόσο λάσπη όση δεν εισέπραξα στα 17 χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση. Δεν κατάφεραν να μας πτοήσουν αλλά ούτε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν κατάφεραν να πείσουν να μη μας στηρίξει.
Προχωράμε δυναμικά και αποφασιστικά χωρίς να αφήνουμε κανένα παράθυρο συνεργασίας σε όσους μας υπονόμευσαν” τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

 

 

 

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους παρακάτω 14 υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Έβρου, πέντε γυναίκες και εννέα άνδρες, για τους οποίους υπογράμμισε ότι αποτελούν «μια δυναμική ένωση ανθρώπων που έχουν εμπειρία και διαδρομή στην αυτοδιοίκηση αλλά και ανθρώπων που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους με κοινό στόχο να εργαστούν για να πάει ο Έβρος μπροστά»:

Στάθης Ασπιώτης


Ο Στάθης Ασπιώτης εργάζεται επί 20 χρόνια στον κλάδο του φαρμάκου ως επιστημονικός συνεργάτης με αντικείμενο την ιατροφαρμακευτική ενημέρωση.
Είναι Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Έβρου καθώς και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών Συναφών Επαγγελμάτων και Κλάδων.
Είναι επίσης Γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Έβρου.

Κωνσταντίνος Βενετίδης


Ο Κωνσταντίνος Βενετίδης είναι Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Περιβάλλοντος και Μεταφορών ΑΜΘ και μέλος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Είναι εκπαιδευτικός, πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Έβρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Μαργαρίτα Γουδετσίδου


Η Μαργαρίτα Γουδετσίδου είναι δικηγόρος. Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό Δίκαιο, καθώς και στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες. Είναι επίσης καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου.

Βασίλης Δελησταμάτης


Ο Βασίλης Δελησταμάτης είναι κτηνίατρος με μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας καθώς και της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας Ζώων Συντροφιάς.
Επί 20 χρόνια αιρετό μέλος στον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων Θράκης, καθώς και Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο παράρτημα Θράκης.
Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ελένη Δημούδη-Τζατζαΐρη


Η Ελένη Δημούδη-Τζατζαΐρη είναι Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και περιφερειακή σύμβουλος Έβρου.
Διετέλεσε Νομαρχιακή Σύμβουλος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοινωνικού Τομέα Παιδείας και Ποιότητας Ζωής Ν. Έβρου και μέλος της Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, καθώς επίσης υπεύθυνη τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Ν. Έβρου.
Το 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης ΑΜΘ.
Πρώην εκπαιδευτικός και Διευθύντρια του ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης.

Χρήστος Καπετανίδης


Ο Χρήστος Καπετανίδης είναι δικηγόρος.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας για 16 χρόνια και Νομικός Σύμβουλος σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Πρώτος Πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Έβρου με έδρα το Διδυμότειχο.

Δημήτρης Κελεμίδης
Ο Δημήτρης Κελεμίδης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης, καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.
Έχει 13 χρόνια επαγγελματική εμπειρία σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας με εξειδίκευση στην Ψυχολογία.

Πολυχρόνης Μποτάνης


Ο Πολυχρόνης Μποτάνης είναι γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στα Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και το Περιβάλλον στη Γεωργία.
Διετέλεσε συνεργάτης Αντιπεριφερειάχη Έβρου σε θέματα πρωτογενούς τομέα και είναι υπεύθυνος πρωτογενούς τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Ειδικός συνεργάτης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και μέλος του αιμοδοτικού συλλόγου «Ισαάκιος Κομνηνός» Φερών.

Μαρία Ξηρομερίτου


Η Μαρία Ξηρομερίτου είναι εκπαιδευτικός, Διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας καθώς και Γραμματέας στον πολιτιστικό σύλλογο Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας.

Χαρά Τζιακά


Η Χαρά Τζιακά είναι επαγγελματίας αγρότισσα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αιμοδοτών Φερών.

Αθανάσιος Τσώνης


Ο Αθανάσιος Τσώνης είναι φαρμακοποιός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.
Είναι επίσης μέλος του Τμήματος Αυτοδυτών και Ναυαγοσωστών του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης.

Πρόδρομος Φωτακίδης


Ο Πρόδρομος Φωτακίδης είναι Υποστράτηγος εν αποστρατεία.
Διετέλεσε επί 34 χρόνια Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και υπηρέτησε σε όλες τις επιτελικές και διοικητικές θέσεις, εκ των οποίων τα 24 χρόνια σε Σχηματισμούς του Έβρου.
Από τον Ιούλιο του 2017 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Έβρου Παραρτήματος Αλεξανδρούπολης και παράλληλα δραστηριοποιείται στην οικογενειακή επιχείρηση.

Κατερίνα Φωτιάδου-Παυλάκη


Η Κατερίνα Φωτιάδου-Παυλάκη είναι εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου και μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.
Ανήκει στους Εθελοντές Αιμοδότες.

Δημήτρης Πέτροβιτς


Ο Δημήτρης Πέτροβιτς είναι Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Είναι επίσης Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καθώς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Χρήστου Μέτιου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω όλους στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων της παράταξης μας, της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης, στον Έβρο.
Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας!
Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον Έβρο,
στο κατώφλι της Πατρίδας μας και της Ευρώπης.
Στον Έβρο της ιστορίας και των πολιτισμών.
Στον Έβρο όπου διασταυρώνονται σημαντικοί χερσαίοι και θαλάσσιοι δρόμοι.
Βρισκόμαστε εδώ, στη Μεγάλη Γη της Θράκης,
που την πιο δύσκολη στιγμή για το Γένος μας άνοιξε την αγκαλιά της και έγινε Νέα Πατρίδα για χιλιάδες Ρωμιούς, Ανατολικοθρακιώτες, Μικρασιάτες, Πόντιους, Καππαδόκες.
Βρισκόμαστε στον Έβρο που είναι ποτισμένος με τον ιδρώτα των ανθρώπων που καθημερινά μοχθούν και παράγουν.
Ο τόπος αυτός έχει μια μοναδική στρατηγική σημασία.
Είναι η μόνη περιοχή σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που είναι προσβάσιμη ταυτόχρονα
οδικώς,
σιδηροδρομικώς,
από θαλάσσης
από αέρος,
και είναι ταυτόχρονα και ενεργειακό πέρασμα.
Την ίδια ώρα, ο Έβρος είναι μια κατεξοχήν διασυνοριακή περιοχή,
με τα ¾ των ορίων του να είναι διεθνή σύνορα με δύο χώρες, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Σε μια εποχή όπου η συνεργασία και η αλληλεξάρτηση παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο,
η διασυνοριακότητα του Έβρου είναι ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Πλεονέκτημα, γιατί τώρα που υπάρχουν γεωπολιτικές ανακατατάξεις στον ενεργειακό και μεταφορικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας,
ο Έβρος μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Την ίδια ώρα όμως, η διασυνοριακότητα τον κάνει ευάλωτο σε προβλήματα όπως
οι ασθένειες ανθρώπων και ζώων,
το παραεμπόριο,
ο άνισος ανταγωνισμός ανάμεσα στις ελληνικές και τις ξένες επιχειρήσεις
και η διαχείριση των ποταμών Άρδα και Έβρου.
Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα , τα προβλήματα αυτά διογκώνονται:
Το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε
Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα
Οι νέοι μεταναστεύουν
Οι επιχειρήσεις καταγράφουν απώλειες.
Είμαστε λοιπόν απόψε εδώ για να πούμε στους Εβρίτες ότι ο ευλογημένος αυτός τόπος μπορεί να πάει μπροστά.
Ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά του.
Ότι με ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο και υπό την καθοδήγηση μιας ενωμένης και δυνατής Διοίκησης, μπορεί να κάνει το βήμα προς την ανάπτυξη και την ευημερία.
Πριν λίγες μέρες παρουσίασα το Σχέδιο της Διοίκησής μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια.
Παρουσίασα τα έργα και τις δράσεις που έχουμε δρομολογήσει.
Γιατί εμείς, η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση, είμαστε η μόνη παράταξη που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για όλη την Περιφέρεια.
Ένα Σχέδιο 334 έργων και δράσεων κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που μπορεί να δώσει νέα κατεύθυνση στην περιοχή μας.
Σε αντίθεση με άλλους οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της Περιφέρειας.
Τάζουν σε όλους τα πάντα, σε τέτοιο βαθμό που φτάνουν στο σημείο
να τάζουν έργα που είναι στην ευθύνη των Δήμων,
να τάζουν έργα που βρίσκονται σε άλλες Περιφέρειες,
και να τάζουν και έργα που είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
προσπαθούν να δείξουν ότι τάχα ξέρουν τι πρέπει να γίνει.
Αλλά στην ουσία δεν λένε τίποτα συγκεκριμένο, μόνο αοριστίες.
Εμείς από την πλευρά μας, με συστηματική δουλειά, με πρόγραμμα και ρεαλισμό, παρουσιάσαμε το Σχέδιό μας με 334 έργα και δράσεις σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας.
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των έργων προορίζεται για τον Έβρο, τα οποία θα σας παρουσιάσω παρακάτω με συντομία.
Γιατί ο Έβρος των δυνατοτήτων δε συμβιβάζεται με το αόριστο και το λίγο.
Ο Έβρος πρέπει επιτέλους να παίξει το ρόλο που μπορεί!
Θα αναφερθώ σε 6 βασικούς άξονες του Σχεδίου μας:
στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
στην στήριξη της επιχειρηματικότητας
στον τουρισμό
στις επενδύσεις στην ενέργεια
στην κοινωνική πολιτική
και στα έργα υποδομών του Έβρου.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Η Περιφέρειά μας είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια.
Η καλλιεργήσιμη έκταση της Περιφέρειάς μας είναι πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα και αντιστοιχεί στο 10% της καλλιεργήσιμης έκτασης της Ελλάδας.
Παράγονται σημαντικές ποσότητες αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε επίπεδο χώρας.
Για αυτό διαθέτουμε πόρους για μελέτες και έργα
για αναδασμούς,
για αρδευτικά δίκτυα,
για φράγματα,
για γεωτρήσεις,
για ταμιευτήρες,
για αγροτικό εξηλεκτρισμό
για την κατασκευή μικρών έργων υποδομής για την στήριξη της κτηνοτροφίας.
Υλοποιούμε επίσης το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 108 εκ. € με σημαντικότερες δράσεις:
Με πόρους του Προγράμματος αυτού στηρίζουμε 1482 νέους αγρότες μας σε όλη την Περιφέρεια
Ενώ αξιολογούμε πάνω από 1700 Σχέδια Βελτίωσης που μας έχουν υποβληθεί

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πιστεύω βαθιά ότι η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.
Όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως Περιφέρεια, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική μας θέση, ο πρωτογενής τομέας, τα ενεργειακά μας αποθέματα,
χρειάζονται μία βάση που θα τα ενώσει σε μια κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Και για μας, αυτή η βάση είναι η υγιής επιχειρηματικότητα.
Η επιχειρηματικότητα που επενδύει στη γνώση και στην καινοτομία, που παράγει πλούτο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον.
Τι κάναμε έως τώρα:
Αναλύσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής μας και καταλήξαμε καταρχήν στους τομείς που θα πρέπει να επενδύσει η Περιφέρεια:
Ο αγροδιατροφικός τομέας
Ο τουρισμός
Ο κλάδος των καινοτόμων υλικών του κατασκευαστικού τομέα
Ο τομέας των χημικών, των φαρμάκων και της υγείας
Η ενέργεια και το περιβάλλον
Ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
Και ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών
Με την αναθεώρηση της Περιφερειακής Στρατηγικής RIS3 μπορούν να προκύψουν και νέοι τομείς, που θα οριστικοποιηθούν με τη συνδρομή των φορέων της αγοράς και των ίδιων των επιχειρηματιών.
Για αυτό διαθέτουμε σημαντικούς πόρους σε:
Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας, για να ενθαρρύνουμε επιχειρήσεις να συνεργαστούν με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους.
Χρηματοδοτήσαμε 111 επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού.
Συμμετέχουμε στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και διευκολύνουμε επιχειρήσεις μας να έχουν πρόσβαση σε δάνεια, εγγυήσεις και μικροπιστώσεις.
Υποστηρίζουμε υφιστάμενες επιχειρήσεις για να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές τους.
Χρηματοδοτούμε τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Χρηματοδοτούμε τη δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας που υποστηρίζουν ανθρώπους που έχουν ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό σχέδιο για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση.
Για όλες τις δράσεις μας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας διαθέτουμε πάνω από 70 εκ. €.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Διοίκησή μας είναι αυτή που έθεσε τον τουρισμό στο κέντρο του αναπτυξιακού της σχεδιασμού.
Κι αυτό γιατί ο τόπος μας διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία με τα οποία μπορούμε να χτίσουμε μια ελκυστική τουριστική ταυτότητα:
πλούσια ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία,
παρθένο φυσικό περιβάλλον και όμορφες παραλίες,
ζωντανές πόλεις,
εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα
και προνομιακή γεωγραφική θέση.
Σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική τουριστικής προβολής για τα επόμενα 3 χρόνια και διαθέτουμε για αυτόν τον σκοπό 4,5 εκ. €.
Αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής και δικτύωσης:
Κάνουμε ειδικές έρευνες
Φτιάχνουμε νέο διαφημιστικό υλικό
Αξιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες
Συμμετέχουμε σε Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Διοργανώνουμε φεστιβάλ πολιτισμού και εκδηλώσεις προώθησης τοπικών προϊόντων
Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στις δύο Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, στις δύο ΟΧΕ.

ΟΧΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Η πρώτη ΟΧΕ είναι η Πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού.
Υλοποιούμε έργα για να αναδείξουμε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που βρίσκονται κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού και να δημιουργήσουμε έτσι μια πολιτιστική διαδρομή που θα διατρέχει ολόκληρη την Περιφέρειά μας. Η πρώτη αυτή ΟΧΕ αφορά τον πολιτισμό.
ΟΧΕ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ
Η δεύτερη ΟΧΕ οροσειράς της Ροδόπης και ποταμού Νέστου αφορά το φυσικό περιβάλλον.
Με την ΟΧΕ αυτή θα πραγματοποιήσουμε έργα ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και τον ποταμό Νέστο. Ήδη έχει προχωρήσει η διαβούλευση με τους ορεινούς Δήμους και θέλω να σας πω ότι σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τις δύο ΟΧΕ φτάνει τα 70 εκ. € περίπου.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η κατασκευή του ΤΑΡ, αλλά και μια σειρά από άλλοι αγωγοί φυσικού αερίου που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην περιοχή μας, όπως οι αγωγοί Ελλάδας-Βουλγαρίας και Ελλάδας-Ιταλίας, καθώς και η πλωτή μονάδα υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Περιφέρειά μας μετατρέποντάς την σε ενεργειακό πέρασμα προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, παρά το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα, η Περιφέρειά μας δεν είχε κάποιο άμεσο όφελος από αυτό.
Αντιθέτως, κάθε χρόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πληρώνουμε περισσότερους φόρους για πετρέλαιο από ό,τι άλλες περιοχές της χώρας καθώς έχουμε υψηλότερες ανάγκες λόγω κλίματος.
Για αυτό η Διοίκησή μας έθεσε έναν ξεκάθαρο στόχο: να μετατρέψουμε το πλεονέκτημα της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες και την περιφερειακή μας οικονομία.
Για να το πετύχουμε, έπρεπε η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο.
Για αυτό, τον περασμένο Δεκέμβριο διαθέσαμε 29,6 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 500 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Με το έργο αυτό, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Την ίδια ώρα, το έργο θα έχει και έμμεσα θετικά αποτελέσματα, στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου υπολογίζουμε πως θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας.
Παράλληλα με την υλοποίηση του έργου, ξεκινάμε τον σχεδιασμό για την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, με πρώτες αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στα δίκτυα που θα κατασκευαστούν.
Εκτός από το φυσικό αέριο, η Διοίκησή μας επενδύει και στη γεωθερμία.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά 8, και ήδη διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για την κατασκευή υποδομών με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων:
Στο Ερατεινό του Δήμου Νέστου (η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας)
Στο Αρίστηνο του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Και στον Ακροπόταμο του Δήμου Παγγαίου
Στόχος μας είναι και στα τρία αυτά γεωθερμικά πεδία, που έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες και το μεγαλύτερο απόθεμα θερμικής ενέργειας, οι υποδομές που θα κατασκευαστούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Σχέδιό μας έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, δε θα μπορούσε όμως να μη λάβει υπόψη τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Ένα σημαντικό λοιπόν μέρος του Σχεδίου μας για την Περιφέρεια απευθύνεται σε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη:
Γονείς με παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
Μαθητές με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες
Ενήλικα άτομα με αναπηρία
Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση
Ηλικιωμένοι
Κοινότητες Ρομά
Άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα
Άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ
Άτομα με εξαρτήσεις
Άνεργοι
Εργαζόμενοι που χρειάζονται στήριξη
Για όλες αυτές τις ομάδες συμπολιτών μας διαθέτουμε συνολικά 78,4 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΒΡΟΥ
Θα κάνω αρχικά αναφορά σε 4 έργα του Έβρου τα οποία διεκδικούμε από την κυβέρνηση.
Την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και τη λειτουργία της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δεσμεύσει πόρους από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα με σκοπό να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τους πόρους του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τον τότε Υπουργό κ. Χαρίτση.
Ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να λυθούν από την κυβέρνηση και τα οποία σχετίζονται με το καθεστώς λειτουργίας των λιμένων.
Όσον αφορά την κατασκευή της γέφυρας και του νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου,
Αυτό είναι ένα θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
Εμείς από την πλευρά μας εκπονήσαμε και παραδώσαμε στην Εγνατία Οδός ΑΕ προκαταρκτική μελέτη για το νέο συνοριακό σταθμό και προχωρήσαμε σε εργασίες υποδομής.
Όσον αφορά την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με προτεραιότητα στο ανατολικό τμήμα που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό,
προχωρούν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότησή του από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Διεκδικούμε επίσης την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Σε ό,τι αφορά τη δική μας πολιτική για τον Έβρο:
Κάνουμε συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο και σε άλλες υποδομές σε όλο το νομό διαθέτοντας 8,2 εκ. €
Πετύχαμε την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης του Ειδικού Προγράμματος για τον Έβρο, προϋπολογισμού 26,4 εκ. €
που προβλέπει να γίνουν 34 έργα και μελέτες υποδομών στους τομείς της οδοποιίας, της άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Σήμερα από το Ειδικό Πρόγραμα για τον Έβρο υλοποιούνται 4 έργα με προϋπολογισμό 2,5 εκ. €
και μέσα στο 2019 δημοπρατούμε ακόμη 13 έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,9 εκ. €.
Κάνουμε επισκευές και συντηρήσεις στα αναχώματα του ποταμού Έβρου
στις Φέρες
στο Σουφλί
στο Διδυμότειχο
στο Πύθιο
στο Αμόριο στο Κισσάριο στα Λάβαρα και στη Λυκόφη
διαθέτοντας 9,8 εκ. €.
Για την κατασκευή 148,5 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα διαθέτουμε 6,7 εκ. €.
Για να γίνουν οι υποδομές ώστε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να κατασκευάσει ένα έργο τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων και κτιρίων στην Άνθεια και στο Αρίστηνο, διαθέτουμε 5,8 εκατομμύρια ευρώ.
Διαθέτουμε χρήματα για να γίνουν μελέτες αναδασμών:
στα Αμπελάκια
στο Τυχερό
στο αγρόκτημα Ψαθάδων – Διδυμοτείχου – Ισαακίου – Πετράδων – Μικροχωρίου
στον Κυπρίνο,
και στο Ορμένιο.
Για αρδευτικά δίκτυα
στο φράγμα Λύρας (στο Σουφλί)
και στο φράγμα Καβησού (στην Αλεξανδρούπολη)
διαθέτουμε 1,3 εκ. €.
και για τη μελέτη του αρδευτικού δικτύου στο Φυλακτό Λύρας, στα Λαγυνά, στο Τυχερό και στη Γεμιστή 1,3 εκ.€.
Έχουμε υποβάλει πλήρη φάκελο ώριμης μελέτης και αίτημα στο Υπουργείο προκειμένου να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου
για την αντικατάσταση και την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, προϋπολογισμού 8,7 εκ. €.
Έχουμε επίσης μελέτη και περιμένουμε την έγκριση χρηματοδότησης για το έργο
της βελτίωσης του συστήματος άρδευσης της περιοχής του ΤΟΕΒ Φερών, π/υ 1,5 εκ. €
Όσον αφορά τη δημιουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο, υποβάλαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση ώστε αυτό να συγχρηματοδοτείται από τις τρεις χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο παραλιακό μέτωπο και στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης διαθέτουμε 8,6 εκ. €.
Για την ανάδειξη
του αρχαιολογικού μουσείου Σαμοθράκης
του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ζώνης
και για την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο
διαθέτουμε 5,5 εκ. €.
Για το έργο της καταπολέμησης κουνουπιών διαθέτουμε 7,2 εκ. ευρώ.
Για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας έχουμε ένα πρόγραμμα με διάρκεια 3 χρόνια, με το οποίο πετυχαίνουμε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί υλοποιούμε:
προληπτικές και επιθετικές δράσεις,
με επίγεια και με εναέρια μέσα,
καλύπτοντας σε όλους τους νομούς
τις πόλεις,
τις περιοχές γύρω από τις πόλεις,
το αγροτικό και το φυσικό περιβάλλον.
Ειδικά στον Έβρο δίνουμε βαρύτητα
στον άξονα Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας
κατά μήκος της Εγνατίας Οδού
και στις τουριστικές περιοχές.
Τα 2 από τα συνολικά 3 ελικόπτερα προνυμφοκτονίας που χρησιμοποιούμε σε όλη την Περιφέρεια σταθμεύουν στον Έβρο, στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ διαθέτουμε και 1 ελικόπτερο ακμαιοκτονίας, όπου υπάρχει ανάγκη.
Για τα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου για καινούριο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και για ενεργειακή αναβάθμιση
διαθέτουμε 10 εκ. €.
Ταυτόχρονα διαθέτουμε πόρους και για τα κέντρα υγείας της περιοχής.
Για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων στον Δήμο Ορεστιάδας διαθέτουμε επιπλέον 5,7 εκ. €.
Για την κατασκευή νέων κτιρίων στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου διαθέτουμε 12,2 εκ. €.
Για την κατασκευή και την αναβάθμιση σχολείων
στην Αλεξανδρούπολη
στη Σαμοθράκη
στις Φέρες
και στην Ορεστιάδα
διαθέτουμε 8,1 εκ. €.
Για έργα ύδρευσης στους Δήμους
Σουφλίου
Διδυμοτείχου
Ορεστιάδας
και Σαμοθράκης
διαθέτουμε 4,8 εκ. €.
Για έργα αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμάτων στους Δήμους:
Αλεξανδρούπολης
και Ορεστιάδας
διαθέτουμε 22,2 εκ. €.
Για Τοπικά Χωρικά Σχέδια στους Δήμους
Σουφλίου
Διδυμοτείχου
Ορεστιάδας
και Σαμοθράκης
διαθέτουμε 2,3 εκ. €.
Σας ανέφερα τα σημαντικότερα έργα για τον Έβρο. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα.
Το συνολικό Σχέδιό μας μπορεί όποιος πολίτης θέλει, να το δει στο σάιτ της Περιφέρειάς μας.
Για τον Έβρο, το συνολικό ποσό των έργων, ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να προσθέσω τα έργα που διεκδικούμε από την κυβέρνηση.
Πάνω από 150 εκ. ευρώ, ένα πραγματικά μεγάλο ποσό.
Και άντε τώρα να πείσω του άλλους νομούς ότι όλοι παίρνουν τα ίδια χρήματα.
Για αυτό θέλω να σας παρακαλέσω αυτό το ποσό να μείνει μεταξύ μας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κυρίες και κύριοι,
Οι περιφερειακές εκλογές γίνονται σε ένα κρίσιμο διάστημα για τη χώρα και την Περιφέρειά μας.

Το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πορεία και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Σε ό,τι με αφορά, έχω απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μου.
Τον Οκτώβριο του 2016, μετά το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, του σημαντικού αυτού αυτοδιοικητικού άνδρα με τη μεγάλη προσφορά στον τόπο μας, ανέλαβα τη διοίκηση της Περιφέρειας και την αρχηγία της παράταξης.
Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό ότι η εκλογή μου δυσαρέστησε κάποιους, μέσα και έξω από την παράταξη, και έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο υπονόμευσής μου.
Στηρίχθηκαν σε μια μικρή μειοψηφία πρόθυμων περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι «ανακάλυψαν» ότι διαφωνούσαν μαζί μου όταν δεν υποχώρησα στις προσωπικές τους απαιτήσεις.
Συμπαραστάτες τους, κάποια Μέσα Ενημέρωσης και κάποια ψεύτικα προφίλ στο Facebook, που κάθε μέρα δημιουργούσαν αρνητικές εντυπώσεις για μένα,
χωρίς να κάνουν καμία ουσιαστική κριτική στο έργο μας και χωρίς να προτείνουν τίποτα το συγκεκριμένο.
Το έχω ξαναπεί: η κριτική και οι διαφορετικές απόψεις δεν με ενοχλούν. Άλλωστε είναι αδύνατο να συμφωνούμε όλοι σε όλα τα θέματα.
Όμως στα 17 χρόνια που έχω συμπληρώσει σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση, δε θυμάμαι άλλη φορά να έχει γίνει παρόμοια εκστρατεία λάσπης.
Και όσο κι αν προσπάθησαν, δεν με πτόησαν.
Και ούτε κατάφεραν να πείσουν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη να μη δώσει την ξεκάθαρη στήριξή του στην υποψηφιότητά μου.

Μια στήριξη που με τιμά και μου δίνει δύναμη.

Παρόλα τα εμπόδια, έπρεπε να προχωρήσουμε μπροστά.
Και αυτό κάναμε.
Κατά τη διάρκεια της Διοίκησής μας, κάναμε σημαντικά βήματα για την Περιφέρειά μας.
Σίγουρα έγιναν και λάθη. Δεν το αρνούμαι και δεν διστάζω να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν.
Έπρεπε όμως να συνεχίσουμε το έργο που είχαμε αναλάβει.
Δεν είχαμε δικαίωμα να επιτρέψουμε στην Περιφέρεια και στην παράταξη να μείνουν στάσιμες, επειδή κάποιοι το ήθελαν.
Και σήμερα από τον Έβρο το λέω ξεκάθαρα:
προχωράμε δυναμικά και αποφασιστικά.

Ξεκαθαρίζω επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με ανθρώπους που με υπονόμευαν και τώρα ενώθηκαν ευκαιριακά θέτοντας το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου και της παράταξης.

Φίλες και φίλοι,
Ο συνδυασμός μας εμπλουτίζεται με νέους και ικανούς ανθρώπους, έτοιμους να προσφέρουν.
Οι νέοι αυτοί άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τα έμπειρα στελέχη της παράταξής μας.
Έχω βαθιά πίστη στις δυνατότητες και στους ανθρώπους της Περιφέρειάς μας.
Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τον τόπο μας, επιθυμούμε τη συμμετοχή και τη συμβολή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και της οικονομίας,
που μπορούν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις και να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.
Αυτή είναι η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση που δημιουργούμε.
Και σήμερα έχω τη χαρά να παρουσιάσω στην κοινωνία του Έβρου τους υποψηφίους της παράταξης μας.
Δεκατέσσερις ενεργοί πολίτες, 5 γυναίκες και 9 άνδρες που τους γνωρίζετε από την επαγγελματική τους δραστηριότητα και την κοινωνική τους παρουσία.
Μία δυναμική ένωση ανθρώπων που έχουν εμπειρία και διαδρομή στην αυτοδιοίκηση αλλά και ανθρώπων που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους.
Όλοι τους στρατεύονται για τον κοινό στόχο.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δουλέψουμε μαζί
και να πάμε τον Έβρο μπροστά.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και διαβεβαιώνω ότι, είτε εκλεγούν είτε όχι, την επόμενη μέρα θα είμαστε πάλι μαζί.

Κυρίες και κύριοι,
στις εκλογές του Μαΐου σας καλώ να αξιολογήσετε και να συγκρίνετε:
Από τη μια πλευρά τα πρόσωπα κάθε παράταξης:
τον επικεφαλής, την κατάρτισή του, τη διαδρομή του και την εμπειρία του
και τα στελέχη, τους υποψηφίους, την παρουσία και τη δράση τους στον επαγγελματικό χώρο και στην κοινωνία.
Και από την άλλη μεριά, το Σχέδιο και τις προτάσεις κάθε παράταξης:
κατά πόσο αυτά που λέει είναι συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα.
Σας καλώ να συγκρίνετε από τη μια, το συγκεκριμένο έργο που έχουμε κάνει εμείς,
τα 334 κοστολογημένα έργα και τις δράσεις που δρομολογήσαμε,
και από την άλλη, τις γενικότητες και τις αοριστίες των άλλων.
Για αυτό και προκαλώ τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων σε δημόσια αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων,
σε ένα ή και περισσότερα ντιμπέιτ που θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες.
Ζητώ το μήνυμα που θα βγει από τις εκλογές να είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο.
Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Κανένας δεν πρέπει να επηρεαστεί από φανταχτερές ανακοινώσεις χωρίς ουσία.
Από περαστικούς στην Αυτοδιοίκηση που είδαν φως και μπήκαν.

Σας καλώ να επιλέξετε και να ψηφίσετε τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την τόσο μαζική και δυναμική παρουσία σας σήμερα.
Μας δίνετε δύναμη!
Πάμε όλοι μαζί!
Πάμε όλοι μαζί με τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση!
Και το Μάιο,
θα δώσουμε μία μεγάλη μάχη
και θα πετύχουμε μία μεγάλη νίκη!
Μια μεγάλη νίκη θα πετύχουμε και στον Έβρο!