fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Χ. Δερμεντζόπουλος: “Επιτακτική ανάγκη η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ανασυγκρότηση του Έβρου”

- Χορηγούμενη-

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, ο βουλευτής Έβρου, Δερμεντζόπουλος Χρήστος, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αφορούν την περιοχή του Έβρου.

“Ο Έβρος, είναι μια περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια έχει γνωρίσει τις δικές του κρίσεις.
Κάποιες από αυτές αφορούσαν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αλλά το αποτύπωμα τους ήταν μεγαλύτερο στην περιοχή μας.

Αποεπένδυση, μεταναστευτικό, δημογραφικό, πλημμύρες, οικονομική αιμορραγία λόγω της γειτνίασης με δυο χώρες και πολύ πρόσφατα τις πυρκαγιές στο κεντρικό και νότιο κομμάτι του Nομού”, δήλωσε ο βουλευτής, επισημαίνοντας τη μοναδικότητα των προκλήσεων που έχει αντιμετωπίσει η περιοχή.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, τόνισε: “Πρόσφατα λοιπόν και έπειτα από απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργήθηκε μια επιτροπή που στόχο έχει την ανασυγκρότηση του Nομού έπειτα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού”.

Αυτή η επιτροπή, όπως εξήγησε, θα συμβάλλει στην ταχύτερη υλοποίηση σημαντικών έργων και προτάσεων για την περιοχή.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, να παρακολουθούμε και να διασφαλίσουμε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει αυτή η επιτροπή.

Ολόκληρη η ομιλία του Χρήστου Δερμεντζόπουλου κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, έχει ως εξής:

“Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που λαμβάνει τόπο στο τέλος κάθε έτους, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε?

Να αναλύσουμε ή να περιγράψουμε μια διαδρομή. Μια διαδρομή που αναφέρεται στην οικονομική πορεία της χώρας μας. Που ήμασταν, που βρισκόμαστε και που θέλουμε να παμε. Να συζητήσουμε με στοιχεία, προβαίνοντας και σε κάποιου είδους κριτική, ο καθένας από την πλευρά από τον τρόπο που παρατηρεί και που κάνει τις διαπιστώσεις του, για το πως εξελίσσεται η οικονομία μας, η κοινωνία μας.

Τις προοπτικές που υπάρχουν και το πως οραματιζόμαστε το άμεσο μέλλον.

Το πως θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο, έχοντας υπόψιν βέβαια πολλές παραμέτρους.

Μια παράμετρος, για παράδειγμα, σίγουρα είναι η δεκαετής κρίση, που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε, μεταρρυθμίζοντας το κράτος και παράλληλα ακολουθώντας μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που δεν θα επιτρέψει να ξεφύγουμε και να επιστρέψουμε σε νέες περιπέτειες.

Μια ακόμα παράμετρος είναι η διαχείριση των έκτακτων κρίσεων. Κρίσεις που δεν ήταν και λίγες. Κρίσεις εισαγόμενες που απαιτούν κονδύλια.

Είτε αφορά την πληθωριστική κρίση και την ακρίβεια, είτε την πανδημία του κορονοϊού αλλά και κρίσεις όπως αυτές των φυσικών καταστροφών ή όπως το μεταναστευτικό που απαιτούν σημαντική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση τους και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, αυτές τις μέρες, από τον Πρωθυπουργό ώστε να προέλθουν αυξημένοι πόροι από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά λοιπόν το σχέδιο για το πως οραματιζόμαστε εμείς τη χώρα μας, αυτό άρχισε να ξεδιπλώνεται από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το 2019.

Με πολλές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που διόρθωναν χρόνιες παθογένειες.

  • Με την κατάκτηση ενός κλίματος σταθερότητας.
  • Με εφαρμοσμένη πολιτική και όχι διαπιστώσεις.
  • Με συγκεκριμένους στόχους και επιτεύγματα.

Επιτεύγματα που κατακτήθηκαν μαζί με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Μαζί με την κοινωνία καταφέραμε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε μια εποχή αυξημένου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μειώνεται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Φθηνότερος δανεισμός για ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αυτό σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μαζί με την κοινωνία πετύχαμε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ και ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων.

Δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που διαβάζαμε ή ακούγαμε πολυεθνικές εταιρείες που ανακοίνωναν την έξοδο τους από τη χώρα μας.

Πλέον, και ενώ η χώρα μας έχει αναδειχθεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους άνω των 20 δις, στόχος δικός μας πρέπει να είναι η διασπορά τους στο σύνολο της επικράτειας και η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Μαζί με την κοινωνία εξάλλου πετύχαμε και τη μείωση της ανεργίας.

Από 17,5% το 2019 σήμερα είναι στο 10%.

300.000 περίπου περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν βρει δουλειά και οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το κατάλληλο περιβάλλον για μια αγορά εργασίας που θα προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας ένα ασφαλές, σύγχρονο, φιλικό επαγγελματικό περιβάλλον με καλές αποδοχές.

Μαζί με τους Έλληνες πολίτες πετύχαμε αύξηση στα δημόσια έσοδα, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και αποκλιμάκωση του ιδιωτικού χρέους.

Ο δρόμος λοιπόν που εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε, μαζί με την κοινωνία αποτυπώνεται και από τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί προς ψήφιση.

Να συνεχίσουμε σταθερά, με δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Δεν είναι απλά αριθμοί που ευημερούν όταν προχωράμε στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με μέτρα ύψους 1,6 δις.

Ύστερα από 14 χρόνια, με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών αυξάνονται. 1.476 ευρώ θα είναι το μέσο ετήσιο όφελος για κάθε υπάλληλο το χρόνο. Στις συντάξεις, επίσης οι συμπολίτες μας θα δουν αύξηση 3% και το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ.

Επίσης επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες για 9 μήνες.

Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές και καταργείται η κράτηση του 30% για συνταξιούχους που εργάζονται.

Οι προκλήσεις βέβαια που η οικονομία μας αντιμετωπίζει είναι πολλές.

Για να παραμείνει ανθεκτική σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να συνεχίσουμε να στοχεύουμε στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια της.

Τέλος, αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή, με αυτές τις 11 πρωτοβουλίες που ανακοίνωσαν οι Υπουργοί, συμβάλλουμε στην κοινωνική πολιτική μέσω των εισοδηματικών αυξήσεων αλλά και την αύξηση δαπανών σε Υγεία και Παιδεία.

Επιτρέψτε μου δυο λόγια για την περιοχή, που οι πολίτες μου έκαναν την τιμή να τους εκπροσωπώ.

Ο Έβρος,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Είναι μια περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια έχει γνωρίσει τις δικές του κρίσεις. Κάποιες από αυτές αφορούσαν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας αλλά το αποτύπωμα τους ήταν μεγαλύτερο στην περιοχή μας. Αποεπένδυση, μεταναστευτικό, δημογραφικό, πλημμύρες, οικονομική αιμορραγία λόγω της γειτνίασης με δυο χώρες και πολύ πρόσφατα τις πυρκαγιές στο κεντρικό και νότιο κομμάτι του νομού.

Την τετραετία που πέρασε, έγιναν πολλά από πλευρά της κυβέρνησης για την περιοχή μας. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να δώσεις λύσεις, να πάρεις μέτρα, για προβλήματα που έλαβαν τόπο επί σειρά ετών.

Μπήκαν όμως κάποιες βάσεις, διορθώθηκαν κάποιες παραλείψεις.

Απαιτούνται όμως πολλά περισσότερα.

Και η Κυβέρνηση μας, η παράταξη μας, με ειλικρίνεια ακούει και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα.

Πρόσφατα λοιπόν και έπειτα από απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργήθηκε μια επιτροπή που στόχο έχει την ανασυγκρότηση του νομού έπειτα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η επιτροπή αποτελείται από μέλη της Κυβέρνησης, θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα, στη Δαδιά, και στόχευση θα έχει:

  • Την ταχύτερη υλοποίηση προτάσεων από το πόρισμα για την ανάπτυξη της Θράκης,
  • Να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται έργα από το κυβερνητικό πρόγραμμα με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τις φυσικές καταστροφές.

Είναι επιτακτική ανάγκη, να παρακολουθούμε και να διασφαλίσουμε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει αυτή η επιτροπή.

Και προφανώς δεν αναφέρομαι μόνο σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, που φυσικά πρέπει να τρέξουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Αναφέρομαι πως μέσα από πορίσματα και προτάσεις, που πλέον όλα αυτά τα χρόνια έχουν κατατεθεί, από τους πάντες, οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα πως μπορούμε να προχωρήσουμε.

Μπορούμε δηλαδή να αναβαθμίσουμε και το κάνουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και να δείξουμε και να επικοινωνήσουμε σε όλους τους πολίτες του Έβρου τα οφέλη.

Είτε οικονομικά είτε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Την Κυριακή θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας που έχει αναλάβει τον FSRU.

Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το ίδιο με το αεροδρόμιο.

Την προηγούμενη 4ετια ξεπεράσαμε κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια που το απασχολούσαν αλλά απομένουν σημαντικά θέματα προσωπικού και υποδομών.

Σε θέματα πολιτικής προστασίας, είχαμε την πολύ σωστή απόφαση ίδρυσης ΕΜΟΔΕ στον νομό, πρέπει να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να αποφασίσουμε τη δημιουργία δυο διοικήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Στα θέματα Παιδείας, να τρέξουμε τις υποδομές για παράδειγμα που απαιτούνται στην πόλη του Διδυμοτείχου για τη νέα σχολή που θα φιλοξενήσει.

Στα θέματα του Μετανάστευσης και του Προστασίας του Πολίτη, να ολοκληρωθεί ο φράχτης, να ολοκληρωθούν τα όποια κτιριακά ζητήματα της Αστυνομίας, σε Διδυμότειχο ή και Αλεξανδρούπολης που με κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δοθεί λύση μετά από χρόνια.

Τα τελωνεία μας, γνωρίζω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι έχει μπει σε προτεραιότητα η αναβάθμισή τους.

Στον πρωτογενή τομέα, δεν αρκεί μόνο η αποκατάσταση των ζημιών τους αλλά και να προσφέρουμε μια στρατηγική κινήτρων για την επόμενη ημέρα των ανθρώπων αυτών.

Είδα πως ανακοινώθηκε νέα προκήρυξη μέτρου απονιτροποίησης για Έβρο, Λάρισα και Ροδόπη αλλά απαιτούνται πολλά περισσότερα.

Πιστεύω Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, πως οι συμπολίτες επέλεξαν μια Κυβέρνηση, που ακούει, διαχειρίζεται και έχει σχέδιο.

Την ίδια στιγμή οι συμπολίτες μας αποδοκίμασαν αυτούς που προβαίνουν σε απλοϊκές διαπιστώσεις, δεν έχουν σχέδιο ή αντιπροτάσεις αλλά καταφεύγουν σε κραυγές και συνθήματα, επενδύοντας στο θυμικό τους.

Θεωρώ λοιπόν και πιστεύω πως είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε αυτή τη σχέση ειλικρίνειας που έχει αναπτυχθεί με τους πολίτες και για το λόγο αυτό σας καλώ να υπερψηφίσετε τον φετινό προϋπολογισμό”.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο