fbpx
5.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Χ. Δερμεντζόπουλος: “Αναγκαιότητα ένα ειδικό πρόγραμμα για τον Έβρο, λόγω της διαχρονικής οικονομικής αιμορραγίας από τη γειτνίαση με Τουρκία και Βουλγαρία” (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

 Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για τη ψήφιση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021» μίλησε ο βουλευτής Έβρου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Στην ομιλία του ανέφερε αναλυτικά στοιχεία, συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, που προκύπτουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID19.

 Η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων όπως αυτή αποτυπώνεται στην Εργάνη (Αναστολές, Δώρου του Πάσχα, Ειδική αποζημίωση των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, Πρόγραμμα Συν-Εργασία), την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (1-4), τις Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (1-4).Μέτρα στήριξης αθροιζόμενα με τα ποσά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ & του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων ύψους 86,6 εκατομμυρίων Ευρώ. Στην ομιλία του τόνισε επιπλέον την αναγκαιότητα για ένα ειδικό πρόγραμμα για τον Νομό Έβρου, λόγω της διαχρονικής οικονομικής αιμορραγίας που αντιμετωπίζει η εγχώρια τοπική επιχειρηματικότητα από τη γειτνίαση με δυο χώρες με διαφορετικά οικονομικά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στις κινήσεις της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα, όπως επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής Άμυνας με την αύξηση των δαπανών για τη νέα χρονιά και τις προσλήψεις των Μόνιμων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Τέλος, αναφέρθηκε σε ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας, όπως το διορισμό σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών που προβλέπεται με τη νέα χρονιά αλλά και την προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση.

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η συζήτηση και η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού γίνεται σε μια δραματική συγκυρία όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Η πανδημία του κορονοιού μετρά απώλειες. Απώλειες όχι μόνο στην οικονομία αλλά πρωτίστως σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι σήμερα 3.625 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. 1.600.000 παγκοσμίως. Σε έναν τραγικό απολογισμό, που δεν αφορά απλά νούμερα αλλά ζωές και οικογένειες, επιβάλλεται να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι στον τρόπο που πολιτευόμαστε αλλά και στον τρόπο που κάποιοι αντιπολιτεύονται. Πριν από ένα χρόνο, τέτοια εποχή είχαμε ψηφίσει έναν προϋπολογισμό που είχε ενσωματώσει μεγάλο μέρος των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Ενός οικονομικού προγράμματος που είχε επιδοκιμαστεί θριαμβευτικά από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Και το κάναμε πράξη. Προχωρήσαμε σε μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων (Ένφια κατά 22%, Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24%, Αναστείλαμε ΦΠΑ στις νέες οικοδομές), αλλά προχωρήσαμε και σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών μιας και η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου, και πρέπει να τα θυμόμαστε όλα αυτά, ιδεοληπτικά είχε υπερφορολογήσει τα μεσαία και παραγωγικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών όταν κλείσει αυτή η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, θα επανέλθουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Τηρήσαμε και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Η αύξηση των εσόδων εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως προκύπτει από την ανάκαμψη της οικονομίας.Διαμορφώσαμε επιπλέον ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο προσελκύοντας νέες επενδύσεις αλλά και υλοποιώντας αρκετές που εκκρεμούσαν.

Ανάπτυξη!

 Με Ευκαιρίες!

 Με Νέες θέσεις εργασίας!

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς η χώρα μας δανείστηκε με αποδόσεις που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Και αυτό οφείλεται πλέον στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στο έργο που επιτελεί αυτή η κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη και σοβαρότητα που αποπνέει επιτέλους μια ελληνική κυβέρνηση, όπου παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως, έχει πλάνο έχει σχέδιο και θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο φετινός προϋπολογισμός ΝΑΙ, γίνεται σε μια περίοδο όπου όλες οι οικονομίες παγκοσμίως αλλά και όλα τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται. Πόσοι ήταν αλήθεια αυτοί που πίστευαν ότι η χώρα μας θα μπορέσει να ανταποκριθεί δυναμικά σε αυτήν την τεράστια δοκιμασία που μας έχει προκαλέσει η πανδημία του COVID19; Να προχωρήσει τόσο άμεσα σε τόσα μέτρα στήριξης του συστήματος υγείας και της οικονομίας. Αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 1230 κλίνες, όταν παραλάβαμε μόλις 567. Έγιναν 7.000 προσλήψεις εν μέσω πανδημίας – 1.400 μόνιμοι γιατροί, 4.000 νοσηλευτές μονιμοποιούνται. Και όπως είπαμε θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας όσο αυτό χρειάζεται.Στήριξη σε εργαζόμενους, σε επιχειρήσεις. Στήριξη στους δήμους, στους ανέργους. (Δοθήκανε 24 δισεκατομμύρια φέτος αλλά και 7,5 δις με τη νέα χρονιά).Στην περιφερειακή ενότητα Έβρου από τα στοιχεία της Εργάνης η Οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων όπως αυτή αποτυπώνεται μέσω: (των αναστολών, του Δώρου του Πάσχα, του Προγράμματος Συνεργασία) ανέρχεται στα 13.270.758 ευρώ. Η επιστρεπτέα προκαταβολή 1-4: 29.916.000. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 1-4 στον Έβρο ήταν: 4.832.588. Μόνο από αυτά τα μέτρα αθροιζόμενα είναι περίπου 48 εκατομμύρια συν 38 του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και θα συνεχίσουμε. Βέβαια όλα αυτά αφορούν την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID.

Κύριοι Υπουργοί θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω ότι ο Έβρος αποτελεί εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση. Υπάρχει μια διαχρονική οικονομική αιμορραγία λόγω της γειτνίασης με δυο χώρες που λόγω των οικονομικών τους χαρακτηριστικών πνίγουν την εγχώρια τοπική επιχειρηματικότητα. Γι΄ αυτό επιβάλλεται ένα ειδικό πρόγραμμα για τον νομό Έβρου.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Επαναφέρω το ερώτημα που έκανα πριν, λίγο διαφορετικά αυτή τη φορά…Πόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η χώρα μας θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτήν την δοκιμασία αν ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση;Την απάντηση στο ερώτημα την γνωρίζει ο κόσμος. Τη γνωρίζουμε όλοι. Και είμαι βέβαιος ότι κατά βάθος τη γνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι.Αλλά στόχος δεν μπορεί να είναι να βρισκόμαστε σε μια συνεχή αντιπαράθεση. Ίσως αυτό κάποιους να εξυπηρετεί αλλά δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Η κοινωνία θέλει, απαιτεί από το κράτος να είναι δίπλα της και να μη της γυρίζει την πλάτη χρησιμοποιώντας ιδεολογικές αγκυλώσεις και δικαιολογίες σε πλήθος καίριων ζητημάτων. Η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί εθνικό ζήτημα;Φτάσαμε επιτέλους να συμφωνούμε όλοι; Σίγουρα ΝΑΙ. Με μεγάλη χαρά είδε ο κόσμος την αντιμετώπιση του ζητήματος από την κυβέρνηση πράττοντας το αυτονόητο στην κορύφωση του ύστερα από την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία. Προχωρήσαμε στη Συνεργασία στρατού αστυνομίας, στην επέκταση και επιδιόρθωση φράχτη, σε παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και στην πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής άμυνας; Εμείς λέμε πως Σίγουρα ΝΑΙ! Πολλαπλασιάζονται λοιπόν τα ποσά που προβλέπονται για την άμυνα ώστε μεταξύ άλλων να προχωρήσει η πρόσληψη Μόνιμων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).

Στην Παιδεία βέβαια εκεί δίνετε τα ρέστα σας.

Στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπεται ο διορισμός σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών. Και όταν αναφέρω δίνετε τα ρέστα σας πως; Παραποιώντας την αλήθεια, προσπαθώντας να δηλητηριάσετε υποβαθμίζοντας όχι μόνο τις ενέργειες του Υπουργείου αλλά και των εκπαιδευτικών μας στην υπερπροσπάθεια που κάνουν το τελευταίο διάστημα. Προσπεράσατε σαν κάτι το φυσιολογικό το ότι για πρώτη φορά η πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών έγινε νωρίτερα από άλλες χρονιές. Και φυσικά πρέπει να αναφέρουμε το τεράστιο ψηφιακό άλμα που λίγες χώρες έχουν καταφέρει αλλά πολύ έχει λοιδορηθεί αντιπολιτευτικά τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Το σύνολο της σχολικής κοινότητας πραγματοποιεί τηλεκπαίδευση και ήδη προχωράει σημαντική προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού σε όλες τις σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Φυσικά υπήρχαν προβλήματα όπως θα υπάρξουν και στο μέλλον ας αναλογιστούμε όμως που βρισκόμασταν τόσα χρόνια και ας σεβαστούμε φυσικά τον αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί μας όλο αυτό το διάστημα.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Φτάνει πια λοιπόν η φθηνή κριτική. Τελειώσαμε με τις επικίνδυνες ιδεοληψίες. Η κοινωνία έχει προχωρήσει και έχει ξεπεράσει όλους αυτούς που τις εκφράζουν. Αν αποδείξαμε κάτι μέσω αυτής της πανδημίας είναι ότι ακούμε την κοινωνία. Συνδιαμορφώνουμε, παρεμβαίνουμε, διορθώνουμε αστοχίες και προσθέτουμε στοιχεία σε παραλείψεις όταν αυτές συμβαίνουν. Και διαφέρουμε κύριοι της αντιπολίτευσης. Διαφέρουμε καθώς πιστεύουμε πως δεν είναι αδυναμία να κάνεις αυτοκριτική για όλους αυτούς τους χειρισμούς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αλλά μιλώντας κυρίως τη γλώσσα της αλήθειας. Κάτι που αναγνωρίζεται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αλλά και κάτι που ίσως σας ξενίζει κύριοι του Σύριζα. Και φυσικά έτσι θα συνεχίσουμε καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε, παρά τις κρίσεις που παρουσιάζονται, είναι αρκετά μεγάλος και διανύεται με το σύνολο της κοινωνίας δίπλα μας. Σας καλώ λοιπόν υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό να τον διανύσετε μαζί μας.

Ευχαριστώ πολύ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο