23.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Bullying: Ένας μήνας δράσεων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying) της 6ης Μαρτίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης- Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Αλεξανδρούπολης διοργανώθηκε μια περίοδος δράσεων προς ενημέρωση και κοινωνική ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ως συμβολή στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου.

Οι εν λόγω δράσεις διήρκεσαν ένα μήνα περίπου και πραγματοποιούνταν κατά τις πρωινές ώρες με επισκέψεις μαθητών στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με έναρξη από τις 18 Φεβρουαρίου 2019. Συνολικά έλαβαν μέρος 840 μαθητές, από τους οποίους οι 565 φοιτούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι 275 σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας.

Σχετικά με την κατανομή των τμημάτων, στη δράση συμμετείχαν 23 τμήματα από τα Δημοτικά σχολεία της Αλεξανδρούπολης και του Απαλού, 15 τμήματα των Γυμνασίων της Αλεξανδρούπολης, της Άνθειας, αλλά και του Γυμνασίου Σαπών. Ακόμη, τις δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού παρακολούθησε ομάδα αθλητών της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου «Ποντιακός Α.Ο.» της Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, το περιεχόμενο των δράσεων κατηγοριοποιήθηκε αναλόγως με το ηλικιακό επίπεδο και τη σχολική βαθμίδα. Έτσι, παρουσιάστηκαν τρεις διαφορετικές δράσεις, μία για τους μαθητές από την Α’ έως και την Γ’ Δημοτικού, μία για τους μαθητές από την Δ’ έως και την Στ’ Δημοτικού και μία για τους μαθητές του Γυμνασίου. 

Αρχικά, γινόταν συζητήσεις σχετικά το θέμα με κυριότερα ζητήματα τα εξής: Τι είναι εκφοβισμός; Ποιοι είναι οι ρόλοι που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους περιστατικά; Με ποιές μορφές μπορεί να εκδηλωθεί και τι μπορεί να προκαλέσει; Τι πρέπει να κάνουμε όταν τον αντιληφθούμε; Κατά πόσον η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει ως αρωγός στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών; Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι προέκταση του παραδοσιακού σχολικού εκφοβισμού; Αληθινές καθημερινές ιστορίες κοινωνικού αποκλεισμού: πότε γεννιέται η «πρόθεση» και πως αρχίζει ο «εφιάλτης»; Στη συνέχεια, πραγματοποιούνταν δράσεις των παιδιών με κατασκευή και δραματοποίηση ιστοριών για τον εκφοβισμό. Η κάθε δράση ολοκληρωνόταν με ανακεφαλαιωτικές συζητήσεις με τους μαθητές και με την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Οι δράσεις είχαν στόχο να ενημερωθούν οι μαθητές για το φαινόμενο και να μειωθούν στο ελάχιστο τέτοιου είδους συμπεριφορές, καθώς στο σχολικό περιβάλλον παρατηρείται μεγάλος αριθμός περιστατικών εκφοβισμού. Πραγματοποιούνταν, λοιπόν, κάθε φορά μια προσπάθεια ανίχνευσης των ρόλων, αύξησης της ενσυναίσθησης των μαθητών τόσο για το θύμα όσο και για τον θύτη, αποδοχής της μοναδικότητας της προσωπικότητας και μείωσης του φαινομένου των σιωπηλών παρατηρητών.

Την παραπάνω προσπάθεια ολοκλήρωσε η Ημερίδα που διοργανώθηκε το απόγευμα στις 6 Μαρτίου στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική Κλινική ΔΠΘ και το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης. Τη συγκεκριμένη εκδήλωση παρακολούθησαν 70 εκπαιδευτικοί και γονείς. Τα θέματα και οι επιστήμονες που ανέδειξαν πολύπλευρα τον κοινωνικό προβληματισμό για τον Σχολικό Εκφοβισμό ήταν τα παρακάτω:

-“Ο σχολικός εκφοβισμός από τη σκοπιά της παιδοψυχιατρικής”, Ασπασία Σερντάρη Παιδοψυχίατρος, Επίκ. καθηγήτρια ΔΠΘ, Διευθύντρια Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΕ
-“Ποιος φοβάται στο σχολείο; – Όχι εγώ!: όψεις και λύσεις για τον εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον”, Αλεξάνδρα Γκουλιάμα Εκπαιδευτικός, ΠΕ02, M.A, c.ph.D
-“Σχολικός Εκφοβισμός και Διαδικτυακή Βία”, Παναγιώτης Σακελλαρίδης Υπαστυνόμος Α΄ Αλεξανδρούπολης.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με συμμετέχοντες γονείς, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των συλλόγων Γονέων από τα σχολεία της πόλης, την οποία συντόνισε η Στέλλα Καραμήτρου, ραδιοφωνική παραγωγός.

Οι εμψυχώτριες στα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία ήταν η Κατερίνα Καλαϊτζίδου (Εκπαιδευτικός), η Κική Τσακαλδήμη (εθνική ορειβάτις -TEDx curator) και η Αθηνά Καραχλή (Φιλόλογος). Την εποπτεία του προγράμματος ανέλαβε η Καίτη Μακρή ως Τμηματάρχης Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στην οργάνωση της Ημερίδας συμμετείχε η Ταμάρα Κοσμίδου ως
Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ/ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ / “ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟ”, Αίνου 6
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Καίτη Μακρή

Τμηματάρχης Παιδείας Δήμου Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο