fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποκάλυψη: “Γιατί η Ελλάδα και η Αίγυπτος, χρειάζεται να βυθίσουν το “τριεθνές” με την Τουρκία”

“Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή για να γυρίσει ο ήλιος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, θέλει δουλειά πολλή” Παράφραση από το ποίημα “ένα το χελιδόνι”, του Οδυσσέα Ελύτη Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός

- Χορηγούμενη-

Πολλοί ήταν οι αναγνώστες του φιλόξενου militaire, που αποδέχτηκαν την ανάλυση και τις προτάσεις του προχθεσινού γραπτού {1}. Δεν ήταν όμως και λίγοι εκείνοι που καλοπροαίρετα μεν, με εγκάλεσαν δε, γιατί δεν απέδωσα τα εύσημα στην Κυβέρνηση, για την παρέμβασή της στην Αίγυπτο, πετυχαίνοντας τη διόρθωση της χωροταξίας του θαλάσσιου οικοπέδου EGY-MED-W18. Του οποίου η επάνω πλευρά συνέπιπτε με την παράνομη οριογραμμή της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Ομολογώ ότι θα όφειλα όντως να το κάνω, αν δεν υπήρχε η αποκάλυψη του ύπερθεν τίτλου, και βέβαια, ο ομιλητικός χάρτης του Bloomberg {βλέπετε χάρτη Α΄,}, όπως επίσης και άλλοι, π. χ. της εφημερίδας “Καθημερινή” {Βλέπετε χάρτη Γ΄,}, κλπ.   

Αυτή είναι η αιτία που δεν επαίνεσα την Κυβέρνηση. Γιατί “για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή”. Και που αμφιβάλω πολύ, αν της είναι γνωστή. Όπως βέβαια και στην υπόλοιπη πολιτική Ελλάδα.

Και ναι μεν διαψεύστηκε η Τουρκική ρητορική περί επικείμενης σύναψης συμφωνίας της με την Αίγυπτο, αν δεν έφαγε και πόρτα, όμως υπάρχουν πολύ σοβαρά παρεπόμενα που προϋπήρξαν, που όμως διέλαθαν της προσοχής όλων. Και συνεχίζουν να διαλανθάνουν.

Με άλλα λόγια, η Αιγυπτιακή διόρθωση δεν αρκεί στο ελάχιστο. Αυτό διότι υπάρχει το σημείο “Α”

της διαχωριστικής γραμμής ABCDE {Βλέπετε χάρτη Α΄, }, της συμφωνίας με την Αίγυπτο, το οποίο βρίσκεται όχι μόνο πάνω στην αυθαίρετη οριογραμμή ABCDEF {Βλέπετε χάρτη Α΄,}, της “Γαλάζιας Πατρίδας” αλλά συμπίπτει με το σημείο της “D”. Πρόκειται δηλαδή για ένα άγνωστο “τριεθνές”.

Και για να γίνει όλο αυτό πλήρως κατανοητό, οφείλω να τονίσω ότι το “Α”, ως κοινός τόπος που είναι και τριεθνές, συνιστά νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Οπότε η μοναδική ενδεδειγμένη λύση ακύρωσης του παράνομου θαλάσσιου χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, οφείλει να αναζητηθεί στην κοινή προσφυγή Ελλάδας και Αιγύπτου, στον ΟΗΕ. Τόσο ως προς το αυθαίρετο της Τουρκικής κατασκευής, όσο και ως προς το ότι από πουθενά δεν αντλεί νομιμότητα αφού απουσιάζουν οι διακρατικές συμφωνίες, με αντικείμενες παράκτιες χώρες.    

Παράλληλα Ελλάδα και Αίγυπτος να προχωρήσουμε σε επέκταση της κοινής ΑΟΖ, στα Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, μέχρι την Κυπροαιγυπτιακή ΑΟΖ. Τόσο με τη συνδρομή στα των ερευνών για Αιγυπτιακούς υδρογονάνθρακες, με Ελληνικό εξοπλισμό σεισμογραφικού και γεωτρύπανου,   όσο και με το γεωοικονομικό Καστελόριζο, να επιβεβαιώνει το θησαυρό που κρύβει μέσα της η ακριτική θέση του, ως προς την υπόλοιπη Ελλάδα, κεντρική όμως και κεντρικότατη, ως προς την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο.   

Αν πάντως τα πράγματα αφεθούν ως έχουν, τότε το σημείο “Α” της διαχωριστικής γραμμής, που λέγαμε στην αρχή, σύντομα θα αποτελέσει ένα μεγάλο δώρο στην Τουρκία. Η οποία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το χρησιμοποιήσει, επαναλαμβάνοντας το “δος μοι πα στω κλπ”.

Και γιατί, μόλις ξεθυμώσει με την Αίγυπτο, μπορεί να επανέλθει σε συζητήσεις μαζί της, για μια νέα κοινή ΑΟΖ, ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, έχοντας στις αποσκευές της το σημείο “Α”, ως φυλακτό!  Το δε Καστελόριζο, ένα νησί και σύμπλεγμα, ως αγνοούμενα!!

Η μόνη τότε εναπομένουσα λύση, με δεδομένη την οριογραμμή της “Γαλάζιας Πατρίδας” με τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θα είναι να τροποποιηθεί η υφιστάμενη Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου, με μετακίνηση του σημείου “Α”, της οριογραμμής, νοτιότερα, εκτός περιγράμματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, και του “Ε”, βορειότερα. Να μην υπάρχει διαφορά, ως προς την έκταση, με τη σημερινή κατάσταση, έστω και αν η υπαρκτή παραμείνει ετεροβαρής, εις βάρος μας. Όπως δηλαδή ήταν. 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο