fbpx
4.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

Απεργία και κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη για το νέο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό νόμο (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Απεργία και κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, από την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑ.ΜΕ. Έβρου με αφορμή το νομοσχέδιο που καταθέτει για ψήφιση η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην ενέργεια, η οποία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Έβρου και κατέληξε στο δημαρχείο της πόλης.  

«Σήμερα, όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα έχουμε κηρύξει απεργία να αντιδράσουμε στο νομοσχέδιο Βρούτση, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Το νομοσχέδιο είναι η συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, ενός νόμου που τον είχε καταδικάσει το 2016 όλος ο εργαζόμενος κόσμος αλλά και η κοινωνία» δήλωσε εμφατικά ο Παναγιώτης Τσίρτσης, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Έβρου.

Ο κ. Τσίρτσης

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει:

  • Τη διατήρηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια πλήρους εργασίας.
  • Η βασική ή εθνική σύνταξη στα 384€
  • Τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%
  • Τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία
  • Τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου
  • Το μειωμένο και ελλειμματικό πίνακα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τον εκμηδενισμό των παροχών υγείας.

«Έχουμε χάσει το 35% των απολαβών μας»

Για τον Σάκη Καραγεωργίου, εκπρόσωπο Α’ ΕΛΜΕ Έβρου, τα νομοσχέδια που προωθούνται διακυβεύουν την κοινωνική ασφάλιση.  «Λέμε ένα μεγάλο όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Ζητάμε να αυξηθούν οι μισθοί. Έχουμε χάσει το 35% των απολαβών μας ενώ βλέπουμε νεοφιλελεύθερα προγράμματα τα οποία όχι μόνο δε μας βγάζουν από την κρίση αλλά μας πάνε και πιο πίσω: σε όλα αυτά αντιστεκόμαστε» επεσήμανε, προσθέτοντας αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς: «Ζητάμε, με 30 χρόνια εργασίας, να βγαίνει στη σύνταξη ο εκπαιδευτικός στα 60, ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς και δαπάνες για την παιδεία, να φτάσουμε επιτέλους στο 5%».

Ο κ. Καραγεωργίου

Σύμφωνα με τον Γιάννη Χιώνη, εκπρόσωπο ΠΑΜΕ Έβρου, το νομοσχέδιο έρχεται να επισφραγίσει όλες τις αρνητικές αλλαγές. «Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι κυρίως με τη στάση της ΓΣΕΕ τις τελευταίες ημέρες, και όχι μόνο. Πριν καιρό, λέγαμε ότι η ηγεσία της βρίσκεται σε άμεσο παζάρι με την κυβέρνηση και παζαρεύει τη σιωπή των εργαζομένων… Η μόνη λύση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μπούμε στο κόλπο, αυτό φοβούνται, για αυτό νομοθετούν» υπογράμμισε εμφατικά.

Ο κ. Χιώνης

«Οδεύουμε στη μη κοινωνική ασφάλιση»

«Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αφορά τους εργαζόμενους. Δεν είναι μόνο η σύνταξη, είναι όλες οι παροχές που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας, της μητρότητα, του παιδιού, με τα εμβόλια, με τα ΑμεΑ» επεσήμανε η Νίκη Δραμανίδου, εκπρόσωπος ΠΑΜΕ Έβρου. «Στο χώρο της εκπαίδευσης, ζούμε τα τελευταία χρόνια την επέκταση της ελαστικής εργασίας» πρόσθεσε στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για συμβασιούχους, αναπληρωτές, ωρομίσθιους διαφόρων ποικιλιών. «Κάποια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία δε θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις συντάξεις, με τη σταδιακή είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στην ασφάλιση που δε θα είναι πια κοινωνική» κατέληξε η ίδια.

Η κ. Δραμανίδου

Από τα 18 χρόνια εργασίας του αναγνωρίζονται τα 10.5

Η Ζωή Κάλτσου, πρόεδρος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης, έφερε ένα παράδειγμα εκπαιδευτικού που θα ζημιωθεί από το νέο νομοσχέδιο. «Σας αναφέρω ενδεικτικά την περίπτωση αναπληρωτή, 48 ετών, ο οποίος δουλεύει για 18 χρόνια στην εκπαίδευση και συντάξιμα υπολογίζονται μόνο τα 10.5. Για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, προκειμένου να έχει τα 30 και 40 χρόνια που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα πρέπει στα 90+ χρόνια να δουλεύει κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις ανάμεσα στους 40.000 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν φέτος» τόνισε η ίδια.

H κ. Κάλτσου
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο