25.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

- Χορηγούμενη-

Η απάντηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία για την χρηματοδοτική ενίσχυση του Νοσοκομείου (από 4 σε 5 εκατομμύρια ευρώ + 500 χιλιάδες ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ + 2,7 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για να ξεπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη που φυσικά δεν δημιουργήθηκαν επί θητείας σημερινής Κυβέρνησης), τις προσλήψεις που έχουν γίνει επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης (ένας παθολόγος επιμελητής Β, ένας χειρούργος επιμελητής Β, ένας ορθοπεδικός επιμελητής Β, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαδικασία πρόσληψης αναισθησιολόγου) και αυτές που έχουν δρομολογηθεί από άλλες προκηρύξεις και αναμένονται εντός 2018 (ένας νευρολόγος, ένας ουρολόγος, 2 μικροβιολόγοι, ένας ψυχίατρος, ένας παιδοψυχίατρος και ένας μάγειρας), το ζήτημα της αυτονομίας που και αυτή έχει δρομολογηθεί και θα αποκτήσει σύντομα το νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπως και άλλα “συνδεδεμένα” νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, τις 1.677 χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν μόνο πέρσι στο νοσοκομείο, τις 30.764 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 24.700 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για την ίδια περίοδο, την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 πρότασης ύψους 1,81 εκατομμυρίων ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου, τους 140 νοσηλευτές που υπηρετούν στον Νοσοκομείο, τα χρήματα που δόθηκαν από το Αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας για χειρουργική τράπεζα και επίστρωση των δαπέδων του τεχνητού νεφρού, τον βοηθό θαλάμου, βοηθό ιατρικών εργαστηρίων και χειριστή ιατρικών συσκευών που προσλήφθηκαν πρόσφατα κτλ.

- Χορηγούμενη-1

Αναλυτικά:

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, θα απαντήσω και σε εσάς πολύ συγκεκριμένα.

Κατ’ αρχάς, δική σας κυβέρνηση το συνένωσε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, για να μην ξεχνιόμαστε. Γιατί λέτε ότι έχετε κάνει ερωτήσεις εναντίον της Κυβέρνησης που δεν το ξεχωρίζει. Δεν έχω δει την περίοδο την οποία κυβερνούσατε να έχετε κάνει καμία ερώτηση για να αποσυνδεθεί. Το θυμηθήκατε μετά.

Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου -όπως και πολλά νοσοκομεία στη χώρα- έχει ενισχυθεί και αυτό πάρα πολύ. Από 4 εκατομμύρια ευρώ παίρνει 5 εκατομμύρια ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο συν περίπου 500.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, χρηματοδοτήθηκε με άλλα 2.700.000 ευρώ, για να ξεπληρώσουμε ληξιπρόθεσμα χρέη, που δεν ήταν επί δικής μας διακυβερνήσεως. Αυτά αφορούν τα λεφτά.

Έχετε εκατόν είκοσι κλίνες και υπηρετούν εκατόν σαράντα νοσηλευτές. Δεν έχετε πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Και επειδή στην ερώτησή σας γράφετε «οριακό σημείο», «αδυνατεί να παράσχει», κ.λπ., θα σας απαντήσω με νούμερα. Το Νοσοκομείο νοσήλευσε πέρσι 8.633 ασθενείς. Έκανε 1.677 χειρουργικές επεμβάσεις. Το 63% ήταν γενικής χειρουργικής, το 19,5% στη μαιευτική-γυναικολογική, ενώ το 18,5% στην ορθοπεδική. Είχε 30.764 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δηλαδή 126 επισκέψεις ανά ημέρα και είχε και 24.700 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, δηλαδή 68 επισκέψεις ανά ημέρα.

Έχουν ήδη προσληφθεί, από παλαιότερες προκηρύξεις που έγιναν επί δικής μας Κυβέρνησης, ένας παθολόγος επιμελητής Β, ένας χειρουργός επιμελητής Β , ένας ορθοπεδικός επιμελητής Β. Βγήκε άγονη μια προκήρυξη του νευρολόγου, ενώ η διαδικασία πρόσληψης αναισθησιολόγου -που βρέθηκε- ολοκληρώθηκε.

Επίσης, εντός του 2018 αναμένονται, από άλλες προκηρύξεις, ένας νευρολόγος -που έχει προκηρυχθεί ξανά- ένας ουρολόγος, δύο μικροβιολόγοι, ένας ψυχίατρος, ένας παιδοψυχίατρος και ένας μάγειρας από την προκήρυξη 7Κ. Προσλήφθηκαν πρόσφατα ένας βοηθός θαλάμου, ένας βοηθός ιατρικών εργαστηρίων, ένας χειριστής ιατρικών συσκευών και αποσπάστηκαν-μετακινήθηκαν δύο νοσηλεύτριες προς το Νοσοκομείο από αλλού και λόγω συνυπηρέτησης. Όλα αυτά δεν δείχνουν εικόνα καταστροφής και διάλυσης, για να εξηγούμαστε να μην παρεξηγούμαστε.

Επίσης, όσον αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μια συνολική πρόταση για 1,81 εκατομμύρια ευρώ για ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου. Το πρόβλημα με τον αξονικό λύνεται. Δεν υπάρχει θέμα προσωπικού. Κάηκε η λυχνία, η οποία θα αντικατασταθεί, όπως έχουμε αντικαταστήσει πάρα πολλές σε όλη την Ελλάδα στον γερασμένο εξοπλισμό τον οποίο έχουν πάρα πολλά νοσοκομεία. Δεν υπάρχει επιβάρυνση των ασθενών. Έχει υπογραφεί μια σύμβαση το διάστημα που έγινε αυτό και μέχρι να αντικατασταθεί.

Επίσης, εμείς έχουμε δώσει από το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας και για χειρουργική τράπεζα και για την επίστρωση των δαπέδων του τεχνητού νεφρού.

Ο διαχωρισμός θα γίνει. Το έχουμε ανακοινώσει. Εμείς ό,τι λέμε δεν το παίρνουμε πίσω. Δεν δυσλειτουργεί το νοσοκομείο επειδή είναι συνδεδεμένο, όμως, δεν προσέφερε τίποτα η ενοποίηση που κάναμε. Και τα χρόνια που κυβερνούσατε εσείς χρησιμοποιούσατε αυτήν τη διασύνδεση -κάτι που δεν το έχουμε κάνει εμείς- για να παίρνετε προσωπικό από το Διδυμότειχο, να πηγαίνει στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που και αυτό είχε μεγάλα κενά, αλλά τώρα έχει ενισχυθεί και αυτό.

Οπότε, με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι στο νομοσχέδιο το θεσμικό, το οποίο θα διαχωρίσει και τις υγειονομικές περιφέρειες. Εκεί θα γίνει και ο διαχωρισμός, όχι μόνο του δικού σας, αλλά και νοσοκομείων όπως είναι το «Πανεπιστημιακό της Λάρισας» με το «Κουτλιμπάνειο», όπως είναι το «Βενιζέλειο» και «ΠΑΓΝΗ», όπως είναι τα νοσοκομεία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι η Κοζάνη με την Πτολεμαΐδα κ.λπ., τα οποία θα διαχωριστούν τότε όλα μαζί, μαζί με την αλλαγή των υγειονομικών περιφερειών, το σπάσιμο της έκτης υγειονομικής περιφέρειας, το σπάσιμο της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας κ.λπ. Τότε θα γίνει.

Όπως ξέρετε, είχαμε ένα μεγάλο και βαρύ νομοθετικό έργο. Υπήρξε μια προσπάθεια αυτό να μπει τον Ιούλιο, όμως, είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο για να το πάμε στα θερινά τμήματα, γι’ αυτό και θα γίνει τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη όλο αυτό, γιατί έχει και την εκπαίδευση μέσα και έχει και άλλα πολλά.

Για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ο κ. Πολάκης ανέφερε συγκεκριμένα:

“Ο διαχωρισμός θα γίνει. Το έχουμε ανακοινώσει. Εμείς ό,τι λέμε δεν το παίρνουμε πίσω. Δεν δυσλειτουργεί το νοσοκομείο επειδή είναι συνδεδεμένο, όμως, δεν προσέφερε τίποτα η ενοποίηση που κάναμε (εννοεί συτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις). Και τα χρόνια που κυβερνούσατε εσείς χρησιμοποιούσατε αυτήν τη διασύνδεση -κάτι που δεν το έχουμε κάνει εμείς- για να παίρνετε προσωπικό από το Διδυμότειχο, να πηγαίνει στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που και αυτό είχε μεγάλα κενά, αλλά τώρα έχει ενισχυθεί και αυτό.

Οπότε, με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι στο νομοσχέδιο το θεσμικό, το οποίο θα διαχωρίσει και τις υγειονομικές περιφέρειες. Εκεί θα γίνει και ο διαχωρισμός, όχι μόνο του δικού σας, αλλά και νοσοκομείων όπως είναι το «Πανεπιστημιακό της Λάρισας» με το «Κουτλιμπάνειο», όπως είναι το «Βενιζέλειο» και «ΠΑΓΝΗ», όπως είναι τα νοσοκομεία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι η Κοζάνη με την Πτολεμαΐδα κ.λπ., τα οποία θα διαχωριστούν τότε όλα μαζί, μαζί με την αλλαγή των υγειονομικών περιφερειών, το σπάσιμο της έκτης υγειονομικής περιφέρειας, το σπάσιμο της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας κ.λπ. Τότε θα γίνει.

Όπως ξέρετε, είχαμε ένα μεγάλο και βαρύ νομοθετικό έργο. Υπήρξε μια προσπάθεια αυτό να μπει τον Ιούλιο, όμως, είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο για να το πάμε στα θερινά τμήματα, γι’ αυτό και θα γίνει τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη όλο αυτό, γιατί έχει και την εκπαίδευση μέσα και έχει και άλλα πολλά”.

Και προσέθεσε στη δευτερολογία του ο κ. Πολάκης απαντώντας στον κ. Δημοσχάκη:

“Ωραία, ο κ. Λοβέρδος έκανε τον διαχωρισμό. Τα άλλα δυόμισι χρόνια που κυβερνήσατε, γιατί δεν επιβάλατε στην κυβέρνησή σας τον διαχωρισμό; Γιατί ο διαχωρισμός τότε ήταν η λογική του πώς να κουτσουρέψετε και να περικόψετε δαπάνες.

Εμείς και τώρα που είναι ενωμένο, ενισχύσαμε με ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο αθροιστικά τον προϋπολογισμό του, προσλάβαμε αυτούς που σας είπα και έχει μπει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μη γαργαλάτε σε ένα επίπεδο ένα πράγμα που εσείς το κάνατε, που το ανεχτήκατε και που εμείς για λόγους λειτουργικούς θα το αλλάξουμε, αλλά και μέχρι να το αλλάξουμε τα ενισχύσαμε, γιατί αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να πάει μαζί και με τον διαχωρισμό των υγειονομικών περιφερειών.

Σε αυτό το μεγάλο θεσμικό νομοσχέδιο, λοιπόν, που θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή θα υπάρξει ο διαχωρισμός όχι μόνο στο δικό σας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο στο δικό σας νοσοκομείο -στο νοσοκομείο της περιοχής σας εννοώ, δεν είναι δικό σας, του ελληνικού λαού είναι- και θα γίνει και με το Ανατολικό Αιγαίο και με τα άλλα που είπα στην πρωτομιλία μου”.

Αναλυτικά:

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και μόνο από τον τρόπο της δευτερολογίας σας φαίνεται ότι μάλλον σας κάλυψα με την πρώτη απάντηση.

Μην επαναλαμβάνετε διαρκώς το αφήγημα της καταστροφής.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, κύριε συνάδελφε Δημοσχάκη, το 2018 σε σχέση με το 2015 και το 2014 δεν έχει καμία σχέση. Το 2014 και το 2015 τα νοσοκομεία γκρεμίζονταν. Τώρα έχουν σταθεροποιηθεί και αναπτύσσονται παντού, σε όλη την Ελλάδα, από το Διδυμότειχο μέχρι τη Γαύδο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο και να το επαναλαμβάνετε, δεν αλλάζει η πραγματικότητα, τη ζει ο καθένας στον τόπο του.

Μπορεί ο ΣΚΑΙ να παίζει καταστροφή για τη Σύμη σήμερα ένα τέταρτο, όταν, όμως, δεν είχαν καθόλου αγροτικούς γιατρούς, δεν αφιέρωνε ούτε δευτερόλεπτο. Τώρα που έχει έναν και έναν οπλίτη, τους έλλειψε ο γιατρός. Όταν δεν είχατε μια σειρά από ειδικότητες, που προσλήφθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν κάνατε ερωτήσεις.

Ωραία, ο κ. Λοβέρδος έκανε τον διαχωρισμό. Τα άλλα δυόμισι χρόνια που κυβερνήσατε, γιατί δεν επιβάλατε στην κυβέρνησή σας τον διαχωρισμό; Γιατί ο διαχωρισμός τότε ήταν η λογική του πώς να κουτσουρέψετε και να περικόψετε δαπάνες.

Εμείς και τώρα που είναι ενωμένο, ενισχύσαμε με ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο αθροιστικά τον προϋπολογισμό του, προσλάβαμε αυτούς που σας είπα και έχει μπει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μη γαργαλάτε σε ένα επίπεδο ένα πράγμα που εσείς το κάνατε, που το ανεχτήκατε και που εμείς για λόγους λειτουργικούς θα το αλλάξουμε, αλλά και μέχρι να το αλλάξουμε τα ενισχύσαμε, γιατί αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να πάει μαζί και με τον διαχωρισμό των υγειονομικών περιφερειών.

Σε αυτό το μεγάλο θεσμικό νομοσχέδιο, λοιπόν, που θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή θα υπάρξει ο διαχωρισμός όχι μόνο στο δικό σας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο στο δικό σας νοσοκομείο -στο νοσοκομείο της περιοχής σας εννοώ, δεν είναι δικό σας, του ελληνικού λαού είναι- και θα γίνει και με το Ανατολικό Αιγαίο και με τα άλλα που είπα στην πρωτομιλία μου.

Σκύψτε λίγο καλύτερα. Εγώ θα καταθέσω και τα στοιχεία αυτά ξανά για να τα πάρετε κι εσείς.

Διαβάστε τα στοιχεία αυτά, κάντε τη σύγκριση με τους προϋπολογισμούς και του 2013 και του 2014 και αυτά που είχατε προβλέψει για το 2015, κάντε μια σύγκριση πόσοι υπηρετούσαν τότε και πόσοι υπηρετούν τώρα, κάντε μια σύγκριση ποιοι γιατροί ήρθαν τώρα και σε σχέση με αυτούς που υπήρχαν και τότε να ξαναμιλήσουμε για την καταστροφή.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ