Αντιστράτηγος Christopher Cavoli: Σημαντική η γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ

Ο Christopher Cavoli Αντιστράτηγος, που ηγείται του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη με την ευκαιρία της παρουσίας στο λιμάνι του πολεμικού πλοίου USNS Carson City και συναντήθηκε με την ηγεσία της 12ης Μεραρχίας Έβρου, τη διοίκηση του ΟΛΑ, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου και το Γ.Γ. του Δήμου.

Ο Αντιστράτηγος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος απ’ όλες τις επαφές του και τη φιλοξενία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, αν και επισκέπτεται για πρώτη φορά την περιοχή.
Ωστόσο σημείωσε πως η Αλεξανδρούπολη έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα του, αφού η γεωστρατηγική της θέση επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να είναι πιο κοντά στα σημεία συμφερόντων της.

Επίσης αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία που προηγήθηκε για την ανέλκυση της βυθοκόρου “ΟΛΑ” δίνοντας τη δυνατότητα να μπορούν να μπουν στο λιμάνι τα μεγάλα αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης από την πλευρά του επεσήμανε την πράγματι καλή συνεργασία που υπήρχε με τον αμερικανικό στρατό στην ανέλκυση της βυθοκόρου.
«Όταν πήραμε την αποστολή να συνεργαστούμε με τι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να έρθει εις πέρας το έργο της ανέλκυσης της βυθοκόρου συνεργαστήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τις οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας και του Αρχηγείου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Μέσα σε δύο μήνες βγήκε από το βυθό και ελευθερώθηκε το λιμάνι. Η παρουσία σήμερα του Cavoli στην περιοχή δίνει μια ιδιαίτερη αξία στο όλο εγχείρημα . Τον ευχαριστούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τη συνεργασία μας με τις συμμαχικές δυνάμεις, ιδιαίτερα με τις Αμερικανικές που πολύ σύντομα θα δούμε την παρουσία τους να αυξάνεται στην περιοχή μας» κατέληξε.

Από την πλευρά ο Δημήτρης Πέτροβιτς Αντιπεριφερειάρχης Έβρου είπε πως η ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. «Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έλευση του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και για όλη της περιοχή» τόνισε.

Ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, πρόεδρος του ΟΛΑ, σημείωσε πως η ανέλκυση της βυθοκόρου που έγινε με χρήματα του αμερικανικού ναυτικού, έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο τριάντα και πλέον ετών στασιμότητας και απαξίωσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. «Με την έλευση του πρώτου πολεμικού σκάφους του αμερικανικού ναυτικού και με τη φυσική παρουσία του στρατηγού που ηγείται του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο περισσότερο ελπιδοφόρο και ευελπιστούμε ότι με τη συνδρομή των ΗΠΑ θα καταφέρουμε ταυτόχρονα να έχουμε αφίξεις στρατιωτικές και να αναπτύξουμε περαιτέρω την οικονομία της περιοχής» κατέληξε.