fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Αντιμετωπίστε την γυναικομαστία

- Χορηγούμενη-

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, η αύξηση του μεγέθους μαστών και στους άνδρες.

Πρόκειται, κατά κανόνα, για μια καλοήθη πάθηση που αφορά έως και το 40% του ανδρικού πληθυσμού με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης, έως και 65%, στα νεαρά αγόρια.

Η πάθηση ονομάζεται Γυναικομαστία και οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται είναι:

οι ορμονικές διαταραχές,
οι κληρονομικές ή άλλες παθήσεις,
η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων ή ουσιών.
Η εφηβική γυναικομαστία οφείλεται κυρίως σε ορμονική διαταραχή, λόγω της υπεροχής των θηλυκών ορμονών (οιστρογόνα) σε βάρος των ανδρικών (ανδρογόνα), που παρατηρείται αυτή τη χρονική περίοδο. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, μπορεί να υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, σε 6-18 μήνες. Μετά όμως, από αυτό το χρονικό διάστημα, η αναμονή είναι άσκοπη. Η χειρουργική θεραπεία είναι μονόδρομος, αφού αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης. Δεν υπάρχει αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

Η επίμονη γυναικομαστία, πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ηλικία των 18 ετών, καθώς προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσχέρεια στις σχέσεις με το αντίθετο φύλο.

Ανάλογη ορμονική διαταραχή, καταγράφεται κατά τη νεογνική ηλικία (νεογνική γυναικομαστία), η οποία όμως δεν απαιτεί καμία αντιμετώπιση, αφού διορθώνεται αυτόματα και σύντομα. Επίσης η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και μετά την ηλικία των 65 ετών (γυναικομαστία των ενηλίκων).

Ιδιαίτερος τύπος γυναικομαστίας είναι η «ψευδογυναικομαστία», η οποία συναντάται σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και είναι αποτέλεσμα, κυρίως, τοπικής εναπόθεσης λίπους στο μαστό (λιπομαστία) και λιγότερο υπερτροφίας του αδένα.

Στις περισσότερες, πάντως, περιπτώσεις η γυναικομαστία θεωρείται ιδιοπαθής (άγνωστης αιτίας), χωρίς παθολογικό υπόστρωμα.

Ποιοι πρέπει να υποβληθούν σε αποκατάσταση των μαστών;

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για την επέμβαση, είναι ενήλικες:
1. με έντονη δυσαρέσκεια για την εικόνα τους,

  1. που δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα που θα μπορούσε να εμποδίσει την επούλωση,

  2. που δεν καπνίζουν ή είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα ή να το μειώσουν για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο,

  3. που δεν καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ και δεν είναι αλκοολικοί.

  4. που έχουν φυσιολογικό βάρος και ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Ο ενδοκρινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος πριν την επέμβαση, ιδιαίτερα στην ετερόπλευρη γυναικομαστία, ώστε να αποκλειστούν πιθανές παθολογικές καταστάσεις.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση αποκατάστασης της γυναικομαστίας

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης. Στόχος της χειρουργικής θεραπείας, είναι η διαμόρφωση του μαστού με την αφαίρεση του πλεονάζοντος λίπους και του μαζικού αδένα.

Η τεχνική της λιποαναρρόφησης, θεωρείται η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της γυναικομαστίας. Αντιμετωπίζει την περίσσεια του λίπους και συνδυάζεται, κατά κανόνα, με αφαίρεση τμήματος του μαζικού αδένα, με τομή γύρω από τη θηλή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις με σημαντική χαλάρωση, απαιτείται και η αφαίρεση ποσότητας δέρματος.

Πόσο διαρκεί η περίοδος της αποθεραπείας;
Η κινητοποίηση του ατόμου είναι άμεση και η ανάρρωση γρήγορη. Θεωρείται απαραίτητη η χρήση ενός ειδικού πιεστικού ενδύματος για 4 εβδομάδες, που θα βοηθήσει την ταχεία υποχώρηση του οιδήματος.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εντυπωσιακά και γίνονται ορατά με την υποχώρηση του οιδήματος. Η ικανοποίηση του ατόμου είναι μεγάλη. Η βελτίωση της εικόνας του στήθους του, ενισχύει θεαματικά την αυτοπεποίθηση του. Η ψυχολογική «μετάλλαξη» του είναι άμεση και αξιοσημείωτη.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο