fbpx
34.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ανησυχίες της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης για την υδροδότηση

- Χορηγούμενη-

Η κατάσταση, όσον αφορά στον δήμο Αλεξανδρούπολης είναι ανησυχητική. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στο δίκτυο αμιάντου στον οικισμό της Κίρκης και άλλων χωριών που ως Λαϊκή Συσπείρωση αναδείξαμε πέρσι και παρά τις υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης το πρόβλημα με το νερό στον Άβαντα που από τύχη καθάρισε και είναι κατάλληλο προς χρήση. Αυτά αποτελούν παραδείγματα που φανερώνουν έλλειψη σχεδίου από μια δημοτική αρχή και μια ΔΕΥΑ που περιμένουν να προκύψει ένα θέμα και μετά να το αντιμετωπίσουν. Πρόσφατες οι μνήμες με την τεράστια λακκούβα που κατάπιε κομμάτι της “Άβαντος” από δήθεν νεκρό αγωγό που έτρεχε παρασέρνοντας υπόγεια τον δρόμο στον αγωγό των όμβριων. Ταυτόχρονα ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑ για την ποσότητα του νερού που υδροδοτεί την πόλη της Αλεξανδρούπολης πως το καλοκαίρι θα είναι δύσκολη η κατάσταση.

Ούτε έλλειψη σχεδιασμού καταλογίζουμε, ούτε αδιαφορία. Είναι μια πραγματικότητα που προκύπτει από την υλοποίηση (χωρίς καμία διαφωνία) της κυβερνητικής πολιτικής από τη Δημοτική Αρχή (και όχι μόνο). Μια πολιτική εφαρμογής των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στο Νερό. Τα “δώρα” της ΕΕ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι τα νέα βήματα υλοποίησης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων, που προωθούνται με πρόσχημα την προστασία του. Πρόκειται για κατευθύνσεις που οδηγούν σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού για το λαό, σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλουν την επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων ύδρευσης με γνώμονα το κέρδος, στηρίζοντας τις καπιταλιστικές επενδύσεις στον κλάδο.

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού με την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας ως φορέα διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει και τον “πιλότο” για τη δημιουργία ανάλογων εταιρειών σε όλες της περιφέρειες της Ελλάδας. Στην εταιρεία αυτή θα εκχωρηθούν όλες οι αρμοδιότητες, από τη στρατηγική της διαχείρισης, την εκπόνηση μελετών και κατασκευής έργων, την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων, της έρευνας, μέχρι τον έλεγχο και την εφαρμογή των αντιλαϊκών οδηγιών της ΕΕ για το νερό, την “πράσινη” και “ευφυή” γεωργία, που θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, τη συγκέντρωση γης και παραγωγής, την ένταση της εμπορευματοποίησης των υδάτων και την αύξηση του κόστους άρδευσης και ύδρευσης.

Οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ στην ύδρευση και την αποχέτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιασμών θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης που η λαϊκή οικογένεια θα κληθεί να πληρώνει. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ στα οποία η Ρ.Α.Ε έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στόχος τους είναι οι πολλοί να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώνει η κερδοφορία των λίγων.

Για άλλη μια φορά οι ανάγκες των πολλών για νερό ποιοτικό, σε επάρκεια και σε χαμηλή τιμή θυσιάζονται μπροστά στους διάφορους ομίλους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Οι σχεδιασμοί αυτοί που θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων των ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να περάσουν.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και για να διεκδικήσουμε:

  • Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.
  • Συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται, όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για το λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού. Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
  • Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Δίπλωμα οδήγησης: Αλλάζουν τα όρια ηλικίας – Ποιοι δεν θα πιάσουν...

Αλλαγές πραγματοποιούνται στο δίπλωμα οδήγησης για τους 70άρηδες οδηγούς αναφορικά με το καθεστώς που προβλέπει τη χορήγηση δυνατότητας οδήγησης τους. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...