Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
27.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΑυτοδιοικησηΑνακοίνωση του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας : Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θέλει να στεγάσει...

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας : Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θέλει να στεγάσει «στο Σπίτι της Αντουανέτας» το 12ο Νηπιαγωγείο

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στα μέλη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέτας» και σε πλήθος κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, από την πρόθεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να μεταφέρει στο ξύλινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία 20 χρόνια ο Σύλλογος, το 12ο Νηπιαγωγείο της πόλης.

Κάτι τέτοιο, με βάση τη διαθήκη της εκλιπούσης Αντουανέττας, θα ήταν παράνομο.

Ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 και μετρά περίπου 200 μέλη, όπως είναι γνωστό, στεγάζεται στο Σπίτι της Αντουανέττας Δεμντζάν, (1912-1992) της πρώτης και πιο αγαπημένης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δώρισε το σπίτι της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με διαθήκη, υπό τον όρο να λειτουργεί ως σπουδαστήριο και βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών. Πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που παραχωρήθηκε στον Σύλλογο από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τιμώντας την επιθυμία της δωρήτριας.

O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας από το 2002 που ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του, εργάζεται με σκοπό τη διάδοση και προώθηση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, με τρόπους ευρηματικούς, καινοτόμους και βιωματικούς. Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και βρίσκεται σε διαρκή ενασχόληση με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, που λειτουργούν καθημερινά αλλά και το Σαββατοκύριακο και απευθύνονται σε μικρά παιδιά και εφήβους, αλλά και σε ενήλικες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε επιστολή του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αναφέρει πως ενημερώθηκε άτυπα και με έμμεσο τρόπο στις 9 Αυγούστου, ότι υπάλληλος του Δήμου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης έχει αιτηθεί τη μεταστέγαση του 12ου Νηπιαγωγείου Αλεξανδρούπολης στο παλιό ξύλινο σπίτι της Αντουανέττας και κατά συνέπεια δρομολογεί την άρση της παραχώρησής του στον Σύλλογο. Κάτι τέτοιο δε συνάδει με τους όρους της διαθήκης καταρχάς (το 12ο νηπιαγωγείο είναι μια σχολική μονάδα και όχι Νηπιαγωγείο Ξένων Γλωσσών, όπως αυθαίρετα αποκαλείται από υπεύθυνους του Δήμου) οπότε είναι παράνομο.

Κατά δεύτερον θα σήμαινε τη μεταποίηση του ιστορικού κτιρίου, ενός από τα λίγα που σώζονται για να θυμίζουν ενδιαφέροντα κομμάτια της ιστορίας μας. Ελπίζοντας στην υποστήριξη όλων για να διασωθεί ένας χώρος πολιτισμού, δηλώνουμε ότι το ζήτημα είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ !

Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Σωτήρης Τζιβελής από την Αλεξανδρούπολη στο Άμπου Ντάμπι με την Εθνική Μουάι Τάι Ελλάδος

Μεγάλη τιμή για την Αλεξανδρούπολη και τον Σωτήρη Τζιβελή, ο οποίος συμμετέχει ως προπονητής...

Δράμα: Μητέρα καταγγέλλει οδηγό ΚΤΕΛ – Αποβίβασε μαθητές στα χωράφια

Μία σοβαρή καταγγελία έκανε στο Star μητέρα μαθήτριας Γυμνασίου στη Δράμα. Όπως υποστηρίζει η...

Έρχονται αλλαγές στα Airbnb: Με νέες προδιαγραφές η λειτουργία των ακινήτων από 1η Οκτωβρίου

Ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου 2025 να...

Δράμα: Σύλληψη του οδηγού λεωφορείου που αποβίβασε τρεις μαθητές σε αγροτική περιοχή

Συνελήφθη, έπειτα από σχετική καταγγελία, την 13-9-2025 το απόγευμα σε οικισμό της Δράμας, από...

Παρόμοια