fbpx
20.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Έβρο

- Χορηγούμενη-

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Έβρο (Master Plan), που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι πλήρως εναρμονισμένο με την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς του καλοκαιριού του 2023 και θα μπορούσε ως εναλλακτικό τίτλο να είχε «μπίζνες στα καμένα».

Απόδειξη αποτελούν οι ίδιες οι παραδοχές και οι προτάσεις του προγράμματος, που στηρίζεται στο αντίστοιχο «Master Plan για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας», ενώ «βασίζεται και εμπνέεται» μεταξύ άλλων στην «Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής», στο «κυβερνητικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», στο «συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ», κλπ. Με λίγα λόγια βασίζεται στα σχέδια που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εδώ και χρόνια και δεν αφορούν  τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς για το λαό.

Το Master Plan βρίθει από περιγραφές για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του Έβρου διαχρονικά. Όλες όμως οι αναφορές ακολουθούν την κυρίαρχη προπαγάνδα των κυβερνήσεων, της ΕΕ και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος:

  • Καμία αναφορά στις βασικές αιτίες των προβλημάτων: Στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών (δασαρχείο, δασική υπηρεσία, πυροσβεστική), της διάσπασης της πρόληψης από την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών ώστε να διαχέονται και οι ευθύνες. Στην πολιτική της ΕΕ που λογαριάζει ως «κόστος» τα αναγκαία έργα υποδομής προστασίας της υγείας, της ζωής και της περιουσίας του λαού και ως «όφελος» τα έργα εκείνα που φέρνουν κέρδη στα μονοπώλια ή προστατεύουν τις επενδύσεις τους.
  • Πλήρης κάλυψη των εγκληματικών ευθυνών διαχρονικά των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αφού υιοθετεί το «αφήγημα» της μεγαπυρκαγιάς λόγω της κλιματικής κρίσης, με στόχο να πειστεί ο λαός ότι τελικά δεν μπορούν να γίνουν και πολλά στην πρόληψη και την κατάσβεση! Μάλιστα η αντιεπιστημονικότητα της προσέγγισής του «βγάζει μάτι», όταν αναφέρεται στους  «σημαντικότερους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή», που είναι «οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές και η υφαλμύρινση υδάτων». Πρόκειται για ολοκληρωτικό αναποδογύρισμα της πραγματικότητας, αφού για όλα τα παραπάνω δεν βλέπει ως αιτίες την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αντιπυρικής προστασίας, αντιδιαβρωτικών έργων και έργων υποδομής, όπως τα αναγκαία φράγματα, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υφαλμύρινσης των υδάτων, αλλά … την κλιματική αλλαγή!
  • Προτάσεις εναρμονισμένες με τα «ψίχουλα» που ανήγγειλε η κυβέρνηση για αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης, με προτεραιότητα τα αντιδιαβρωτικά που ήδη εκτελούνται και είναι ανεπαρκή (μόλις 18 μικρές παρεμβάσεις για την μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος).

Στο master plan, για κάθε πρόβλημα η λύση βρίσκεται στο δρόμο που μας έφερε ως εδώ:

  • Για το πρόβλημα της «πληθυσμιακής αποδυνάμωσης», η λύση βρίσκεται στην πολιτική κινήτρων για τα μονοπώλια, που όμως δοκιμάστηκε στη Θράκη για δεκαετίες φέρνοντας τεράστια κέρδη σε μια χούφτα «επενδυτές», που μόλις μυρίστηκαν μεγαλύτερη κερδοφορία σε άλλους κλάδους ή γειτονικές χώρες, τα μάζεψαν και  άφησαν πίσω τους κουφάρια και ανεργία για το λαό.
  • Για το «μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων του Έβρου» που «παραμένει διαχρονικά χαμηλό», η λύση βρίσκεται στον «εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού … δεδομένης και της κατεύθυνσης που δίδεται για το «νέο» σχολείο» της αγοράς, που «χτίζεται» με τα «παλιά» υλικά της ανταγωνιστικότητας και της κατηγοριοποίησης των σχολείων.
  • Για το «χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το υψηλό ποσοστό ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία», απαιτούνται νέα κίνητρα για τα μονοπώλια, ανάπτυξη του «θεματικού τουρισμού» και «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», με επενδύσεις που αφορούν μόνο τους μεγαλοξενοδόχους και τους tour operators. Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνονται δοκιμασμένες «συνταγές» στα πρότυπα του «North Evia – Samos Pass» (βλ. «Evros Pass»), ενώ τα πάντα (αναγέννηση του δάσους της Δαδιάς, πολιτισμός και ιστορία της περιοχής, περιβάλλον) υποτάσσονται σε αυτούς τους στόχους.
  • Για τα προβλήματα της αγροτιάς ευθύνεται «ο πολυτεμαχισμένος κλήρος» και «η χαμηλή προστιθέμενη αξία των προϊόντων, η ελλιπής αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών» και επομένως η λύση βρίσκεται στην ΚΑΠ της ΕΕ που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια όλο και λιγότερων, με εργαλεία τη «συμβολαιακή γεωργία» για να μεγαλώνει ο βραχνάς στο λαιμό των βιοπαλαιστών αγροτών με τις «ανοιχτές τιμές» των μεγαλεμπόρων, τις «δυναμικές και εξαγώγιμες καλλιέργειες» για να μεγαλώνει η εξάρτηση της χώρας σε αγαθά που μπορεί να παράγει για τη διατροφή του λαού και τη βιομηχανική παραγωγή, την «ψηφιακή και ευφυή γεωργία» για όσους μεγαλοαγρότες μπορούν να ανταποκριθούν στα κόστη που απαιτούνται! Φυσικά κουβέντα δεν γίνεται για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ακόμα και για τους πυρόπληκτους παραγωγούς!
  • Με την παραδοχή ότι «στον τομέα της ενέργειας, ο Έβρος συνιστά μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή…Πάραυτα η Θράκη παραμένει «πρωταθλήτρια» στην ενεργειακή φτώχεια» επιχειρεί να καλλιεργήσει αυταπάτες, που πλέον έχουν «μπαγιατέψει», περί «αντισταθμιστικών οφελών» και ταυτόχρονα να προωθήσει ως «λύση» τις πανάκριβες ΑΠΕ που συμβάλουν στην ενεργειακή φτώχεια!
  • Οι «μπίζνες στα καμένα» αφορούν τα πάντα και μάλιστα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον! Ακόμα και την ανάγκη της τεχνητής αναδάσωσης από … την WWF Ελλάς, αφού «παράλληλα, εκπονείται μελέτη διερεύνησης των δυνατοτήτων ενεργειακής αξιοποίησης των δασικών υπολειμμάτων του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που θα αποτελέσει τη βάση για έναν γενικότερο οδηγό διαχείρισης της δασικής βιομάζας».

Ο λαός του Έβρου έχει απέναντί του και όχι στο πλευρό του το κυβερνητικό master plan, που για τις πραγματικές δικές του ανάγκες προβλέπει «ευχές» και ψευδεπίγραφες «λύσεις», ενώ για την κερδοφορία των λίγων συγκεκριμένα μέτρα, προτάσεις και χρηματοδοτήσεις.

Για αυτό χρειάζεται να το απορρίψει και να δυναμώσει τον αγώνα και την διεκδίκηση. Να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να στείλει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες: την κυβέρνηση, την ΕΕ, τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της.

Και μια τέτοια ευκαιρία είναι οι ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη. Με το μόνο ξεκάθαρο μήνυμα: ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

26/5/2024

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ  

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο