Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
33.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΑυτοδιοικησηΑνακήρυξη της Ξυλαγανής ως Μαρτυρικό Χωριό ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας -...

Ανακήρυξη της Ξυλαγανής ως Μαρτυρικό Χωριό ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας – Σαπών

Ομόφωνη απόφαση για την ένταξη της Ξυλαγανής στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών έλαβε στην χθεσινή συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των 29 Ξυλαγανωτιών, που εκτελέστηκαν τον Απρίλιο του 1944 από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και να αναγνωριστεί ιστορικά η ανεκτίμητη προσφορά και θυσία της Ξυλαγανής.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της Κοινότητας Ξυλαγανής. Μετά τις παραπάνω διαδικασίες, ολοκληρώθηκαν οι λήψεις των αναγκαίων αποφάσεων για την υποβολή σχετικού αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ανακήρυξη της Ξυλαγανής ως μαρτυρικό χωριό.

Το 2000 δημιουργήθηκε Πανελλήνιο Δίκτυο Πόλεων και Χωριών που καταστράφηκαν από την Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική Κατοχή την περίοδο 1940-1944. Το Δίκτυο αυτό αποκαλείται «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών» και έχει σκοπό την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των θυμάτων του Β’ παγκοσμίου πολέμου στη χώρα μας.

Ο χαρακτηρισμός της Ξυλαγανής ως μαρτυρικό χωριό, είναι αίτημα χρόνων καθώς έχει καταθέσει και αίμα και ζωές στο όνομα της ελευθερίας του τόπου μας και το δικαιούται.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Δράση της Τροχαίας Δράμας στο πλαίσιο της Εκστρατείας «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους»

Τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025 στις 09:00 π.μ., στη Δράμα επί της οδού Πατριάρχου...

Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Αντιπαράθεση με γιατρούς για τις ελλείψεις

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός...

Θλίψη στην Αλεξανδρούπολη: Απεβίωσε ο Ναθαναήλ Ποντιούδης

Ο γνωστός ιδιοκτήτης επιχείρησης γερανών στην Αλεξανδρούπολη, Ναθαναήλ Ποντιούδης, έφυγε από τη ζωή στην...

Σάββας Σεφεριάδης: «Με υπερηφάνεια και ευθύνη συνεχίζω στον Δήμο Αλεξανδρούπολης»

Με λόγια συγκίνησης και ευγνωμοσύνης, ο Σάββας Σεφεριάδης αποχαιρέτησε τη θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας,...

Παρόμοια